夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

頭先同老公傾,七月我會帶小朋友同阿媽返外國渡假三星期, 我問佢咁工人姐姐點, 我話又唔可以迫佢放假, 咁不如叫佢日頭返屋企, 夜晚返宿舍......

子爵府

回覆:lanimama 的帖子

老公話做咩要咁安排.....話我會信唔過佢同工人姐姐, 我話今次成廿日, 保障你自己啫, 佢又話叫姐姐放假, 我話唔可以咁做, 佢又話我有問題

子爵府

回覆:lanimama 的帖子

我好煩, 原本上年已安排好, 最後冇去, 今年趁細仔上小一前返下外國見下公公同舅父, 為左姐姐又咁煩

侯爵府

回覆:好嬲

乜唔可以安排工人姐姐幾時放假架咩? 我以前都係自己攞暑假期間放大假,因為平時小朋友要番學,唯有暑假同小朋友去外地旅行,印印就放假番印尼,咁係最好嘅安排,不過日期當然可商量,唔可以迫佢咁解啫。咁你係咪問過工人姐姐? 佢唔想番?

子爵府

引用:乜唔可以安排工人姐姐幾時放假架咩?+我以前

原帖由 SmileFoReVeR 於 13-04-24 發表
乜唔可以安排工人姐姐幾時放假架咩? 我以前都係自己攞暑假期間放大假,因為平時小朋友要番學,唯有暑假同小 ...
我家姐姐已跟左我地五年有多(3rd contract) 每次佢攞假都係印尼新年, 即係九至十月, 而過去都冇問題, 最多自己辛苦d,都俾佢放.....今次為左我地冇端端迫佢放假, 我覺得唔啱, 人地本有plan.........不過, 我明天會問下佢既, 但我唔想佢為左我地而早放

子爵府

引用:老公話做咩要咁安排.....話我會信唔過佢同

原帖由 lanimama 於 13-04-24 發表
老公話做咩要咁安排.....話我會信唔過佢同工人姐姐, 我話今次成廿日, 保障你自己啫, 佢又話叫姐姐放假, 我 ...
好嬲係我老公好大聲話我好為左姐姐而唔信佢, 佢又話如果唔係我要去玩, 佢就唔洗咁煩........佢d態度....我真係覺得佢係好似響街巿鬧人咁

男爵府

乜野叫做信唔過佢同工人姐姐?不過我建議你叫你工人放假好D囉,男人同工人“做“過,呢D案例我從D工人姐姐口中聽唔少啦!孤男寡女共處一室成廿日?!我唔得囉,做女人要有D警覺性好,雖然話佢可以叫雞0者,但始終孤男寡女共處一室唔係咁好囉!

大宅

其實可以同姐姐商量下唔同方案。例如呢二十日其中有d當annual leave, 有d當預支(將來有需要時補番俾㚷),有d當bonus豪俾佢(provided你覺得佢值得),最後三至五日番工準備迎接你地回歸。放假既日子豪張ticket佢返多次家鄉,當bonus....

But of course 要你覺得佢值啦。

大宅

可唔可以帶埋姐姐一齊去?又可以幫輕下你?

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我唸你c6語氣唔好的原因係..

"明明你自己要出國, 係你自己要留底佢一個,
而家反而唔信佢, 走黎驚佢同姐姐?
如果你咁驚你咪唔好去囉..
你竟然驚到冇野好驚, 走黎驚姐姐, 你冇野呀?"

我唸佢係咁咋..
而我覺得件事並唔係佢覺得你驚姐姐好離譜..
而係明明係你自己要去, 但又要驚呢樣驚個樣多多要求..

其實我覺得佢都真心唔會覺得你驚姐姐係錯既..
比在個個都會擔心同驚...

我覺得如果樓主可以用另外的方法, 說話去同c6傾下...
達到同樣效果, 又唔洗勞氣.

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

別墅

其實你老公同工人有發生過問題咩?
如果無咁即係怕你老公會喺你去玩既時候同個工人發生關係?
咁即係等如話你老公你一唔喺屋企就會去搞搞震!
係男人都嬲啦!

瑪瑙宮

我覺得就算您工人放假, 您都比 c6 廿日真空期, 咁您就唔担心嗎? 為何唔等埋 c6 放大假先一齊去.

子爵府

引用:乜野叫做信唔過佢同工人姐姐?不過我建議你

原帖由 yanie889 於 13-04-24 發表
乜野叫做信唔過佢同工人姐姐?不過我建議你叫你工人放假好D囉,男人同工人“做“過,呢D案例我從D工人姐姐口 ...
我就係怕左我啲好八既親戚, 所以我先提意, 日頭我老公返工時, 姐姐可以返屋企洗衫, 煮定晚飯, 然後返宿舍..... 不過e家解決左啦, 姐姐會放假返印尼

子爵府

引用:其實可以同姐姐商量下唔同方案。例如呢二十

原帖由 April08 於 13-04-24 發表
其實可以同姐姐商量下唔同方案。例如呢二十日其中有d當annual leave, 有d當預支(將來有需要時補番俾㚷), ...
多謝你既提意, 姐姐好好, 佢肯早放假, 我會送機票俾佢

子爵府

引用:可唔可以帶埋姐姐一齊去?又可以幫輕下你?

原帖由 princessDD 於 13-04-24 發表
可唔可以帶埋姐姐一齊去?又可以幫輕下你?
去旅行從來唔會帶佢, 因自己搞得掂, anyway, 已解決左, 姐姐肯早放假

子爵府

引用:我唸你c6語氣唔好的原因係.."明明你自己要

原帖由 Jolin_Yuen 於 13-04-24 發表
我唸你c6語氣唔好的原因係..

"明明你自己要出國, 係你自己要留底佢一個,
Yes, 你講中哂啊! 今早同老公傾返, 佢都話, 要去玩係你, 要怕三姑六婆講既野又係你....anyway, 已經ok la, 姐姐會提早放假

子爵府

引用:其實你老公同工人有發生過問題咩?如果無咁

原帖由 mummy0910 於 13-04-24 發表
其實你老公同工人有發生過問題咩?
如果無咁即係怕你老公會喺你去玩既時候同個工人發生關係?
咁即係等如話你 ...
可能我講啲冇講啲令你誤會, 佢地冇事發生過, 我絕對信任我老公, 只係我聽左啲無聊親戚既說話, 自己又想多左啫.......anyway, 已解決左, 姐姐會放假

子爵府

引用:我覺得就算您工人放假,+您都比+c6+廿日真空

原帖由 Nancy20090615 於 13-04-24 發表
我覺得就算您工人放假, 您都比 c6 廿日真空期, 咁您就唔担心嗎? 為何唔等埋 c6 放大假先一齊去. ...
佢啱啱轉工, 冇咁快可以攞大假, 而暑假係唯一機會可以返外家玩耐啲........我知做女人要有警覺, 雖然我對老公係絕對信任, 但佢知如果佢要搞搞陣既, 我會即刻同對仔女返外國, 以後唔再返hk

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 lanimama 的帖子

哈哈, 真係呀?
所以係架....
下次試下了解下你c6心情..
咁樣就會易解決好多,
大家都開心...
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.