論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

工人姐姐唔要机票要錢,你地会俾幾多....佢仲要求要三宝龍机票錢,你地会點做?

男爵府

一定唔會比錢,一定出機票
出邊間航空公司亦唔到佢話事

複式洋房

我工人今個月完約, 初初叫我買機票, 而家又話要錢, 睇佢都可能想喺香港揾工唔走, 但係又唔想比我知, 而家我考慮緊比張機票佢算數. 其實係咪法例規定工人完約僱主要送佢返原居地, 咁意思係咪即係比機票佢? 如果比咗機票錢佢又唔買機票咁咪麻煩.

其實佢可唔可以自己攞張機票去航空公司折現, 或自己去改期?

伯爵府

回覆:工人姐姐唔要机票要錢

我同佢傾佐!佢話要錢,我話唔得,同佢講勞工法例一定係比機票,如果唔係我犯法!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

其實都唔一定嫁, 之前問過勞工處, 要雙方協議, 如果其中一方唔要機票, 都要比錢佢....

複式洋房

法例樣樣都幫工人,激氣

子爵府

引用:其實都唔一定嫁,+之前問過勞工處,+要雙方協

原帖由 Haz-mama 於 13-05-07 發表
其實都唔一定嫁, 之前問過勞工處, 要雙方協議, 如果其中一方唔要機票, 都要比錢佢.... ...
一定係畀機票

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

珍珠宮

naomichoi 發表於 13-5-7 09:41
一定係畀機票
但問過勞工處, 話唔一定要比機票喎, 唔通佢哋欺騙我??

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

就算比咗錢.工人都係有權再追妳機票,因為合約講明僱主要包送佢返原居地,一但工人用晒D錢,再走來追妳機票,妳都係要比機票佢走架。出機票最安全,佢唔上機唔關妳事。

子爵府

引用:Quote:naomichoi+發表於+13-5-7+09:41+一定

但問過勞工處, 話唔一定要比機票喎, 唔通佢哋欺騙我??
係唔一定,但保障自己,一定出機票

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

珍珠宮

naomichoi 發表於 13-5-7 10:28
係唔一定,但保障自己,一定出機票

依家D姐姐好醒, 費時佢哋發難告返我哋, 對我哋冇著數, 所以, 比錢了事!!

子爵府

引用:Quote:naomichoi+發表於+13-5-7+10:28+係唔

依家D姐姐好醒, 費時佢哋發難告返我哋, 對我哋冇著數, 所以, 比錢了事!! ...
唔會,佢洗哂之後再問你攞仲煩

大宅

Haz-mama 發表於 13-5-7 10:57
依家D姐姐好醒, 費時佢哋發難告返我哋, 對我哋冇著數, 所以, 比錢了事!! ...
唔明點解比錢可以了事??
緊係買機票啦, 依正法例做, 一定冇事,
佢自己唔上機關人鬼事!

珍珠宮

chunbe 發表於 13-5-7 12:38
佢自己唔上機關人鬼事!
oh no! 希望(我)冇事啦!!

複式洋房

回覆:venus_mama08 的帖子

我工人都係,做左3個月就辭職 佢想我地俾錢,原本我都好唔想,但又有個B(14個月而已)係佢手,我地怕佢會對阿B做d咩,所以好可能都係要俾錢佢 我真係覺得香港僱主好慘

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係好煩

伯爵府

引用:Quote:Haz-mama+發表於+13-5-7+10:57+依家D

原帖由 chunbe 於 13-05-07 發表
佢自己唔上機關人鬼事!
無錯!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

保障自己,我會俾機票

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我會睇同工人既關係, 我對上個2個工人完約唔續, 我都應工人要求比機票錢, 簽齊文件就無問題....大家方便.....因為佢地都會留港繼續新工作....

但若果同工人關係差, 又或者係炒工人, 我就一定買機票....

不過樓主個工人有咁既要求, 我都唔會答應比一張三宝龍既機票錢比佢, 唔要機票要機票錢就唔好咁多要求, 一係要一張去耶家達機票+$200 travelling allowance既錢, 一係一張去耶家達+$200travelling allowance 既機票.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

啱啱我都問工人是否續約,佢話唔續,又係話要錢,唔要機票.好彩下午見到各位JM嘅回復,所以答佢,一定係會買機票俾佢,走唔走唔關我事.

首頁

尾頁

跳至