嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

肺炎同氣管/支氣管炎病徵有咩分別?

請問肺炎同氣管/支氣管炎病徵有咩分別?

珍珠宮

Re: 肺炎同氣管/支氣管炎病徵有咩分別?

肺炎會發燒!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

肺炎同氣管/支氣管炎兩樣都會發燒的o但我記得的了主要分別是:

肺炎 -->痰咳一齊,發高燒 ~104
氣管/支氣管炎 -->先咳後痰、痰勁多,發高燒 ~104

別墅

咁係唔係一定要入醫院'文'氣??? :-( :-(

男爵府

我個仔一個月前患左肺炎, 入左院8日7夜. 佢同妳地講的唔係好同. 首先, 佢係有發燒, 但唔係好高, 101/102左右, 我記得我係星期六半夜發現佢發燒的, 不足24小時後, 佢已經住左係醫院. 有咳, 不果唔係勁, 不果就好多痰. 我記得的係星期日夜晚10點左右同佢去睇急証, 因為發現佢瞓著覺後有d呼吸因難, 好辛苦, 好似透唔到氣咁, 於是'溜'夜同佢去醫院, 醫生一聽佢個肺, 即時要照X光, 發現係肺炎要即刻入院. 佢唔使'文'氣, 只係食抗生素同拍痰.
後尾我問個醫生同照顧bb的姑娘, 我話唔明點解會咁, 一d蹟像都無, 我以為係普通傷風咳. 於是姑娘話見過唔小case係d小朋友無咳, 有d無發燒, 但入院一照肺會發現係肺炎. 佢仲話有時今晚無事, 聽日可以好嚴重 (好似我個仔咁), 所以千祈唔好掉以輕心.

大宅

可能近排呢隻菌好勁, 我仔8月尾開都係咁, 開頭幾日淨發燒, 冇流鼻水咳, 第4日開始咳多左, 跟住入院照肺, 發現氣管炎加好輕微肺炎, 差不多第7日開始退燒, 直至今日都仲好多痰, 仲食緊葯。 大家小心! 小心!

男爵府

我諗真係人人唔同, 妳個仔係輕微肺炎, 但醫生話我o個個算幾嚴重, 有一邊肺的1/3都白晒發炎. 但佢返而無發7日燒咁多, 星期日入星期一已經退燒.
唔知妳識唔識, 可以試吓同bb拍痰, 因為d痰積係個肺度, 會有排都唔好, 而且食藥係比較慢. 我亞b住院時每日都有請物理治療師同佢拍20分鐘痰.
SFung 寫道:
可能近排呢隻菌好勁, 我仔8月尾開都係咁, 開頭幾日淨發燒, 冇流鼻水咳, 第4日開始咳多左, 跟住入院照肺, 發現氣管炎加好輕微肺炎, 差不多第7日開始退燒, 直至今日都仲好多痰, 仲食緊葯。 大家小心! 小心!

別墅

我想問吓點樣拍痰. thanks

別墅

係咪打左預防肺炎鏈球菌 針會好D, 無甘易有此病架?

首頁

尾頁

跳至