2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地BB開始食固體食物未呀?食緊咩呢?識坐晌度食未呀?

大宅

回覆:10月BB開始食咩固體食物呀

依個月已經開始食固體、自己整蓉加入糊仔度、食到成碗

別墅

回覆:10月BB開始食咩固體食物呀

開始食糊仔,坐係high chair食。好好玩

大宅

引用:開始食糊仔,坐係high+chair食。好好玩

原帖由 W_cindy 於 13-04-24 發表
開始食糊仔,坐係high chair食。好好玩
開始左成個幾月,純米糊,粥仔先,以家食有味米糊,有瓜菜粥仔,番薯,薯仔,蛋王同三文魚都試左。

大宅

我果囝重未坐得好穩,開始食純糊及白粥食得又唔多,重成曰吐返出黎

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:我果囝重未坐得好穩,開始食純糊及白粥食得

原帖由 babymickey88 於 13-04-24 發表
我果囝重未坐得好穩,開始食純糊及白粥食得又唔多,重成曰吐返出黎
我個仔都係咁!唔知點算!又食得唔好!!

好悶呀...

大宅

我女19號出世,俾過佢食米糊4日,先次兩匙(BB spoon) only. 跟住餵節瓜蓉,但佢食幾滴就嘔,連之前餐奶都嘔埋,睇醫生叫繼續試,但試多一日阿女都勁反胃,於是又餵返米糊。

呢兩日餵菠菜蓉,佢食到 la 埋口面

別墅

回覆:weddingitems 的帖子

點解會咁架?係食物敏感定咩吖?

別墅

回覆 kkwok183 的帖子

你整左咩蓉落粥仔㷛吖,我仔有濕疹好煩

大宅

ceminisze 發表於 13-4-26 09:12
回覆 kkwok183 的帖子

你整左咩蓉落粥仔㷛吖,我仔有濕疹好煩

由4月頭到宜家26號, 唔經唔覺都食左26日蓉糊, 日日成大碗...

自己整蓉. 依個月只係食得依四樣..南瓜..菠菜..萍果...香蕉...

每樣食幾日...睇下有無敏感之類...我唔係加落粥仔度...加落糊仔度...

翡翠宮

己經食粥仔, 薯仔, 蕃薯, 南瓜, 紅蘿蔔, 節瓜, 菠菜, 菜心, 豬肉蓉, 雞肉蓉, 香蕉, 雪梨, 蘋果等.

大宅

引用:己經食粥仔,+薯仔,+蕃薯,+南瓜,+紅蘿蔔,+節

原帖由 aurora1204 於 13-04-26 發表
己經食粥仔, 薯仔, 蕃薯, 南瓜, 紅蘿蔔, 節瓜, 菠菜, 菜心, 豬肉蓉, 雞肉蓉, 香蕉, 雪梨, 蘋果等. ...
請問你點整肉蓉?我用blender打,加埋水都一粒粒,怕囝囝食唔到最後冇比佢試

別墅

回覆 aurora1204 的帖子

咁快可以食咁多架啦@@

不過無濕疹就好, 我仔連蘋果蓉都面紅, 唉

大宅

我B19號出世, 上個星期開始食米糊, 比淨米糊佢唔肯食,加埋香蕉先肯食
阿B最鍾意食蘋果同香蕉, 次次都猛大口搶住黎食, 拎開唔比佢食佢就喊

而家煲粥仔, 平日一至五係99煲, 食半碗仔左右
琴日放假我自己整左南瓜三文魚豆腐粥, 我'畢'左細半碗食晒, 我去廚房再'畢', 點知佢已經唔肯食, 晒晒D心機, 停一停就唔肯再食~ 激死~

別墅

我都想知點整到蓉, 用blender 都係一粒粒

翡翠宮

szejess 發表於 13-4-26 13:12
請問你點整肉蓉?我用blender打,加埋水都一粒粒,怕囝囝食唔到最後冇比佢試

...

薯仔, 蕃薯, 南瓜~根類果d先洗淨蒸熟, 再用匙壓, 然后再過篩, 過完篩就会好滑架喇!

肉類~先用刀剁, 然后再用blender打, 肉蓉落粥前用開水整散佢先, 如果唔係落粥后会一舊舊黏埋一舊.

翡翠宮

ceminisze 發表於 13-5-2 14:20

我都想知點整到蓉, 用blender 都係一粒粒

我blender完己經好蓉好胶, 我諗秘訣係我放落粥前, 將d肉蓉加開水整散佢先再放落粥到.

翡翠宮

ceminisze 發表於 13-4-28 23:34

咁快可以食咁多架啦@@

其實瓜菜類我冇話要連續食三日, 今日菜聽日瓜咁, 都係比正氣瓜菜佢食, 紅蘿蔔南瓜我又冇連續三日比, 日日食驚佢黃, 都係一個星期食兩日.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
2012 ... 2