家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

因部2合1 洗衣乾衣機有問題,洗衣就無問題,乾衣就有問題,會轉也勁熱,但乾不到衣物.之前完全無問題的,我試過一次吾乾,再SET乾衣程序一次,點知10數分鐘之後就有E10 error signal出咗來, 其實我主要乾毛巾的,因吾乾啲毛巾洗完會硬吾柔軟. 但保養已過.諗過比原廠維修會好貴,有無人試過我同樣問題又找過好的freelance維修.價錢貴嗎?如有,可否pm介紹.

男爵府

陪月勳章

你試下打返去大昌問下先, 大昌售後服務OK, 比返大昌代理整, 穏陣過出面整.

男爵府

月餅勳章

回覆 honeybeemom 的帖子

大昌非保養客戶維修費300-600,我試過保養期後call過佢兩次,一次裝機,另一次攪去水問題,都係收我$300。服務態度ok架,講真,你搵街外師父,除非你識熟人,唔會平得好多之餘亦不保證一定可以整好,何況你部係洗衣乾衣機。

大宅

回覆 christinetin 的帖子

tks! 我只係驚零件費好貴!

大宅

會唔會你乾衣果時太多同太重, 所以唔乾?
或者你個隔層網污糟? 你有無清洗下?

大宅

回覆 fracfrac_baby 的帖子

乾衣量一向好穩定的,塵網也有清洗的.

伯爵府

honeybeemom 發表於 13-5-9 20:20
回覆 fracfrac_baby 的帖子

乾衣量一向好穩定的,塵網也有清洗的.
旋轉及發熱正常下,我估係吹送熱氣的風機有事,無風將熱氣帶走,導至發熱器件超温保護,停機并顯示提醒!

大宅

回覆 長者 的帖子

你說的都有可能,我一直只諗係電子底板出事,吾知零件貴吾貴.因已過保養又無續保,之前都有續保,點知今年一吾續就出事.

伯爵府

honeybeemom 發表於 13-5-13 17:42
回覆 長者 的帖子

你說的都有可能,我一直只諗係電子底板出事,吾知零件貴吾貴.因已過保養又無續保,之前都有 ...
肯定係風機無工作,但電機未必損壞,可以係電路板控制電機導通的可控硅開路或觸發零件損壞。我估零件錢十元左右。

大宅

回覆 長者 的帖子

你是否懂維修,咁熟識的!

伯爵府

honeybeemom 發表於 13-5-13 20:49
回覆 長者 的帖子

你是否懂維修,咁熟識的!
只係業餘愛好啫,功夫教人,拆開佢就會教你,當然時間會長好多,專業維修可不必懂原理,識測好壤,整件更換,加上拆慣拆熟,所以効率高好多,當然費用也大好多。

首頁

尾頁

跳至