論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果工人休息日撞正八號風/黑雨....

可否不給她去街?需要補錢嗎?如她堅持出街,有事邊個賠?如她自願留在家,需要補錢嗎?

男爵府

Re: 如果工人休息日撞正八號風/黑雨....

我都想知.......唔該晒...

男爵府

有兩睇啦! 你要求佢唔放假就要補$$$, 佢自己要求係屋企就唔使補$$$! 點會有事架? 咁大個人, 落雨都唔識搵定"lay"咩? 總之, 工人唔好就慣佢, 你成日都就慣佢, 第日就難制啦!

Sucklingpiggy 寫道:
可否不給她去街?需要補錢嗎?如她堅持出街,有事邊個賠?如她自願留在家,需要補錢嗎?
wallacemama

伯爵府

ha, 又會咁"橋"既, 我岩岩正問阿fa呢個問題bor.......

如果妳係男人, 我實愛死妳了...因為妳知我心入面唸乜丫嘛!

侯爵府

為左安全計, 我吾會比佢出街, 好話吾好聽, 萬一真係有事發生, 保險公司吾會賠, 但我試過請兩個bun bun, 撞岩sun 8球風球, 點都要c出街..................我話補返$比佢都吾肯, 最後都抄左........................

別墅

好媽媽勳章

就算星期日有龍捲風,d工人一樣要放假,見班friend大過天。你唔駛同佢擔心,咪搞到自己好似要湊多個女咁辛苦。

大宅

但俾佢地出街, 咁出左事, 點算? 保險賠唔賠架?

我上一個印印話唔 do, 佢個晚10幾話要走, 我堅持唔俾, 因為我怕佢俾人在捅2刀, 瓜左最大鑊, 後來agent 都話, 如果佢死左, 保險都賠唔足, agent 同僱主都要再貼錢出黎架, 佢唔知話係萬幾2萬架, 最好問清楚先, 唔係佢出左事, 到時大件事都係我地

侯爵府

vitasoy 寫道:
就算星期日有龍捲風,d工人一樣要放假,見班friend大過天。你唔駛同佢擔心,咪搞到自己好似要湊多個女咁辛苦。

吾係湊吾湊女的問題, 而係佢出事, 保險係吾會賠, 如果保險賠到我話, 我話之佢去滑浪跳降落傘呀.......................

複式洋房

Oh, if my maid insist to go out. Can I let her to sign a memo to declare that she understand the typhoon or black rain storm? If she has any injury, it is in her own responsibility?

複式洋房

可唔可以叫佢自已寫定同意書,又或者好似[阿蓋達]錄遺言咁,用DV錄底雙方對話:而家係8號風球,我建議你唔好外出留係家中,如你堅持要外出,萬一發生意外,你因事件引發的所有費用包括醫藥費或你條[魚]的運送費都唔會負責。
話時話我記得幾個月前有個完約的印印識左個港佬,同佢去游水,點知香左,佢呢個CASE邊個負責比錢運佢條[魚]返去

大宅

Re: 如果工人休息日撞正八號風/黑雨...

may1668:
絕呀!錄低雙方對話,法律上是否可行?但係就証明

子爵府

醒目開學勳章

法例上任何風球同黑雨都唔係假期,大家睇下僱傭條例先...
屋企就係安全地方,佢仲去邊?放假的可安排調假,唔到佢反抗,因為僱主有責任佢人生安全,保險亦唔包,任何呢種情況下出事的外傭都係僱主食哂,打去勞工處都係咁答架!

勞工處亦出了指引僱主可同僱員於上班前確定風球/黑雨情況下點安排。

但係最重要一點,唔等如放假,係你地誤會哂咋!

珍珠宮

其實ne d 好灰色地帶ga, 好似if 星期日打8號以上風球或者黑雨, 有d人都會出街wet na 最緊要同個工人講清楚佢出去會有危險, 工人勞保ng包, so 傭主ng 會冒ne 個險, 要個工人一係揀$$$ 代休息日, 一係揀另一day 再放, 仲要即時簽字作實 佢ng肯就同佢一齊call 去勞工處hotline 等個receptionist 同佢解釋, 費樹同佢argue.

伯爵府

不過我唔係好明:

點解我地返工rest day撞正打8號/黑雨, 公司又唔會另外安排我放假日wor, 更加唔駛唸有$補啦.

咁我預左個工人o個日rest day, 無特別野俾佢做, 要佢留屋企唔駛佢做, 當係rest day得唔得?

再者, 要佢簽乜乜物物都無用啦, 佢係無錢既, 妳可以要佢點負責打包自己番老家喎, 火化都要$ 架! 做外傭僱主真係咁卑賤架咩?!

珍珠宮

mylulu,

其實補假or補$$$俾佢係if 佢一定要出去wet 個樹用lai 同佢bargain jel

如果個工人肯聽你講肯係屋企當係rest day 就good good na, ng 洗煩

但me個人ng 多想俾佢係home好似大少咁咩都ng做, 個感覺怪怪地

別墅

好媽媽勳章

hinhinmummy
真係唔好意思,我唔知原來工人放假有乜意外我要負責添。
咁有無人可以講下下列情況,做僱主的會點呢:
1. 工人放假出街有意外,保險包嗎?
2. 上班的日子但八號風球落街有意外,保險又包嗎?

大宅

保險包唔包就要睇你買咩保險, 佢o既保障係咩, 份份保單都可以唔同, 你都係睇返你自己買o左咩先得.
另外, 一般勞保係唔包你所講o既. 要保就至少有買 個人意外, 這個 "個人" 指工人(personal accident) 或 個人責任 , 這個"個人" 係指僱主 (personal liability)
vitasoy 寫道:
hinhinmummy
真係唔好意思,我唔知原來工人放假有乜意外我要負責添。
咁有無人可以講下下列情況,做僱主的會點呢:
1. 工人放假出街有意外,保險包嗎?
2. 上班的日子但八號風球落街有意外,保險又包嗎?

首頁

尾頁

跳至