產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

好想呻吓!!!
有咗三個月後嚟咗新經理(之前都係我做埋佢啲嘢﹐原本話今年升我,但我唔想咁大責任﹐叫佢哋自己請人)

頭頭有咗幾個月﹐孕吐作暈時常都有﹐仲要不停傷風感冒﹐自不然病假請密咗﹐佢就周圍同人講喺度話我(佢都已經為人母) 唔返工不停唱我!!因為我唔返﹐佢啲嘢就唔識跟!!幸好個個同事都知我有之前係勁搏殺的人,冇話好buy 佢說話!!而且呢幾個月已經冇咁多感冒冇咩點請假!!

而家34 weeks, 由於公司唔夠人關係﹐由3月頭(即25-26wks) 開始要我落返shift(原本都係9-6 多)﹐狂返朝早七點或放夜晚11點﹐返早都唔係問題﹐但返親早佢都老馮要人OT﹐差唔多日日都basic 12 個鐘﹐有一日仲踩咗15.5 hrs!! 都冇叫過我早啲收工!!(ot 冇得補)

我拎前2 後8﹐仲有兩個星期先放ML﹐老實講咁SHIFT 法真係好攰好辛苦!!

最憫就係佢之前terminate 個同事probation!! (個同事屋企嗰排有事請多咗假)﹐而家請到個新又要我開始ML 後先返到工!!即係我啲例假都唔可以早啲喺ML 放!!

真係好攰好辛苦~~~班下屬已經算係咁﹐即接by pass 我﹐唔想我跟啲麻煩嘢,俾返佢!!但佢仍然不停要我跟新task﹐老實講﹐真係頂唔順!!

最唔開心係老公而家一見我唔返工就話我!!但我真係攰到癲!!雖然個肚唔算大﹐但都幾墜!!又俾阿B 狂踢!!好似冇人體諒我咁!!

sorry﹐第一次出post 就狂呻!!!

大宅

回覆:34 wks 的shift duty

有冇試過同你c6及經理傾下,你都34w,有啲野開門見山會好啲

大宅

辛苦你喇,媽咪但真係要傾下,未大過肚果d人唔會明你感受同埋情況,見你好人好姐,行得走得,就覺得你無問題。

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

別墅

我岩岩35W3D ,做修甲~自己工~有時返半日都已經好累~何況你咁多個鐘
加油呀~!!我地都明你好辛苦呻都好正常

有時同老公慢慢解釋下~希望佢會明多D~我老公之前都覺得係我懶先話累~但後期肚越大佢真係見到行動都唔方便就開始體諒多左~!

希望我地未停工既日子過得快D啦~~~~~~~

大宅

我大肚時是朝8晚7,都很累。但我老公一日到黑叫我放假休息;晚上催我睡覺,週末又不比我出街,要我休息;其實都幾悶。

男爵府

我朝9晚6都覺得攰, 10點前要上床訓
仲有,答火車,答兩3個站無得坐就要落車坐
所以如果企足12小時既人,真係好辛苦

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你老公先過份 外人唔體諒都算 我陀住你個b你都唔理 比我一定柄拒

男爵府

我係你就唔會理佢,唔舒服就照請假。佢出聲就同佢講,無辦法,宜家返d
Shift太辛苦,好唔舒服。做唔曬照走!我唔信佢會炒到你!身體緊要!BB健康最重要!

別墅

我唔係企足十二個鐘!!
但因工種問題﹐我呢行係operation 又要理﹐admin 又要理!!
而家因為short 梗人﹐要返shift, 一落operation 就冇咗六七個鐘﹐不過所有admin 嘢全部都要自己跟返﹐咪要OT 囉!!mouth:
而家就倒數緊放ML﹐但都唔知點HANDOVER!!!

別墅

老公嗰度我每次SL佢都唔係好鍾意,可能佢而家都做梗兩份工啦﹐所以覺得我好似偷懶咁
有時唔係咩表面病徵佢根本理解唔到﹐淨係坐骨神經連帶條腰痛佢已經唔明!!

首頁

尾頁

跳至