2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,我好想食雪糕、刺身、M 記等等,但老公話無益,唔比食,大家係咪都冇食,定照食呢?

複式洋房

生冷野同多油既就最好唔好食啦, 因為怕有菌令到肚仔唔舒服.

大宅

回覆:聽說3 個月前,BB 未吸收到,咁大家係咪咩都食呢?

我都勁食冬陰功,酸辣野唔知點解好想食

複式洋房

我雪糕、M記、酸辣粉...全部有食,岩岩先食咗辣米線。不過我第二胎,上胎乜都食都冇問題,所以今胎繼續乜都食。最緊要一向食呢D野都冇敏感,同懷孕頭三個月口淡淡,係會想食重味野架! 其實心情輕鬆都好重要,唔洗太緊張,唔好食太多就ok~ ^^

大宅

因為第一胎,咩都唔識,都係聽屋企人講,佢地話唔好食就盡量唔食,只係有時真係會忍唔住...HAHA

侯爵府

食咩可止嘔, 又健康d?

大宅

回覆:kaka80 的帖子

梳打餅,檸水,話梅,刷牙都會好D,唔好飲有氣既野,少食多餐

侯爵府

話梅怕太多防腐劑
檸水都唔錯,又有維他命

複式洋房

我奶奶叫我聞青檸, 會無咁想嘔~

大宅

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章

1個月, 我就沒嘔
咩都想食, 不過老公唔俾

子爵府

頭3個月未穩定,都唔好食咁多生冷野,對子宮唔好...
唔吸收但都最好戒下口....不過適可宜止啦~好難完全唔食,HEHE

大宅

唔好食以下嘅野:

1. 飲酒及吃含酒精食物
2. 茶、咖啡、可樂等含咖啡因的飲料
3. 禁忌吃木瓜、蘆薈、薏仁、山楂,容易流產
4. 禁忌吃黃連、人參、桂圓、藥酒﹐不宜養胎

可以參考這個link, 不過我個人覺得唔駛太緊張

http://www.we2go.com/web007.htm

大宅

今天8W1D,我仍沒有嘔,只是5W至今,胃口比以前細食了,所以體重輕了1-2磅,不喜歡飲奶,擔心胎兒唔夠營養.

大宅

回覆:聽說3 個月前,BB 未吸收到,咁大家係咪咩都食呢?

我真係完全冇介口,咖啡都仲有飲, 又食蟹

大宅

2019勳章

我食咗芒果糯米糍...長洲允昇呀, 真係好難忍得住唔食呀...

大宅

回覆:聽說3 個月前,BB 未吸收到,咁大家係咪咩都食呢

原本一路以來都只係作嘔,胃氣多,果日一食左魚生,飲左汽水,第二日就嘔喇,雖然係心理作用,但都係避免再食喇,其他野都有食。。。

禁止訪問

引用:我真係完全冇介口,咖啡都仲有飲,+又食蟹 +

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
0 ... 2 3 4 5 6