嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

急, bb食左輪狀疫苗, 而家肚柯

bb食左輪狀疫苗,今日第4日, 今日到而家已經柯左4次便便, 一次比一次希, 想問大家bb食左疫苗有無呢的反應 :-( :-( :-( 好驚呀 :-( :-(

大宅

Re: 急, bb食左輪狀疫苗, 而家肚柯

所以我唔主張你地自費去做白老鼠
我個仔係醫院join 咗呎個programme
要觀察到三歲
佢依家先係16 月
萬一有咩樹都有醫院睇住

咁你個b 一日若果 痾到7次
未到7次 但己經完全係水
要同佢入醫院喇
仲要記住帶埋佢大果條片俾醫化驗呀
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

複式洋房

我聽醫生講其中一個反應會係有d肚瀉,不過唔清楚係咪4次已經係太犀利,你快d call 醫生啦!!

別墅

今日小b無再柯唰, 我亦都打過去疫苗公司問過, 佢話10個裡面會有一個係咁, 會有低燒或肚柯, 但會係短暫既(2-3日),若果嚴重當然要睇醫生啦

大宅

我想問吓係乜嘢叫輪狀疫苗呀?點解你會比你阿B試架?咁食咗之後又可以預防啲乜??

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我都想知係乜

[quote]
cool_BB 寫道:
我想問
主 賜 平 安

大宅

呢一個係用嚟預防一種 腸胃病
好似腸胃炎咁樣
中咗呢個病既b
會肚痾 導玫脫水
嚴重啲會腦膜炎 同埋死亡
不過隻嘢仲係好新
醫院仲係做緊觀察
係私家食 要食兩劑 1200蚊
食咗唔代表冇事
仲要係六個月之前俾bb食
係口服嚟架
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

公爵府

好媽媽勳章

世界衛生組織已將輪狀病毒疫苗的發展列為首要的公共健康項目首支輪狀病毒疫苗在香港推出
2006 年 08 月 25 日

輪狀病毒屬病毒性感染,它無處不在,可引致兒童嚴重嘔吐、發燒及腹瀉1,可持續長達3至9日,亦可導致入院。若情況沒有妥善處理,嬰幼兒可因輪狀病毒腸胃炎迅速惡化並引致脫水而死亡。世界衛生組織已將輪狀病毒疫苗的發展列為首要的公共健康項目2。而首支輪狀病毒疫苗現已在香港推出,幫助預防在毫無警告情況下侵襲嬰幼兒的嚴重疾病。

研究指受輪狀病毒感染的兒童出現嘔吐及發燒情況分別為96%3及77%4、脫水亦高達83%5,這些病徵可維持3至9日。嚴重的輪狀病毒腸胃炎可導致腹瀉,可多達每日10至20次6,最長可為期3星期7,8。另外,身體脫水亦會令體內多個器官受損,包括腦部、心臟及腎臟等,後果不容忽視。

兒科專科醫生譚一翔說:「輪狀病毒主要經糞口傳播,即病毒由口腔進入身體,感染患者腸部,然後再透過排出的糞便傳染他人。傳染途徑包括人與人、飲用或進食受病毒污染的水或食物及接觸受病毒污染的物件如玩具。輪狀病毒腸胃炎傳染性極高,而且不能透過經常洗手或改善衛生情況來預防。」

輪狀病毒感染是令全球6至24月大嬰幼兒患上嚴重腹瀉和嘔吐的元兇9,亦是亞洲區內幼童住院的常見原因。以香港為例,5歲以下兒童因腹瀉入院個案中,約30%與輪狀病毒有關,即每年有超過2,000宗入院個案10。輪狀病毒是全球超過440,000人死亡的原因,也是亞洲發展中地區導致死亡的主要原因之一。

「現時並沒有針對輪狀病毒感染的治療方法。現行的療法只舒緩病徵,以幫助腹瀉、嘔吐及脫水的嬰孩補充水份。防疫注射是預防輪狀病毒腸胃炎最有效的方法。」譚醫生說。

Rotarix™為一預防嬰兒感染輪狀病毒的疫苗,提供高達100%保護,以免嬰幼兒罹患重症輪狀病毒腸胃炎這種所有兒童在五歲以前均有機會患上的疾病11。

「輪狀病毒引起的腹瀉通常維持三至九天,但亦有機會持續三星期,屆時父母可能需要請假留在家中照顧患病的嬰孩。」他續說:「新疫苗的推出不僅為父母們帶來喜訊,而且還會大大減少嬰兒需要住院的機會,從而減輕社區的經濟負擔。」

