跳至

首頁

尾頁

大宅

從香港到新加坡的媽媽入來傾傾

我是從香港人, 丈夫是新加坡人; 今年 2 月底與丈夫在新加坡落地生根, 5 月底生了小女兒, 全職母親.

如果有從香港來新加坡的媽媽, 入來傾傾.

別墅

Re: 從香港到新加坡的媽媽入來傾傾

hi,
i m currently in SG, my hubby just go work in HK. and i m thinking go over too..

SG is a good place.. so far how do u think?

大宅

你是否從香港來新加坡, 如果您曾經住過香港的話, 這兒比香港好的就是房屋, 真係大好多好多. 這兒需然係熱, 不及香港那麼 wet, 所以大部份時間都可以唔駛開冷氣. 不過可惜的就是沒有四季, 比較悶.

你在這兒住了多久, 您是否已經係新加坡公民呢?

我需然結婚了 6 年半, 不過真真正正住在新加坡都係半年, 又剛剛做全職母親, 沒有機會在這國家做事, 所以有很多事都係未清楚的.

大宅

karenausy

I found your message in PM. Could you let me know how to reply you?

joyangela

大宅

醒目開學勳章

各位好
我都係從hk到新加坡的媽媽,bb係made in Singapore ,就快6個月啦。

大宅

bryanmami,

你來了新加坡多久呀? 是否全職的媽媽呢?

你有無帶亞 b 去游水? 遲些我可能會帶她去游水, 想問這兒有否 bb 的水泡?

唔講了, 亞 b 要吃奶了

bryanmami 寫道:
各位好
我都係從hk到新加坡的媽媽,bb係made in Singapore ,就快6個月啦。

大宅

醒目開學勳章

Hello joyangela
妳bb未戒夜奶呀?
我來了兩年,是“全天候”媽咪,bb已叫做落過水,我0地幫他穿個頸圍水泡,他就好似個佛仔0甘坐係水中比我0地推0黎推去。
妳知唔知邊度可以揾到Gerber米糊?我揾0黎揾去都淨係揾度超市果幾隻牌子?lee邊D選擇真係好少呀? :-(

大宅

bryanmami

亞女一個月後就戒左夜奶, 佢最後一餐係 12 點, 吃後就一覺到天光 7 點, 好叻女架.

個頸圍水泡響邊度買? 是否要穿一些防水的 diaper? 同樣響邊度有得買呢?

關於隻Gerber米糊, 我幫您問問我姑仔啦! 我仲比您知得少, 因為我來這裡只是短短的半年.

你享受做“全天候”的媽咪? 多謝天父, 我仍然好享受.

大宅

醒目開學勳章

Re: 從香港鼒s加坡的媽媽入來傾傾

Hi joyangela
妳女女真係好0力呀!一個月就戒0左夜奶。我bb要3個月先戒,餵夜奶都餵度我以為自己係度夢遊。
昨晚唔記得告訴妳,我都曾經係新加坡到處揾bb水泡,但都揾唔到,最後是叫妹妹從hk寄過0黎,妳有興趣,可以到hk yahoo 拍賣網睇睇,我重記得第一次用時,好多媽咪都圍住bb係0甘望?未見過掛!
bb游泳時無著防水的 diaper,只穿游泳褲,我等他大大完先至去游水。 但我係Bugis Junction內的Cold Storage就見過。
妳bb女開始食副食品未?

大宅

bryanmami

等她滿了 4 個月, 同埋去打針針問問姑娘後, 就會給她吃米糊.

我幫您問過姑仔您想講果隻米糊, 她話唔清楚. 我想這兒可能沒有.

你個仔滿 4 個月時 , 吃甚麼副食品.

別墅

我不是从香港来(我10多年前从中国来,奖学金读书,现在在这里工作,现在是PR,正要考虑换公民).没在香港居住过.但是老公刚过去工作,我想最好是一家人在一起吧.所以就上网search, 就搜到这个论坛.:)

这边很多地方卖gerber 的产品啊,很多超市都有啊.NTUC, code storage 等等.不知道你们住哪里,为什么找不到呢?我最近如果有时间的话就会去买些organic food ,听说过有好几间,但我只找到最方便的一间,在Forum shopping mall (near Orchard MRT), vitakids. 那里只卖organic product. quite good. NTUC 也是有卖health times cereal (organic brand)

这边的奶粉比较让人放心啦.

