跳至

首頁

尾頁

侯爵府

粥仔 / 米糊 / abc 粉?

我個女由開始try到而家都唔鐘意食粥, 但我又覺得食粥最夠營養, 不過佢唔肯食, 我點都迫佢唔到, 所以而家仲係主要食5餐奶為主. 粥仔我都會每日照俾2次佢食, 食得幾多得幾多, 不過真係好小, 幾啖就唔肯食.

我係咪唔應該再堅持, 俾番糊仔佢食? 定abc粉 (abc粉佢未試過)? 而糊仔果陣佢係比起食粥叫做肯食小小.

我想佢可以食到at least一餐固體食物多過主要飲奶, 你地有咩好意見?

子爵府

Re: 粥仔 / 米糊 / abc 粉?

我覺得粥唔一定營養高D,粥即係米-碳水化合物!我覺食粥只不過得佢習慣將來食飯,等腸胃習慣!同埋有吞嚥動作(唔知ARM唔ARM!)
其實俾米糊得唔得?因為都可以加其他食物落去D米糊度!
我囝囝食粥要加奶粉落去 ,不論咩粥都要加,加左佢先肯食晒成碗,唔係食兩三口就唔食!或者你試下咁樣得唔得!

男爵府

一仔都唔鍾意食粥, 所以我暫時一星期比1 日粥就算, 其餘 6 日都係比米糊, 我覺得米糊比粥更加有營養.

不過因為一仔都食好少, 所以我會係米糊加埋奶粉同芝士, 當然都有肉有菜, 同埋有蛋, 等佢多 d 營養.

你比米糊時有冇加其他餸? 有冇試過唔同口味? 你有冇扮食佢 d 野, 仲要扮到好好食. 有冇試過同其他 bb 一齊食?

或者可以淨食蕃薯, 同埋淨食南瓜, 一仔開始時連米糊都唔食, 我都係試食呢 2 樣先.

老實講, 你個 b 肯食奶都好好, 一仔依家每日都係食約 11安奶, 加埋係米糊 d 奶, 共 15安.
[/url]

大宅

minimon

你都知iiryss同你個女一樣架啦,其實我問過e生,e生好肯定咁話我知,糊仔仲有營養過粥,仲有唔食粥唔係問題,外國d bb都係食糊仔,邊樹有粥食架.所以我已經唔再堅持日日要佢食粥,而家食下粥,食下糊仔咁,都係一日一餐咋,都未敢比兩餐住,等佢食好d先再比晚上果餐.
我反而覺得食番糊仔後,食粥仔又好左d,起碼唔係喊哂咁,都會開口食下,今日工人話佢可以食到半碗,聽到後,我開心到想喊呀~~~~你都比d心機啦.

男爵府

我到而家都仲未識開糊仔,係咪開出黎要好似粥咁杰先啱?我個仔唔知係咪食厭左d粥,佢一食粥就嘔,所以我想餵糊仔,停一排粥仔先~~

http://kawaii-kids.com/

侯爵府

garfield123,

食粥+奶粉? 我真係未試過, 得唔得架? 會唔會痾?

garfield123 寫道:
我覺得粥唔一定營養高D,粥即係米-碳水化合物!我覺食粥只不過得佢習慣將來食飯,等腸胃習慣!同埋有吞嚥動作(唔知ARM唔ARM!)
其實俾米糊得唔得?因為都可以加其他食物落去D米糊度!
我囝囝食粥要加奶粉落去 ,不論咩粥都要加,加左佢先肯食晒成碗,唔係食兩三口就唔食!或者你試下咁樣得唔得!

侯爵府

sirlam,

其實應該話因為我一路都想佢食粥多過食米糊, 我餵佢食米糊就只限於佢5個月大果陣, 初初試食固體野果陣餵過一排. 當佢識吞野之後, 我就無再餵過米糊, 因為諗住迫佢食粥, 點知係迫唔到.

有呀, 我地梗係有扮食佢d野啦, 仲扮到好好味咁添. 不過佢都係一時時咋. 我有時俾d煲湯瓜呀, 煲湯薯呀果d佢又肯食, 所以我都會俾佢食d.

唉...我個女早排都幾乖既, 5餐, 6安/餐可以餐餐清, 可以30安一日, 仲以為可以再加奶啦, 點知呢排唔知玩咩, 食唔哂不止, 仲好唔願意訓低俾人餵, 每餐平均都係飲4安就想收工. :-(

咁一仔一日食幾多餐奶呀?

[quote]
Sirlam 寫道:
一仔都唔鍾意食粥, 所以我暫時一星期比1 日粥就算, 其餘 6 日都係比米糊, 我覺得米糊比粥更加有營養.

不過因為一仔都食好少, 所以我會係米糊加埋奶粉同芝士, 當然都有肉有菜, 同埋有蛋, 等佢多 d 營養.

你比米糊時有冇加其他

侯爵府

pamila,

見到你真係開心哂~

係呀, 所以果日我咪諗, 我係咪應該唔好再咁堅持要佢食粥? 因為咁樣落去都唔係辦法, 唔可以一味靠飲奶. 同埋而家又轉緊奶既過程中 (未完全轉哂), 所以佢呢排咁反常, 好頭痛. 佢呀, 而家唔可以餐餐清d奶啦, 每餐飲4安就想收工, 做哂馬騮戲先肯飲埋佢.

