2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我本身好怕痛,怕順產,仲有之前因滑雪整親尾龍骨,都擔心順產唔到,所以一心想開刀。但好多朋友話開刀好傷,生完又唔可以即時補,之後個傷口仲會陰陰痛,講到好恐怖。。。

唔知jm們有沒有別的原因而選擇開刀?

大宅

回覆:選擇開刀的原因

我揀開刀係因為我覺得順產好恐怖,有啲人又要捱十幾個中陣痛都生唔到最後又要開刀,我唔想痛完一輪又要捱多刀!最近睇now台其中一個台經常講生仔,我見到順產果啲孕婦好辛苦,又叫又喊,7情上面,好痛苦咁,所以我真係驚,寧願開刀後痛都唔想順產,仲要我本身係好怕痛既人!

男爵府

其實上一胎呢個問題我都諗左好耐! 最後我好慶幸我順產左, 因為生完好快就可以落床 照顧bb 都好方便, 因為唔駛下下就住個肚既傷口, 當然剪會陰既傷口好痛, 但對比起劏開左個子宮 肉眼又睇唔到佢復完成點, 其實剪會陰真係好小兒科! 而家第二胎 我都會揀順產!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

順產會恐怖過開刀
唔係掛.....

生完的時候好似痾完屎咁, 果刻其實好舒服

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆:選擇開刀的原因?

生到就話ok jei, 生唔出既時候就要suffer double 痛楚。。。我唔夠擔博

子爵府

mtcarman726 發表於 13-4-22 18:34
我本身好怕痛,怕順產,仲有之前因滑雪整親尾龍骨,都擔心順產唔到,所以一心想開刀。但好多朋友話開刀好傷 ...
我比較現實

如果我有好多多餘錢... 我會揀開刀.... 可惜我無... 有都寧願留番d生多個

幾萬蚊雖然唔係多,但都足夠可以買多d 好野比 bb

珍珠宮

2019新春慶豚圓 育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

MEKAKI 發表於 13-4-23 13:45
我比較現實

如果我有好多多餘錢... 我會揀開刀.... 可惜我無... 有都寧願留番d生多個

我都係, 如果有多餘錢一定去私家
又或者如果政府可以俾人自由選擇開刀定順產
我會選開刀架, 訓一覺就生左阿B出來~ 幾好 !
不過只係幻想...我都應該會順產

大宅

我上一胎因為阿仔無調頭先迫住開刀,今胎如果可以我會揀順產,因為身體復原得快好多。我上一胎開完刀淨係湊阿仔已經覺得好辛苦,今胎如果又開刀,我要湊兩個無人幫手真係好攞命。

大宅

回覆 lun_shan925 的帖子

好有勇氣呀你我第一胎都係因為頭仔無調轉所以政府開刀
落床真係痛到想喊
今胎我都諗緊開刀定順產

大宅

引用:回覆+lun_shan925+的帖子好有勇氣呀你我第

原帖由 ivan200644 於 13-04-23 發表
回覆 lun_shan925 的帖子

好有勇氣呀你我第一胎都係因為頭仔無調轉所以政府開刀
我家姐兩胎都唔調頭,醫生話我都可能會一樣,所以叫我唔好煩呢個問題住喎,哈哈。我都怕痛,但我智以大仔為先,開刀要入院幾日,我唔放心大仔,因為呢幾年都係我自己一個湊佢。再者開完刀個人又累又痛,做樣樣嘢都要就住就住,我到時仲要每日湊大仔返學放學,所以順產會好d。我哋一齊加油,叫阿b今胎唔好咁懶唔調頭,哈哈!

複式洋房

我係第一胎,之後都有係依個問題上面掙扎過但聽咗好多其他媽媽的經驗,我最後決定順產因為雖然係痛,不過我相信我有能力做到嘅

男爵府

我頭一胎都差啲痛完三十個鐘開刀,好彩唔駛。美國冇得揀開刀嘅除非有需要。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
0 ... 2 3 4 5 6