如果你们还有什么要帮忙的话,可以PM我,我尽量看看能否帮上忙啊. :)

大宅

醒目開學勳章

Hi sunflowersg
我都揾到好多Gerber的產品,唯獨無Gerber米糊,妳知唔知邊度有?謝!
我有試過organic 米糊,但bb唔鍾意食!無計!

大宅

醒目開學勳章

joyangela
我都揾到放棄啦!會買雀巢試下。
BB四個月我就開始比糊仔,又少少到依家一日兩餐(午、晚),有時會煲粥加蔬菜再用攪拌機磨細,今日就煮蕃茄薯仔蓉。但BB最鍾意都係日本蕃薯加米糊!

別墅

NTUC 都有卖的哦.我以前都有买过的啊..我晚上回家检查下看有没有卖还..

可能没办法很快回复你,因为明天要去香港.

別墅

hi all:

大宅

唔緊要啦! 去邊個 topic 講都無所謂.

您日後是否會長住星加坡呢? 如果係的話, 要開始習慣用這兒的牌子東西, 講真我都唔慣的, 總係覺得無香港那麼就手, 那麼多選擇, 好自然的, 因為我們都係初來報到吧!

我都知道現在香港的 mom 好喜歡給她們的 bb 飲明治奶粉, 特別在 baby-kingdom 內, 您會發現個個都講, 個個都用; 不過如果新加坡點都買唔到的話, 就考慮轉一轉啦!

您有無打算餵人奶, 如果有的話, 最好到 6 至 7 個月開始 study 這一個課題, 會事半功倍的; 因為我當初對餵人奶甚麼都唔知道, 只下定決心要餵人奶, 攪到在餵的過程中, 掌握得不好; 結果只係餵得 2 個月全人奶, 就要轉餵奶粉了. (餵人奶係頭頭辛苦點, 不過真係好開心, 好親密, 而且對亞 b 係好好, 現在回想都有點流口水添)

至於選擇奶粉, 最重要係您亞 b 食左無咩唔好的返應; 通常就係亞 b 在醫院一出世食咩, 無問題後, 就會繼續食.
我亞 b 就係食 Similac , 曾經在 motherhood (feb 2006) ,介紹眾多奶粉, 它們說 Similac is Singapore mothers' No.1 choice for 4 years running. 不過價錢係眾多奶粉中, 差唔多係最貴的一隻. 唔好緊張啦, 慢慢找, 或者您可以開一個 topic 問問新加坡邊些奶粉好, 等人講講.

別墅

我會在星加坡長住.謝謝你的意見,我會慢慢習慣啦. 正所謂入境隨俗. 点解我想用明治奶粉, 因為此奶粉 can give baby to eat from new born to 3 years old. Maybe i was working in Japaness company in HK. I knew that this is very good for baby.

Yes ar,我打算餵人奶 and 我在 library borrow some of books how to 餵人奶 啦. 我

大宅

bryanmami,

多謝你的資料, 我已經找到有關的資料及安排朋友在香港代買及寄過來. 您話, 大量買入在新加坡網上拍賣, 是否做得過呢? 哈哈哈!!!

bryanmami 寫道:
昨晚唔記得告訴妳,我都曾經係新加坡到處揾bb水泡,但都揾唔到,最後是叫妹妹從hk寄過0黎,妳有興趣,可以到hk yahoo 拍賣網睇睇,我重記得第一次用時,好多媽咪都圍住bb係0甘望?未見過掛!
bb游泳時無著防水的 diaper,只穿游泳褲,我等他大大完先至去游水。 但我係Bugis Junction內的Cold Storage就見過。
妳bb女開始食副食品未?

大宅

醒目開學勳章

joyangela
我估會有銷路但唔會好好!妳準備賣幾多$先?係唔係賣大包,益街坊!
我之前都好努力係新加坡揾日本奶粉,但問過D日本媽咪,他們都說買唔到,所以最終都放棄0左。 :tongue:

有無人去過馬來西亞內的Jusco呢?D貨品同hk有無唔同?種類多唔多?

大宅

bryanmami

每晚都係這兩, 三個小時最為寶貴, 亞女平時會 9 點左可右睡覺, 然後 12 點就飲最後一支奶; 今晚唔知做咩, 攪到 10 點才肯瞓, 仲要我 set 埋部機在睡房陪她.

總算睡了, 可以睇吓 d message, 寫吓 blog.

您有時會唔會覺得, 如果此刻在香港, 有自己的親人, 個仔仔會多人鍚 d?

首頁

尾頁

跳至