烹飪搵食

跳至

首頁
12345...34

尾頁

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

此 post 內容得以重見天日, 真心多謝版主理解與包容, 希望各位jm合作, 我們在此純作交流分享, 我唔想再封艇呀

無論行機定水機, 大家齊齊玩, 一於有益好味冇時停, yeah, yeah, yeah

之前得110V美國版冇買, 點知上兩個月出咗220V國內版, 即買, 本來都冇諗住出post, 但呢個假期帶咗部機去朋友仔屋企玩, 真係好好玩, 好味又有益, 清洗又方便, 真係好嘢唔怕分享

試機:

材枓:
- 香蕉 (起梅花點) 2隻
- 藍梅 (半盒)

做法:
- 先將所有水果洗淨,去皮放冰格冰24小時
- 整前喺冰格取出回温及解凍約10-20分鐘 (視乎天氣)
- 將冰水果放進機內壓出即成 (我會梅花間竹咁放,混合好d)

食落好creamy,個這次用全蕉蕉味較濃,而且我計劃整阿X羅,下次加點冰乳酪

想睇成品可以去
士多啤梨亁+乳酪 (失敗) 2#
士多啤梨+乳酪 3#
奇異果+乳酪 4#
Oreo 5#
芒果+乳酪 6#
菠蘿士多啤梨乳酪yonanas 8#
薄荷朱古力 218#

Yonanas Vs Hand Blender 7#

(版主提示: 嚴禁搞團購或代訂, 否則會禁言, 多謝合作)

cecilau  恭喜你可以重見天日, 我都係因為你個POST 買左部YONANA 機呀...  發表於 13-4-23 09:56
ARTOH    發表於 13-4-22 22:11
kawai120  nice  發表於 13-4-10 15:26
manicheung    發表於 13-4-2 00:35
milykaty    發表於 13-3-31 19:37

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

第二機:

材料:

- 冰香蕉 1隻
- 藍梅 半盒
- 亁士多啤梨 7-8粒
- 冰乳酪 約100g (隨意)

做法:
- plain yohurt 24小時前分小格整成冰狀
- 其餘做法相同

這次加了冰yogurt,希望似阿X羅

心急了,這次成品帶有點冰粒 (我只解凍了10mins多一點),而且乳酪太多,士多啤梨乾卡住blend唔到,味道約有8成似

sunflo    發表於 13-6-24 15:19
kawai120  yum yum  發表於 13-4-10 15:27
manicheung    發表於 13-4-2 00:35

子爵府

第三機:
剛擇了士多啤梨,洗完即入冰格乳酪減到用~60g

呢次大成功,9成似阿X羅,好好味,以後夏天整雪糕真係又方便,又健康

sweetiepoon    發表於 14-10-15 22:18
sweetiepoon    發表於 14-10-15 22:18
babyislove    發表於 13-4-3 11:17
manicheung    發表於 13-4-2 00:36

子爵府

回覆:Yonanas 蕉糕機, 好味好玩又有益 ^^

新鮮熱辣, 奇異果乳酪蕉糕, 全場食過激讚

子爵府

Oreo 乳酪蕉糕整好啦

材料:
- 冰蕉 1隻
- 冰乳酪 60g
- Oreo 5 塊

做法:
- 同先前一樣, 但冰蕉切細d間住放會好d, oreo原塊放都得, 但要太力d壓
- 今次掛住攪隻傻d料擺咗成30mins, 造出嚟軟咗少少, 要入冰格急凍吓先食得 (香港天氣十幾廿度擺10-15mins夠啦)

食落有d oreo碎好似食緊麥旋風咁, 不過有d酸酸地冇咁溜, 其實都好食但個人口味都係鐘意生菓味多d

子爵府

呢期芒果當造, 今日整咗香芒乳酪蕉糕, 堅好味

材料:
- 冰芒果 3/4個
- 冰蕉 1隻
- 冰乳酪 ~60g

做法一樣

子爵府

今晚本來想用hand blender 整俾各jm睇吓效果, 點知打打吓c6返嚟問我整緊乜, 於是就變咗 Yonanas Vs hand blender

總結:
yonanas: 冰凍效果二十四小時前預備, 回温10-15 mins 即唧即食
hand blender/ blender: 生果冰至半硬較易打, 打嘅過程中需不時停機撥材料, 完成後需再入冰格雪至挺身

兩者都可打至滑身, 最大分別仍是即食定等一陣先食, 又或者有冇得唧呢個問題. 報告完畢

子爵府

今晚試咗減蕉加乳酪, 結果都係麻麻地, 都係用番一隻蕉好

材料:
- 冰蕉半隻 (1隻好d)
- 冰乳酪4粒 (~75g)
- 冰菠蘿 & 冰士多啤梨 各60g

菠蘿士多啤梨乳酪yonanas

今次攤耐咗溶溶哋, 不過都好味

伯爵府

prisyan 發表於 13-3-30 09:46
此 post 內容得以重見天日, 真心多謝超級版主理解與包容, 希望各位jm合作, 我們在此純作交流分享, 我唔想再 ...

好開心呀 ! 重見天日 ! 恭喜 prisyan

公爵府

我都買左喇!

子爵府

謝謝!! 知道被删,心情真係直跌谷底,一心只係諗住有個平台分享吓!

話時話,我上次話整薄荷朱古力,點知發現冇薄荷粉,諗住轉整綠茶,又發現我d綠茶粉飲晒未買,原來我屋企係.....百冇

子爵府

debjc 發表於 13-4-22 22:15
我都買左喇!

實冇後悔,整多d,分享交流多d

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+prisyan+於+13-4-22+22:05+編

原帖由 prisyan 於 13-04-22 發表

呢期芒果當造, 今日整咗香芒乳酪蕉糕, 堅好味:g ...
正!我收到機要第一時間整芒果先!

子爵府

lalamike 發表於 13-4-22 22:17
正!我收到機要第一時間整芒果先!

芒果真係正到冇朋友,Oreo 都好

公爵府

仲未收到,好期待!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+prisyan+於+13-4-22+22:06+編

原帖由 prisyan 於 13-04-22 發表

今晚試咗減蕉加乳酪, 結果都係麻麻地, 都係用番一隻蕉好:bas ...
其實想問下,加咗乳酪嘅成品好味D?定係淨蕉加一款生果好味D?

大宅

請問邊到仲有得買?謝謝

子爵府

lalamike 發表於 13-4-22 22:19
其實想問下,加咗乳酪嘅成品好味D?定係淨蕉加一款生果好味D?

要睇吓用咩生果,其實我覺得奇異果,桑葚,菠蘿呢d帶酸嘅生果唔加乳酪都得,芒果、Oreo濃味又係唔加都得,不過我自己鐘意酸酸地,除咗桑葚真係冇需要加之外,其他我都會加吓

子爵府

boomui 發表於 13-4-22 22:28
請問邊到仲有得買?謝謝

唔好意思,我淘,行好似遲d會擺百貨公司,自己揾吓啦,我唔想又封艇呀

大宅

prisyan 發表於 13-4-22 22:32
唔好意思,我淘,行好似遲d會擺百貨公司,自己揾吓啦,我唔想又封艇呀 ...
thank you....搵左兩日都搵唔倒....淘的我見寫住"同款"...正品果d都唔平呀

首頁
12345...34

尾頁

跳至