懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

是因為當教師的工作壓力太大...還是產後抑鬱?

我本來這個月要上班...但不知為什麼一想起學校的工作心裏便有一鼓非害怕、擔憂的感覺出現...甚致時常失眠... 很害怕是否能夠擔當這一行沉重的工作壓力...
你們認為我是否已有產後抑鬱,應該去看醫生嗎?

複式洋房

Re: 是因為當教師的工作壓力太大...還是產後抑鬱?

我都係教師,當你一個人很久沒有接觸工作,回到工作崗位都一定會很驚應付不來。何況我地面對的不是一大堆文件,而是很多不同性格的小朋友、家長,怎會唔怕呢?
若你真的擔心是否產後抑鬱,可致電你所屬的醫院找有關的姑娘或醫生傾下。
我在聯合生的,我見該院的調查產後情緒的問卷中有一句:任何時間如果你曾經想過要傷害自己,請馬上致電23469995與我們談談。
放鬆一點吧!對你和bb也會好一點!

洋房

hahahaking

I think you'd better see a doctor or counsellor. Even you do not have 產後抑鬱, you must be facing great pressure. I think you need to find some ways to release your pressure.

Add oil!

別墅

唔好再等,見下醫生都無妨啫,冇事就心安理得,有事就盡快得到協助!咁咪仲好!

我之前聽醫院講座話有二種職業嘅媽咪最易有產後抑鬱,就係教師同社工。所以如果你自己都發現有問題出現,就要立即對症下藥,咁先係最正確嘅做法。 :-P 唔好怕!努力呀!

民房

唔好話係產後抑鬱啦,我地做呢行,產前都會好多時抑鬱啦!!! :-(
我依家廿九週,真係一朝早好唔想返工,但真的只是唔想,冇乜特別原因,D學生又唔係好差,...但只係有一種無形的壓力...好早醒左,5點眼光光,但唔想返工,一到出門口的時間就肚痛,你話...真係好似小朋友唔願返學的樣!!!!
:-( :-( :-( 喊左一陣,就迫自已返工,返左工之後又好D,真係荷爾蒙的影响,所以真係要搵D專業的人士幫下自己,會好D,又或搵D朋友,老公傾下,發洩下,一到星期六日去做D自己鍾意的事,咁樣都會好好多,一定要同其他人講,出下街,唔好屈住自己啊!!!!
加油啊...呢度都有好多教師媽媽啊,有事記住要吐出來啊!!!
大家都會支持你的!!!

大宅

見到個topic都覺得你好困擾、鑽牛角尖喇!
正如elsy話齋, 呢行的壓力真係好大, 又唔係人人可以理解、明白到! 你有壓力, 即係表示你係一個好盡責、盡心盡力的教師
我地都係人, 始終都會有軟弱的時候...
理性地好想叫自己睇開d, 感性上實在有控制不了的時候...
容許自己會感到不開心, 容許自己會有情緒低落的時候,
最好找人好好傾訴一下, 是不是產後抑鬱也好, 找人傾訴也是一種好好的舒緩方法!
再唔係, 上來搵我地吹下水啦! 支持你呀!

大宅

多謝你地支持呀...
我都有諗過搵專業人事傾下...但聽講好貴...

珍珠宮

錢財身外物,當你情緒受到困擾.影响的不只是係你一人,仲有你既bb同親人, 當是一次額外的檢查, 為咗佢地貴都要一試啦!
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

侯爵府

講你聽, 我生完就返工前驚咗好多個星期, 仲驚過生小b; 但返咗工, 好彩都好快適應返....你返工未呀, 雖然呢d情況好正常, 但小心d好d, 產後抑鬱好多時發生0係教育程度較好嘅媽咪身上. 如果小b快返健康院打針, 你同姑娘講都得, 佢應該識做評估!

大宅

我驚到已經辭咗職喇...
但而家間唔中仍有抑鬱的感覺, 我諗我好有可能有產後抑鬱...

首頁

尾頁

跳至