自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

地鐵內使用升降機, 冇人肯讓, 離晒譜!!!!!

我有兩個小朋友 (3歲及1歲), 上街時都會帶備嬰兒手推車.

上星期六, 我和先生及兩個小朋友, 從廸士尼乘坐地鐵返家, 在青衣站下車,由於我們帶著嬰兒手推車, 為安全起見,於是我們使用升降機, 正當我們想使用升降機之際, 一大班乘客蜂擁而上,眼見我們推著嬰兒車也不相讓, 於是, 我在升降機大叫 "請讓我兩架BB車先入, 好嗎?", 接著, 竟然有人不知羞恥的說 "什麼, 讓不讓, 是誰先入,就可以使用升降機!!!", 另一個在升降機外的女士, 竟說 "大晒咩 (推嬰兒車)"

地鐵內不是張貼着告示 "請讓有需要的人士使用升降機", 乘客為省"腳骨力",而妄顧他人的需要及不理地鐵勸喻地使用升降機 試想如果我推着嬰兒車使用扶手電梯的話,不但對在嬰兒車內小朋友做成危險,對其他乘客亦會做成危險

地鐵公司是否可以作出適當行動,預防或阻止意外發生呢! 例如,多作出廣播,又或者多派幾個地鐵大使守在升降機或月台維持秩序,勸喻那此為省"腳骨力"而使用升降機的人士使用扶手電梯。

最後,要歎一句,香港人不知在什麼時候變得如此冷漠,不故道德倫理

禁止訪問

Re: 地鐵內使用升降機, 冇人肯讓, 離晒譜!!!!!

大宅

香港人有時真係幾懶, 行幾步都唔肯, 咪當做運動囉! 成日要阻住D有需要的人用電梯!

伯爵府

香港土生土長既人未必係咁, 反而d新移民就好唔店....

有次我o係time square等lift, bb車停正rubbish bin隔離, 已經無位可以sip就入到lift, 有個大陸靚仔隻腳提起誇過我架bb車, lift門正開, 我老公喝住佢叫佢排隊, 佢個老豆至知衰猛住個仔隻手要佢退番出黎.

如果當時得我一個, 肯定人地採我都傻!

d人係咁架, 要喝架, 真係唔想失斯文lor, 但係無辦法, 佢整親我個囡, 我同佢死過tim呀!

大宅

唉,地鐵都不在話下,就算連商場內的升降機,d後生仔後生女都唔知點解唔讓下d有需要人仕乘坐,只係識得一窩蜂沖入去,其實都唔望佢地會讓人,至少識排下隊都好啦 !!

男爵府

去邊都係架啦....塔升降機經常都遇到咁既事發生~~真係唔讓d有需要既人架囉~~都唔知依家d人點解會咁架~
佢唔撞你架bb車算好架喇~~
我試過好幾次塔輕鐵d人好似趕住去c 咁...一野撞埋我架bb車度....撞到bb車唔緊要呀....最驚佢整到我個仔~~

複式洋房

我都試過推住架BB車....出地鐵列車...入去既人竟然唔讓我出先.....我咪好大聲講"俾我出先,好唔好?!" 跟住啲人先肯讓我出咋......

香港人...點解會變成咁架......................

別墅

ACIRE 寫道:
我都試過推住架BB車....出地鐵列車...入去既人竟然唔讓我出先.....我咪好大聲講"俾我出先,好唔好?!" 跟住啲人先肯讓我出咋......

香港人...點解會變成咁架......................

因為香港有好多都唔係香港人

複式洋房

你又講得無錯喎.....[img align=left]http://maggieland.myftp.biz/download/msn/emotion/emotion05.gif[/img]

peddymama 寫道:
[quote]
ACIRE 寫道:

因為香港有好多都唔係香港人[/quote]

水晶宮

:evil: 係咁架啦, 次次推住 bb車 搭 lift or 地鐵出闊閘
都要同d 正常人爭位, 唯其是, disney 出黎欣澳上一層轉車果架 lift, 妖~~ d 正常人有腳都唔行多幾步
唔怪得話 hk 人大多數體重超重啦~~

珍珠宮

我試過有次搭輕鐵, 一開門d人係咁衝入黎, 搞到我出唔到去, 去左下一個站!!!!!

痴線架!!!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

咩人都有, 有d 人係咁架啦. 其實呢個情況我上次去日本disneyland 都遇到呀
該用戶已被刪除

子爵府

何止升降機呀! 以前亞女細個時坐 BB 車要用大閘口過, 但有 d 人兩手 fing fing 都要同你爭大閘用 !!!

大宅

因為香港有好多都唔係香港人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

上次推住bb車, 入地鐵(當時都ok夠位入晒所有人), 我咪泊橫d架車等人出晒入晒先lor
點知有隻衰公(後後生生tim! )見中間多人排隊入, 竟然去bb車後面, 想由側面攝入!
好心佢啦, 銅鑼灣往上環, 搭晒都係4個站! 駛唔駛爭位坐呀

別墅

原來好多人都有咁的經驗...
唔止地鐵, 有d商場特別多bb車, 例如青衣城呀, bb車都已經排哂隊等lift, 但d人, 大人大姐, 都仲要同人迫入去....
唔係話bb車大哂, 但真係有需要用, 普通人咪行多幾步用電梯law.
家陣若果唔係推bb車, 都唔會搭lift, 讓比人哋用.

禁止訪問

大宅

所以有時我個女想搭,其實是沒有需要的,因有時沒有帶bb car出街,我會經過部lift時大大聲同佢講我們留番俾有需要人士用啦!係特登講俾個o的大人大姐又沒有需要搭o的人聽!!

男爵府

D人見到有lift到, 雙眼就會發光, 睇唔到BB車架!! 真係唔明, 點解行多兩步去搭扶手電梯都咁難?

首頁

尾頁

跳至