跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

【明報專訊】北區學額迫爆,據教育局向財委會提交的數字顯示,現時北區小一每班人數多達29.7人,是全港小學每班最多人的地區,而最少人數的離島區平均每班只有21.5人,兩區每班相差約8人。由於教師教席按班津貼,因此北區的教師壓力非常沉重。據悉,教育局由每班劃一加派5人,改為擬訂每班人數上限為32人,再加「留班位」及取錄被派到大埔而申請回流北區的學生,北區每班最多可達36人。
北區現每班29.7人 全港最多
新學年跨境童湧港,教育局早前宣布「加班加派」紓緩學額不足。其中,區內學校將合共增加14班小一,每班人數亦劃一加派約5人。據了解,北區學校擔心加派後將有學校出現近40人「加大班」情况,擔心影響教學質素。
有見及此,當局上周四再與北區學校開會進一步落實有關方案,由原定每班劃一加派5人,改為劃一每班人數上限,拉近各校每班人數距離。按2013/14學年北區將提供107班小一計算,其中64班為25人小班,另43班為30人大班,加派後合共增加535個學額(107?5);若劃一每班人數加派,平均每班約32人。另加派至每班超過30人而按人頭計算的津貼,現定為每名學生3.3萬至3.4萬元。
北區小學校長會主席陳紹鴻指出,教育局承諾助派到大埔的本地生原區北區就學,有關學額仍未包括在內,他估計向大埔區借調的400個學額中,約半數為本地生,即每班要額外再增收1至2人,連同2個留班位,每班人數將達36人。
憂影響教學 校長促盡早撥款聘教師
陳紹鴻說,學生人數增加將提高師生比例,學習差異會更難照顧,「人多人少,你話邊個會照顧得好一點呢?」另外,他擔心教師工作壓力大增,未能控制大班課堂情况,最終影響教學質素,而校園設施亦未必同時滿足學生需要。不過,陳紹鴻認為目前最重要是當局盡快落實撥款及發開班信,學校可盡早招聘教師,為新學年人手安排做好準備。
香港教育政策關注社主席張民炳認為,北區小班變大班、大班變超大班,對教學質素及照顧個別差異一定有影響,對該區學生亦不公平,建議教育局於提供教師外,增加更多額外資源,如助教,讓學校可共渡難關,並提醒當局提早做好規劃,應付未來跨境童來港高峰期。
明報記者 勞雅文

大宅

回覆:virgokaren 的帖子

伯爵府

牛年勳章

今年派位,亂過亂世佳人!
仲要玩本地生如派大埔可回流北區。
我睇下佢地點解決?

大宅

究竟點搞?仲未派到學校,擔憂

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆:北區學額迫爆

子爵府

virgokaren 發表於 13-4-24 00:20
今年派位,亂過亂世佳人!
仲要玩本地生如派大埔可回流北區。
我睇下佢地點解決? ...

還要等待一個月.......

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

希望大家都派到好學校,我仔過埋暑假升K2喇,我都好擔心佢小一派位點算....

因為我同老公既母校都麻麻,又冇宗教信仰,所以唔夠分入心儀小學,真係好擔心.....

侯爵府

回覆 野豬媽 的帖子

你同老公既母校係邊間?

子爵府

回覆 MATTMIA 的帖子

我老公--沙頭角中心小學....我果間--鳳溪小學讀一,二年級,三至六年級轉左去東華三院港商聯下午校。

聽舊同學講港商聯搬左,校評一般,所以我冇打算考返呢間。鳳溪超多國內學生唔考慮,沙中小都唔考慮啦~

男爵府

出年到細囝選校, 勁擔心,
亞哥今年升中, 無得跟亞哥讀小學.

不過亞哥選中學都唔好得幾多.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:hkgigi 的帖子

亞哥係畢業生有分,可以一試!

北區升中又係難題!

伯爵府

牛年勳章

引用:回覆+MATTMIA+的帖子我老公--沙頭角中心小

原帖由 野豬媽 於 13-04-25 發表
回覆 MATTMIA 的帖子

我老公--沙頭角中心小學....我果間--鳳溪小學讀一,二年級,三至六年級轉左去東華三院 ...
咁你心目中想報邊間?

別墅

回覆:北區學額迫爆

我寔住北區,我已經比個囝出。新蒲崗讀n,來緊8月就喺油麻地讀k1,真係唔會考慮喺原區讀。

噶爸+噶媽=噶B
噶噶豬一家
=====================
雖說往事只能回味,但有事不能回避!

子爵府

回覆 virgokaren 的帖子

我心目中係上水宣道(因為近嘉寶,親戚讀緊口碑又好好!),上水榮真(我姪仔讀緊又係話好好)同粉嶺榮真。

但係我冇宗教分,兩公婆又冇讀過都擔心考唔入...其次係于良發(我老闆個仔讀緊話唔錯),曾梅千禧(聽講呢間都好?)

其餘既都未詳細研究,班親戚媽媽話唔洗太早諗住,萬一轉校長又會唔同曬喎,佢地叫我下年再諗。

伯爵府

牛年勳章

引用:回覆+virgokaren+的帖子我心目中係上水宣道

原帖由 野豬媽 於 13-05-07 發表
回覆 virgokaren 的帖子

我心目中係上水宣道(因為近嘉寶,親戚讀緊口碑又好好!),上水榮真(我姪仔讀緊又 ...
今年有人十五分派到上水宣道,反而上水榮真吾得。
輪到你果年又吾知點了?
有宗教分就著數d, 但吾試吾知運氣好,一試無妨!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+野豬媽+於+13-05-07+發表回覆

原帖由 virgokaren 於 13-05-07 發表
今年有人十五分派到上水宣道,反而上水榮真吾得。
輪到你果年又吾知點了?
有宗教分就著數d, 但吾試吾知運 ...
我姨仔個仔讀榮真,佢哋都話好好,但正慧同曾梅就話麻麻,谷得太過,對小朋友成長唔好咁話。

男爵府

virgokaren 發表於 13-4-23 18:07
【明報專訊】北區學額迫爆,據教育局向財委會提交的數字顯示,現時北區小一每班人數多達29.7人,是全港小學 ...
virgokaren

我大仔當年讀小學時,每班40人,細仔E+中四,當年小學時每班37人,如果咁比較,
北區又返去以前小學每班人數。

子爵府

回覆 樂樂 的帖子

我讀書果時一班都有30-35人......其實都有朋友叫我信教拎宗教分,但我同老公覺得冇咁既必要。唔想為左升學去信個自己唔信既教...

首頁

尾頁

跳至