人地話佢吽牙, 牙影都唔見隻.

pamila 寫道:
minimon

你都知iiryss同你個女一樣架啦,其實我問過e生,e生好肯定咁話我知,糊仔仲有營養過粥,仲有唔食粥唔係問題,外國d bb都係食糊仔,邊樹有粥食架.所以我已經唔再堅持日日要佢食粥,而家食下粥,食下糊仔咁,都係一日一餐咋,都未敢比兩餐住,等佢食好d先再比晚上果餐.
我反而覺得食番糊仔後,食粥仔又好左d,起碼唔係喊哂咁,都會開口食下,今日工人話佢可以食到半碗,聽到後,我開心到想喊呀~~~~你都比d心機啦.

侯爵府

zzzlam,

其實果陣我去健康院, 姑娘教都係話你自己因架咋. 果陣初初食, 就會稀d, 慢慢識食就整杰d. 但要俾佢飲番多d水囉, 唔係驚太熱氣呀.

[quote]
zzzlam 寫道:
我到而家都仲未識開糊仔,係咪開出黎要好似粥咁杰先

大宅

minimon
其實呢排iiryss食奶都食得唔好,開6oz又係飲小小就趕住起身,又係唔想瞓低飲奶.點都會飲剩d,好難得先全部6oz飲哂.
d人又係話我知吽緊牙,但又係影都未見,就算我用手摸下牙仔係咪出緊黎,都摸唔到~~

別墅

minimon,

我依家都keep住比一餐糊仔囡囡食架,因為我都覺得糊仔係有營養過粥仔。
我囡囡都唔係好肯食野架,食一碗粥仔要45mins.,唯有比多d玩具佢玩同埋要開隻佢最鍾意睇的dvd比佢睇,so far呢個方法對我囡囡都幾work,你不防又試下啦.

子爵府

minimon,

維維又未試過因為咁樣為肚痾(touchwood先),佢依個習慣因為之前六個月時腸胃炎入左院,出返黎又唔肯食粥,婆婆咪加d奶落d粥度,佢又好鐘意食,仲有婆婆話d粥唔夠奶粉咁好營養,所以就係咁樣做度現在!不過維維一時時,有時食得晒成碗粥,有時半碗都食唔到!食奶一般,依家都係食得160ML!
八個月時去健康院都俾姑娘話唔夠重!

侯爵府

[size=large]簡直係翻版呀, 一模一樣呀~~ :-( :-( :-( :-( :-(

[quote]
pamila 寫道:
minimon
其實呢排iiryss食奶都食得唔好,開6oz又係飲小小就趕住起身,又係唔想

侯爵府

ecdc,

唉...我都試過開vcd, 同俾玩具, 但咁樣只會令佢更專心玩同睇tv, 而唔係食.

Ecdc 寫道:
minimon,

我依家都keep住比一餐糊仔囡囡食架,因為我都覺得糊仔係有營養過粥仔。
我囡囡都唔係好肯食野架,食一碗粥仔要45mins.,唯有比多d玩具佢玩同埋要開隻佢最鍾意睇的dvd比佢睇,so far呢個方法對我囡囡都幾work,你不防又試下啦.

侯爵府

garfield123,

160ml 即係 5安? 我唔識計.

garfield123 寫道:
minimon,

維維又未試過因為咁樣為肚痾(touchwood先),佢依個習慣因為之前六個月時腸胃炎入左院,出返黎又唔肯食粥,婆婆咪加d奶落d粥度,佢又好鐘意食,仲有婆婆話d粥唔夠奶粉咁好營養,所以就係咁樣做度現在!不過維維一時時,有時食得晒成碗粥,有時半碗都食唔到!食奶一般,依家都係食得160ML!
八個月時去健康院都俾姑娘話唔夠重!

子爵府

應該唔夠六安!每日三餐奶&兩餐粥!

大宅

minimon

連呢樣都係翻版呀 比玩具及播dvd,佢只會玩到/睇到入哂神,你諗住餵佢,佢簡直係睇下唔到呀.點叫佢都冇反應.但我覺得佢特登唔睬我架!! :-(
minimon 寫道:
ecdc,

唉...我都試過開vcd, 同俾玩具, 但咁樣只會令佢更專心玩同睇tv, 而唔係食.

[quote]
Ecdc 寫道:
minimon,

[/quote]

侯爵府

:-( :-( :-(

但我有d安慰, 竟然俾我搵到一個bb係咁似我個女, 咁我都安心d. :mrgreen:

pamila 寫道:
minimon

連呢樣都係翻版呀 比玩具及播dvd,佢只會玩到/睇到入哂神,你諗住餵佢,佢簡直係睇下唔到呀.點叫佢都冇反應.但我覺得佢特登唔睬我架!! :-(

大宅

minimon

iiryss呢排仲衰到唔肯瞓晏覺呀.夠擔成個下午瞓得20mins咋 ,我緊係話工人啦,工人話點湊都唔肯瞓喎.但我諗工人成日顧住同佢玩,湊下唔瞓就算,繼續玩.到我返屋企就慘囉,因為iiryss overload,攰到成個人癲哂呀.
你知唔知你工人點湊思行瞓架~~~

侯爵府

pamila,

咁訓覺呢樣野, 我個女反而而家仲訓多左. 佢日頭訓覺好似已經俾我工人train到一個schedule出黎咁:

9:00 - 11:00
13:00 - 15:00
17:00 -18:00/18:30
之後就到last milk訓到天光

其實係抱佢上手, 俾佢啜一陣奶咀, 佢就呼呼入睡. 一來, 佢可能知道呢個時候係要訓覺, 二來佢可能真係眼訓.

因為我叫我工人mark低佢幾點訓到幾點, 所以我知. 同埋我信, 因為sat我放假, 我都係交俾工人um佢訓, 而又確實係果d時間就訓到. 我工人都話, um佢訓唔難, 餵佢飲奶先至難.

[quote]
pamila 寫道:
minimon

iiryss呢排仲衰到唔肯

首頁

尾頁

跳至