自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個人十分正面,但第一次想呻下。我個女係學校有個閱讀小組,老師要我女和幾個同學一齊讀一本關於steve jobs 既書,然後做個閱讀報告,今日去港大present 。我個女就好有心機做自己嗰 part, 又畫了一個維肖維妙的steve jobs ,我只係幫個女了解書的內容,同分析討論steve jobs既為人,閱讀報告由亞女自己一手一腳寫和畫,自己搞掂。其他同學亦是一樣。唯獨有一個女同學,佢亞媽要插手搞個報告,夾硬畫過一幅steve jobs 做封面,仲要抄寫書內一些內容 (重申,係個亞媽做,唔係個同學做。個同學話佢亞媽怕佢個得唔靚)。我真係好唔高興,點解唔可以比小朋友自由發揮,點解硬要搞垮小朋友既美好回憶。就算過程中小朋友有吵架,都係學習成長既一部分。個同學既爸爸係舊生,學校有乜都益個同學,佢已經係既得利益者,點解要搞到我個女。

車仔人    發表於 13-5-11 10:59

珊瑚宮

中學係未呀?
唔好勞氣
有時唔需要為呢D人咁嬲囉

333s  別尢太多. 事實老師清楚學生能力.  考的是學生"合作精神".非成品.  發表於 13-5-11 11:05
生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

男爵府

回覆:null

小四。我問老公要唔要同老師講我不滿,我老公話算,我地係改變唔到人地諗法 好失望。

子爵府

回覆:怪獸家長啊…怪獸家長…呻

吾洗理佢甘多,個女又叫媽媽,個媽媽又肯你都冇佢辦法

男爵府

引用:我個人十分正面,但第一次想呻下。我個女係

原帖由 yuenwa 於 13-05-11 發表
我個人十分正面,但第一次想呻下。我個女係學校有個閱讀小組,老師要我女和幾個同學一齊讀一本關於steve j ...
我識得有家長怕個女欠交,所以自一年班已幫佢手做功課(有3成以上),到個女有三、四年班,因為老師成日話佢功課做得好,但考試成績差,所以pass返D功課俾個女做!
結果要見家長,因為老師話佢D字以前好靚,依家"難以閱讀"!

falalala  老師咁都估唔倒??  發表於 13-5-11 10:57
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

大宅

算啦! 我仔女個幼稚園夠話係親子設計吔設計呢呢路路的比賽. 所有得獎作品都係全部由大人手包辦. 冠軍得主永遠係亞爸做設計的, 校長仲讚口不絶TIM. 我仔女亞爸係做金融, 但唔係印紙, 所以無請設計師去做. 所以我同仔女一手一腳去合力做. 參加個一次次後......我咪以後唔再參加, 因為不是親子設計....永遠都係專業設計. 我都費事同佢地一般見識, 因為有質素的人係會尊重別人, 尊重自己同參選規則. 連學校都認同佢哋係冠軍. 我也懶得去理論.

Allyly  我見過K1 的畫畫比賽, 冠軍畫得靚過我, 咁都得獎, 好離奇!  發表於 13-5-11 11:07
falalala  係呀, 係呀, 根本一睇就知唔會係小朋友既作品  發表於 13-5-11 10:57
mobchan  永遠都係專業設計  發表於 13-5-11 10:41

子爵府

回覆 mercy_mama 的帖子

老師好醒,轉個圈串阿媽

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真煩…希望下次唔好同佢同一組啦

333s  老師又不是白痴.  發表於 13-5-11 11:00

男爵府

引用:回覆+mercy_mama+的帖子老師好醒,轉個圈串

原帖由 CL0214 於 13-05-11 發表

老師好醒,轉個圈串阿媽
其實個老師未必知以前的功課係阿媽做,佢可能只係見佢D字潦好多,想投訴個學生

333s  老師 知道的....  發表於 13-5-11 11:00
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Twins-Baby 發表於 13-5-11 10:22
算啦! 我仔女個幼稚園夠話係親子設計吔設計呢呢路路的比賽. 所有得獎作品都係全部由大人手包辦. 冠軍得 ...

依家幼稚園/小學, 有D勞作, project , 什至填色比賽 show 出來
一睇就知係大人做架啦... 小朋友有咩可能整得咁好mouth:
都唔明個D家長, 就算你小朋友拎到冠軍又點? 又唔係佢自己親手做
你話家長幫下手都好正常, 但唔應該直頭幫小朋友做哂...

伯爵府

咪喺,呢D咁嘅是由得佢啦,你控制唔到,就算你告比老師聽,你冇證據老師都耐唔何

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+yuenwa+於+13-05-11+發表我個

原帖由 mercy_mama 於 13-05-11 發表
我識得有家長怕個女欠交,所以自一年班已幫佢手做功課(有3成以上),到個女有三、四年班,因為老師成日話 ...
唉!我有時覺得d家長冇乜腦,好多時以為幫個細路,但其實害左佢,不過大把呢d人,好可悲

大宅

wing514 發表於 13-5-11 10:28
依家幼稚園/小學, 有D勞作, project , 什至填色比賽 show 出來
一睇就知係大人做架啦... 小朋友有咩可能整 ...
所以個設計師老婆以為個仔入到ST. PXXL 男好勁.....我無機會見到佢咋, 有我都想串佢... 靠爸爸設計得獎有咩用, 靠爸爸係名校舊生先係最有用.

大宅

wing514 發表於 13-5-11 10:28
一睇就知係大人做架啦... 小朋友有咩可能整 ...
我個CASES 個K1, K2 或K3 小朋友一定唔識電腦繪圖囉, 世界無咩邊幾個神童

wing514  電腦繪圖 mouth: .....  發表於 13-5-11 10:44

子爵府

老師點會唔知?見咁多學生寫字,考試、測驗、默書全部要係學校做,作一篇文就見真章啦!老師Past 比佢再做,係警告家長,唔好當佢儍!

333s    發表於 13-5-11 11:01

水晶宮

mercy_mama 發表於 13-5-11 10:20
我識得有家長怕個女欠交,所以自一年班已幫佢手做功課(有3成以上),到個女有三、四年班,因為老師成日話 ...

哩個呀媽真係會累左個女
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

回覆 wing514 的帖子

係哇, 仲有用一個汽水樽做設計, 又要介開又要釘孔, 都話係個仔設計. 所以大話永遠係比眼睛雪亮的父母睇穿. 所以背脊好多刀囉, 我無幫手插, 但只係聽到好笑.

象牙宮

yuenwa 發表於 13-5-11 10:04
我個人十分正面,但第一次想呻下。我個女係學校有個閱讀小組,老師要我女和幾個同學一齊讀一本關於steve j ...

放看長遠一些. 二位 小朋友 成長發展中 非常不同.
1. 獨立思想. 有能力 - 會是你女兒!!!!!!!!!!!
2. 有公主病.

多看, 多學, re. "子女教育" .. 多和 老師, 校長 傾 學校的 方針.

yuexu  :p 要跟你學習~  發表於 13-5-11 11:07
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

好媽媽勳章

太多怪獸家長幫子女做功課,做咗又唔認!講真大人字同低小學生d字點會分唔出呀!
有D就補習老師自己寫返啱,連叫學生改都費時!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

而家好多家長都係咁,唔明咁做對小朋友有咩得益?

請勿打招呼~

首頁

尾頁

跳至