Rotarix™是全球唯一用於六個月或以下嬰幼兒的兩劑口服疫苗。首劑可於嬰兒六週大時使用,兩劑之間應相隔最少四週。第二劑應於嬰兒滿24週或以前使用。Rotarix™刺激人體模擬遇到天然輪狀病毒感染時的免疫反應,以免感染發展成中度至嚴重的輪狀病毒疾病。

該用戶已被刪除

禁止訪問

別墅

完全正確 因我連呢個都問過藥廠
277177 寫道:
你講錯la.

醫院做測試的是一隻係安慰剤, 一隻係真正的輪狀疫苗. 醫院唔會話比你知bb食個支係安慰剤定係真正的疫苗.

安慰剤只係一支糖水, 對身體無任何傷害.

[quote]
J&D 寫道:
佢地會分別比兩款既輪狀疫苗給唔同既BB, 睇下佢地既反應再決定邊種好D

公爵府

好媽媽勳章

而且個研究唔係中大定港大的.....
係四間政府醫院聯合的.......
因為我個囡都attend左個研究
係打五合一針同水豆針
該用戶已被刪除

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我都係甘話,以前都無甘多呢D野既
J&D 寫道:
呵呵~~~
家下真係多病毒, 打預防針都打到亂晒籠......
主 賜 平 安

男爵府

我BB兩歲時曾同時患上RSV感冒而引發的肺炎,以及輪狀病毒,結果住院(隔離病房)16天才康復,期間要吊鹽水及飲電解水。患輪狀病毒的BB的Ng Ng 有一陣強烈的酸味,初時一天六七次,水狀,後來會逐步減少次數,不過BB會瘦得很可怖,眼窩下陷,非常非常疲倦。

BB是因發燒入住太子道的私家醫院,驗出是RSV感冒,住院兩天後出院,但當晚就嘔吐大作,更嘔血tim,於是急召十字車送進伊利沙白醫院,並入住隔離病房,再驗出有輪狀病毒。我相信是在私家醫院感染的,因為兒子住的房間隔離床的兩個小朋友都是柯嘔,其中一個小朋友的媽媽亦有病,在我兒子的床前的地上嘔了一大片。

私家醫院的病人可以隨處走動(包括吊鹽水的病人),自出自入,容易散播病菌。在政府醫院,如果病人有發燒,根本不可離開房,限制很嚴。BB出院後,我已幫他買重醫療保險,大吉利是講句,如果仲有下次,一定不會住三人房,住二人或頭等房好D。

朗朗爸爸
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

別墅

我大仔小時(6個月)出診, 醫生要佢入左瑪加烈醫院, 因政府醫生驚佢唔知係咩診會傳染人, 住左3日瑪加烈出院, 出院個晚又柯又嘔, 之後睇醫生都係話感染左輪狀病毒, 柯嘔左2個星期,我都係諗係醫院傳染既, 所以細仔我比佢試疫苗, 因感染左輪狀病毒真係好陰公架, BB又瘦又辛苦 :-(
rayhong9 寫道:
我BB兩歲時曾同時患上RSV感冒而引發的肺炎,以及輪狀病毒,結果住院(隔離病房)16天才康復,期間要吊鹽水及飲電解水。患輪狀病毒的BB的Ng Ng 有一陣強烈的酸味,初時一天六七次,水狀,後來會逐步減少次數,不過BB會瘦得很可怖,眼窩下陷,非常非常疲倦。

BB是因發燒入住太子道的私家醫院,驗出是RSV感冒,住院兩天後出院,但當晚就嘔吐大作,更嘔血tim,於是急召十字車送進伊利沙白醫院,並入住隔離病房,再驗出有輪狀病毒。我相信是在私家醫院感染的,因為兒子住的房間隔離床的兩個小朋友都是柯嘔,其中一個小朋友的媽媽亦有病,在我兒子的床前的地上嘔了一大片。

私家醫院的病人可以隨處走動(包括吊鹽水的病人),自出自入,容易散播病菌。在政府醫院,如果病人有發燒,根本不可離開房,限制很嚴。BB出院後,我已幫他買重醫療保險,大吉利是講句,如果仲有下次,一定不會住三人房,住二人或頭等房好D。

朗朗爸爸

大宅

:-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至