懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無人類似我咁 ~ 計lm 有左6w, 但實際成孕週數得3w ????

有無人好似我咁, 我last m 8/8, 照計而加都7w, 但上星期去睇e 生 (6w2d), 但e 生照完話, 計返個size, 實際成孕得3week, 咁到底係點 ??

請各位比d 意見. :cry:

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 有無人類似我咁 ~ 計lm 有左6w, 但實際成孕週數得3w ????

子爵府

Re: 有無人類似我咁 ~ 計lm 有左6w, 但實際成孕週數得3w ????

lmd係成孕真實周數加2週, 所以妳只係差少少都叫準呀
即話d人成日話懷孕例如16週, 受孕周數其實只係14週, 計埋果兩週係方便計算懷孕期共40週。

因為一般係lm之後兩週先排egg, 先有機會受孕麻。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

洋房

mycathy, BabyChristy,

如果咁講, 咁跟邊個架 ? 如果我同人講, 係講我有左6w or 3w 呢 ??

同埋我上次去照肚, 都仲未見有心跳呀 (果時已經6w2d), 會唔會因為我實際成孕週數比其他遲左一week, 所以要耐d 先睇倒呢 ??
我成日都好擔心佢長唔長胎?? 因為我一d 有左既唔舒服都無, 同平時一樣無分別 ~~ :cry:

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果你一個cycle28日, last m 8/8 就係7wks!
但有d人一個cycle45-60日, 咁就未必有7wks!
如果醫生話你現在3wks, 你過多3星期去check下有冇心跳

複式洋房

其實E生睇BB個Size計預產期係最準確,我果時BB大約7週先見心跳,你遲少少再去私家睇啦

子爵府

一般同人地講幾多week都係以lm為準, 但係妳睇多次e生應該會知預產期, 果陣就可以有個确實d既週數。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

洋房

thank you 咁多位.

我都book 左3week 後再睇架喇, 不過呢段時間係我自己擔心個胎既情況, 因為有時睇倒一d 唔好既case (無心跳, 唔長胎..) , 自己咪擔心埋一份law

大宅

Eightmac
輕鬆d, bb 都會healthy d ~~

複式洋房

甘如果我係一個cycle26日, last m 23/8 ,甘我依家係咪得4week+2Day呀???

大宅

我都係咁上下, 計last m我應該係10w, 但醫生話我可能我period唔準, 而家大概只有8w。之前以為有7-8w時流少啡去睇醫生, 個醫生話冇理由咁既時間仲未照到個胎同心跳, 話個胎都凶多吉少, 成唔到, 唔駛恨... oh, 大吉利事!過兩日去另一個醫生度照陰超, 又同佢再詳細講多次我既last period date, 之前幾個月個cycle length, 加埋我邊兩日自己test過pregnancy (咁岩我係個test result一日唔係好現, 隔兩日就好現), 個醫生解釋話我個經期唔準, 排卵期比一般人遲, 所以佢話我既minimal pregnancy length係正常減2w, 好彩0個日陰超剛剛照到bb心跳, 差d嚇死我老公!

照完陰超之後一個星期, 再照普通照聲波都見到個胎lu, 長左1倍多d。所以記得最緊要係食d有營養既野同休息多d。

首頁

尾頁

跳至