嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

產後抑鬱

死啦, 覺得自已好似有d產後抑鬱既徵象 , 成日都情緒好低落咁, 全日都係餵奶, 掃風, 換片, 餵奶, 掃風, 換片 ........, 簡直疲於奔命, 我係唔係好無用呢? :-( :-( :-(

大宅

Re: 產後抑鬱

係咁架喇
你仲未習慣突然間有多咗個人仔要照顧啫
有咩樹幹
你可以同我傾下喎
你或者你個BB都可以架
PM 俾我啦
我驚MISS 咗呢個TOPIC呀
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

男爵府

我都係咁...之前重嚴重, 依家叫好d...不過都係情勢唔多穩定....呢幾日亞囡又開始唔乖, 成日喊, 又唔飲奶.......我唔開心到喊左幾次 :-( :-( ....抱住囡囡..佢又喊我又喊.....
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

別墅

各位, 我係生第一個既時候都係咁, 要搵人傾下, 同幫下湊bb, 我而家仲辛苦, 因有個大既(7歲), 已經好激氣又要跟佢功課又要日日都比佢激到我嘔血, 仲有個細既(3個半月大), 我仲要返工架, 我就黎有o的精神分列架喇, 但每次見到佢地訓左覺我就好不其然咁啜下佢地 , 諗返我都好幸運,有o的想生就一個都無, 個天比呢兩隻小魔怪比我, 我都好幸福啦

別墅

你過左第一個月就會無事咖喇~到左第二個月你就會習慣...我仲死開刀生,好似一訓醒覺就多個人仔,一點都唔實在,都唔知係咪自己個bb,多d搵人傾計,同老公傾下....時間好快就過去,慢慢就會識得湊bb,到時見到bb慢慢長大你就會好開心好幸福!

多d上黎bk傾計,呢度好多媽媽都好nice咖...
該用戶已被刪除

大宅

我都有產後抑鬱,要 keep住去健康院見精神科姑娘,依家bb4個月,我都好返好多....搵人傾下真係會好好多...
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

複式洋房

creamychoy
上個星期第一次見健康院姑娘時, 起初佢問有關bb d

複式洋房

每晚bb無原無故大喊成3,4 個鐘, 我同我老公都"速"手無策, 老公第日又要番工, 前日佢重捱病

大宅

我都捱到病左...好頭暈同頭痛...怕西藥太勁, 只係睇中醫頂住先...有時真係想休息一下..而我老公完全幫唔到手...只好頂硬上...不過,見到bb一日一日咁大,都值得..

傻太太, 你要加油..你bb體重都ok呀...我個仔4個月都係得6.4kg...我都想佢肥d..不過,都唔到自己控制..唯有安慰下自己,佢輕磅d,咪唔駛減肥咁慘囉...

大宅

初有bb, 自己新手, 又冇工人, 其實真係好慘, 我頭2個月係俾左$$ 請陪月同ee幫手早上同下午, 加上阿b都算唔太煩, 先捱得過.

不過初初都試過夜晚得我一個同阿b, 阿b 又飲唔到奶成日哭, 自己又晚晚起身要喂奶冇得訓, 剛生完坐月中都要做客人d野, 好倦, 自己都哭過一次, 我老公半夜放工番來見我抱住阿b哭都驚架. 好彩阿b大左, 知道晒佢d野, bb野又上晒手, 就好好多, 加上阿b又開始多表情, 趣趣怪怪, 都好好玩, 妳會感覺到真係對住個人仔, 會開心好多架啦. 我而家都係自己一個人由早對佢到晚冇再請人啦... 阿媽就一星期過來一兩次幫手睇一陣, 我可以出街做野, 買野. (我係 home office), 辛苦d, 都可以應付到架, 慢慢來啦, 加油 !!

男爵府

我生院有產後抑鬱,bb日喊夜喊,又唔食奶,食完又嘔.我覺得自己好無用, 唔識做人媽媽.好彩當時日頭有婆婆+奶奶,佢地好幫我,我先好d.

慢慢來啦,時間過得好快架,你一定可以應付到.

複式洋房

前兩日睇報紙話食維他命B可以有助抗抑鬱, 我今日開始試

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我10個月前既情況同你一樣......當BB出世後初時好開心,後尾發覺一日24小時都重複餵奶, 掃風, 換片, 餵奶, 掃風, 換片 ........, 照鏡見到自己樣又殘,又肥左,重要坐月唔出得街,簡直精神崩潰,時時自己亂諗野,好地地自己會喊,D眼淚好似收唔到制甘....其實果時已經有奶奶同工人幫手,但好多時都覺得信唔過(其實佢2個湊BB好掂)後尾老公叫我學懂"放手"其實慢慢BB開始大D,你知道佢D皮性就容易handle好多,但我知你呢一刻真係好辛苦, but don't
好快成為過去
努力,加油
主 賜 平 安

侯爵府

放鬆D心情, 唔好諗埋一邊, 千其唔好認為BB係你既負慮, 有新成員加入係一件喜事, 有咩唔開心一定要搵人傾訴, 我對於我BB任何一件事,我都好樂意為佢做

真的, 時間會過得好快, 你要ENJOY 每一刻

複式洋房

好彩多得各位 BK mami 既指教同分享, 等我覺得自己其實唔係咁無助, 原來自己今日既情況, 同好多過來人都一樣, 我知我都可以努力面對的! 我會努力架啦! :-P :-P :-P

別墅

Hello Bel-Air,
我都同你一樣,第一次見健康院姑娘時, 起初佢問有關bb時, 都無問題, 好平靜,但佢一問到我自已既狀況時, 就唔知點解d眼淚湧出黎。這時才肯定自己有產後抑鬱,於是正面些面對,多些跟自己講放鬆,有機會找阿媽幫手,然後出街去shopping。放心啦,再過一陣就好一點。

洋房

我生前,同生後都係會無情白事就哭出來, 我個b4個月大啦. 有時我都懷疑自己係唔係有抑鬱, 總之就經常唔開心, 覺得無人了解自己,有人問到近來點呀..就會哭出來, 都唔佑點解咁眼淺, 我係唔係有抑鬱呀? 奏bb真係好辛苦, 做媽媽唔簡單..

首頁

尾頁

跳至