興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩部電腦同時上網

兩部電腦分2放在兩間房, 我想用wireless router, 唔想d線四處走. 請問:
- 兩間房, 接收有問題嗎?
- 除左買router 連接moderm, 仲要唔要買其他野裝在電腦
上?
- 用網上行, 買邊個router好? $?

唔好意思咁多問題, 做左問題女人tim

洋房

Re: 兩部電腦同時上網

Easy 啦.. 首先, 要知你2間房既距離有幾多,

現時一般既 Wireless Router 都有 100m 既距離咖..牌子有 Linksys, D-link, Buffulo. 不過, 我就會 suggest 你用 Linksys. 因為係幾好用咖. 我有好多客都用咖..
而電腦, 你就要裝個 Receiver. 好似大指公咁大啦. !

Linksys Wireless Router around $5xx~$6xx
Reeiver for PC around $3xx~$4xx

要睇你用邊隻牌子啦.. !!.

Cheers,
一個人生活在這個世界上, 一定要找尋快樂, 人生才會有意義的..!

男爵府

環保接龍勳章

我本來都想用無線上網. 買
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

屋企用無線有難道,因為屋企多牆會影響接收,除非將條接收天線放出房門口,否則都幾難收得好。

別墅

有無想過用電線做? a 字頭的牌子, 效果唔錯...

史上最強冗員 + 後天錢財缺乏症患者  My BLOG

大宅

Riverwind 寫道:
有無想過用電線做? a 字頭的牌子, 效果唔錯...

唔明??

大宅

JohnnyWu 寫道:
而電腦, 你就要裝個 Receiver. 好似大指公咁大啦. !

個receiver 裝在cpu內 or 外插 or 根本唔駛插

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我就咩都唔識所以就用拉線(妄想痕)一個主機加一條分線仲有埋now.com一個月328.-

主線果時係299.-+分線39.-因為得我一個女人係屋企咩都唔識,一上唔到網就打去叫佢來換哂d線又查下有咩鬼壞就係咁啦.
<br><br>

大宅

BK Milk勳章

u may buy a router --LEVELONE--is a good choice
package include router & USB wirless receiver
arround $600

大宅

wilsonlsl 寫道:
u may buy a router --LEVELONE--is a good choice
package include router & USB wirless receiver
arround $600

The price is really attractive. Can I know where to buy or any model no.? as 我唔多鍾意去電腦場,要ma 煩d男同事幫我買, 所以要 detail d, many tks

禁止訪問

大宅

ha8mo 寫道:
記得要買802.11g,但又唔好買super g喎
更加唔好俾人老點買左802.11b,哩種係舊野泥,應該冇貨,有都可能係倉底貨

tkssss, 又想問下應買54mb or 108mb, 125...what's the different? speed? what should I buy?

別墅

Derder,

Ha8mo 講緊用無線分享, Level-one 都ok...

54mB 係 11.g 既, 108mB, 125mB 都屬於 super G.... 如果上網, PCCW download 上限 8mB, 你要甘快都無用啦....

我之前講既係用家居電線 socket 做network, 好處係解決牆壁遮掩無線電信號問題, 村屋用上下3,4 層都可以connect, 不過有他的limitation...

史上最強冗員 + 後天錢財缺乏症患者  My BLOG

大宅

Riverwind,

Can u explain in more details? ie. How to make it work in reality? What are the procedures if I really want to implement? Any limitations of that?

Thx in advance!!!

Riverwind 寫道:
我之前講既係用家居電線 socket 做network, 好處係解決牆壁遮掩無線電信號問題, 村屋用上下3,4 層都可以connect, 不過有他的limitation...

大宅

It is called HOMEPLUG. See more details at the following link

Click

Basically you need a plug for devices in a isolated room, i.e. if you need to connect among 3 rooms (say sitting room, study and bedroom), you need 3 plugs. However, there is no routing function provided by these plugs, so you still need to buy a router if you share your broadband to multiple PCs. In addition, the signal will not transfer across metering devices so you cannot share with your neighbours. And the speed is not as high as wired LAN connection (only 85mbps)

大宅

Thanks a lot

I've another question.
If I have TV card in my computer, 咁我可唔可以tv 睇 channel 1 而 電腦睇 channel 2 in the sametime. I'm just thinking should I install tv card in my 腦

禁止訪問

大宅

請問何謂靚分插,邊度可以買到呢?
ha8mo 寫道:
你用天線分插咪得囉
插十部電視/電腦出十個台都得
不過要買靚既分插
唔係個signal會變差左

大宅

Sure, just like you have got 2 TVs at home.

However, if you are talking about CableTV channels, then you can only view one channel (selected by cable TV decoder)

首頁

尾頁

跳至