論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

遺失3把鉸剪, 1對筷子
弄花3個易潔煲, 1個飯煲
打爛2隻杯
整爛2個背包

大宅

回覆 hellokikiinhere 的帖子

每件最多$300賠償。一次佢哋取教訓。以後唔會再整爛野

大宅

唔係每件計, 是人工每月可扣上限....
扣到扣完為止,
如果佢未比完就話唔做, 可以在最後一期糧同佢算清楚...

labour department officer 話我地可以上小額錢債 (small claims tribunal) 去追,
僱主唔一定親自出現, 可以找唔使返工的人去告/ 追...(當然老公 / 老婆/同住人最好)

不過, 要視乎工人是否 '玩野'.
為一千幾百同佢算, 令佢有心工作要resign. 到時僱主得不償失...(而家agency fee 貴)...

但如果佢都要resign...就唔同講法..

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆:hellokikiinhere 的帖子

請工人要預算埋這筆數和double水電煤費。少數目就算啦,貴野就比warning letter佢。

公爵府

2019新春慶豚圓

遺失3把鉸剪 --> 點可以遺失??細路帶返學勞作堂都話漏o左o係學校,佢點遺失呀?偷o左o乍?!下次再係咁你同佢講搵唔番就扣錢,好快又會 ’搵番’!

佢地刀叉羹都有本事偷出去賣,我婆以前屋企件賤印就係咁!有輪我地 6 隻 6 隻 tablespoons 咁買上去,過兩個禮拜上去又得番 1-2 隻

男爵府

我都係,明明有六隻湯匙,用用下成個廚房得番一隻,問佢佢話唔知點解,我仲以為佢打爛咗唔敢講唔認,原來匙都可以拎出去賣咩? 不過佢死唔認死話唔知,你奈佢咩何? 我話明明六隻,佢話係得一隻 .....

大宅

回覆 tys 的帖子

佢地最叻答 "唔知", "冇呀" .

大宅

回覆:工人半年損毀物品

所以今開始唔見整爛罰錢

禁止訪問

男爵府

bbg29 發表於 13-4-23 16:52
工人來左3個月, 電熱水爐壞了2次, 渠塞了1次, 阿女D頭髮夾唔見左N隻(工人有個4歲女, 我懷疑佢偷左, 因為我 ...
係囉,最慘無證無據條友又唔認

大宅

由今日開始影相la..
今有時間就同佢鬥..
佢都要回鄉再找工作

別墅

回覆 bbg29 的帖子

我工人黎左3日, 已經整壞左個洗衣機, 要維修, 尋晚仲要衰到水龍頭都"神神"地, 好彩老公整返, 如果唔係涼都冇得沖!!!!!!

chunheimama  嘩 好勁呀  發表於 13-4-24 21:37

禁止訪問

回覆:mchung1984 的帖子

大宅

引用:工人來左3個月,+電熱水爐壞了2次,+渠塞了1

原帖由 bbg29 於 13-04-23 發表
工人來左3個月, 電熱水爐壞了2次, 渠塞了1次, 阿女D頭髮夾唔見左N隻(工人有個4歲女, 我懷疑佢偷左, 因為我 ...
我同佢講下次再爛,壞,唔見就要賠錢

大宅

引用:+本帖最後由+meowfish+於+13-4-23+10:33+編

原帖由 meowfish 於 13-04-23 發表

唔係每件計, 是人工每月可扣上限....
嘩!乜可以逐𠆤月扣?
真係要計住先得!

首頁

尾頁

跳至