跳至

首頁
34567...37

尾頁

別墅

Re: 呢樹傾下啦!

I see. I'll go and get it. Thanks.

複式洋房

Re: 呢樹傾下啦!

~小熊貓~,
個肚扯住痛應該係子宮expand的感覺. 如果那些痛只係少少少少, 陰d陰d咁, 係正常的. 不過你要襯現在懷孕, 叫你老公好激你呀, 如果激親你, 你唔開心, 小b會知架.
老實講, 而家大肚係最矜貴的時候. 第二時bb出左世, 兩公婆就有機會因為點湊bb, 點教bb而有爭拗. 所以要襯而家好好享受大肚的特權. [/quote]

我都覺得現在係最矜貴的時候,老公不嬲都唔係點做家務,現在全部都係佢做(連煮飯都做埋!)

別墅

Re: ♡0705靚媽集中營♡ - 招集啦!招集啦!

我遲你幾日, 好緊張呀, 要照到心跳先知有無小產呀係咪, 要兩個禮拜後先照到呀.... worry....

複式洋房

我都報到先!

我又係咩感覺都無,除左胸脹及下腹扯住扯住之外,食得訓得, 真係好唔實在!

因為上年有小產經驗,又發現有一滴啡,DR 俾左兩個星期假我bedrest, 訓下真係好D架! 不過下星期要返工lu...

男爵府

Re: 0705靚媽集中營 - 呢樹傾下啦!

amykuririn;

琴日好d,今朝返工,
點知12左右打道回府 頂唔順 :cry:
今次真係放一個悠長假期

聽到有d媽咪冇嘔冇不適真係好羨慕呀
amykuririn 寫道:
[quote]YY-BB 寫道:
我係第二胎,嘔得好嚴重,返唔到工:-(
好辛苦 :-(

YY-BB,
嘔到返唔到工, 一定好辛苦了. 唯有同自己講, 襯現在多多休息, 到小b世後, 就有排唔得閒了.
不過我唔返工在屋企, 囝囝起了身的話, 就一定要我起身出廳, 唔俾我瞓晏d呀! :-( :-( [/quote]

大宅

嘩 ! 估唔到我一日冇online哩一个subject 咁快就有咁多人留咗message.
好開心仲見到咁多第二胎既mami,肯定有好多人可以教我嘢咯

別墅

haha, 張大頭相係一歲時影, 我懶冇換咋
我囝番緊幼兒園啦, 都番左差唔多2個月, 算係習慣左
不過番左真係曳左好多, 搞到我好勞氣
希望係囝囝都會好快適應!

amykuririn 寫道:
vivianf,
原來你的囝囝已經2歲8個月. 我睇你的大頭相, 我仲以為你的囝囝好細個. 係呢, 你囝囝有沒有返幼兒園? 我的囝囝剛足兩歲, 下個星期開始會返幼兒園了.

別墅

我尋日去左做第1次婦科檢查, 見到 bb 心跳, 真係好開心
confirm 左而家7 weeks 半, 預產期係5月19日
我今胎咪又係成日好唔 c 服, 又嘔, 但好奇怪, 尋日唔洗番工, 但都唔係叫休息, 因為大半日都o係街, 不過就一d 唔 c 服感覺都冇, 唔通我要唔番工d 日子先好過d??

我想問問大家, 你地有冇/有冇識人, 大肚時坐過飛機?
我下月尾 plan 左去旅行, 到時大約3個月左右, 要坐3個鐘機, 但去到就冇咩行程, 只o係酒店/沙灘 swim 下 relax 下, 我地一早比晒錢, 而家都唔知應唔應該去好
尋日問 e 生, 佢就話e 生一定叫大肚婆唔好周圍去, 不過到時都 3個月, 你要去就玩得開心d 啦 ... feel 到 e 生唔係擔心我健康情況頂唔順, 只係驚有外在意外
我自己真係好想去, 因為老公同個仔都好期待, 我唔想掃佢地興, + 上真係唔想 waste 左d 錢
你地係我的話會點決定?? 可唔可以比d意見?

洋房

jadeleejk,

你而加幾多week 呀 ? 第幾胎呀 ?

子爵府

好開心見到咁多新朋友仔呀!

[size=small]♡vivianf,
I am so happy for you聽到bb心跳,感覺真係好啦!
其實我上一胎4,5個月左右都諗住去旅行架,連醫生嘅confirmation都攞埋(因為airline要醫生confirmation証明你懷孕幾多個月,事開所有airlines都有limit架),不過又去唔成!我個人覺得,過左頭3個月,如果身體狀況許可嘅話,都可以去trip,因為second trimester係honeymoon period,我都諗緊會去旅行呀,如果依家唔去都唔知幾時有得去啦!

複式洋房

Hello!
我阿嫂在有咗4,5個月時都有坐飛機去旅行!仲玩得好開心!佢仲影咗好多相,待bb大時比番佢看!
而我自己都plan了12月去旅行,到時bb都有4個月大,應該安全,事事小心就得!

大宅

我想問下呢,
未夠3個月其實係咪唔可以坐飛機?
係咁既, 我10月中要去北京出trip,
2個星期到,
但到時得8wks 到, 係咪會好危險?
因為原本唔想咁早同同事講~
但聽你地咁講, 我好擔心呀,
係咪應該唔好去?

子爵府

[size=small]♡BB618,
唔好擔心住啦...講真又無話頭3個月真係唔可以搭飛機嘅,只不過係頭3個月個胎唔係太穩定,所以少d周車勞動會好d啫,如果想安心不如consult下醫生,佢嘅advice最準!
BB618 寫道:
我想問下呢,
未夠3個月其實係咪唔可以坐飛機?
係咁既, 我10月中要去北京出trip,
2個星期到,
但到時得8wks 到, 係咪會好危險?
因為原本唔想咁早同同事講~
但聽你地咁講, 我好擔心呀,
係咪應該唔好去?

複式洋房

Morning All!

Mui Mui,
Morning!
哥哥七歲, 妹妹四歲, 兩個都好曳!!!

大宅

Mui_Mui

Thanks ar!
其實我唔係咁想去,
不過又唔想咁快比d同事知,
所以好煩,
我下個禮拜會見醫生,
到時會問下佢~

大宅

大家早呀

講開去旅行, 原本我同老公打算x'mas去日本o家, 依家有咗, 我老公即刻話邊喥都唔去住啦 :tongue:

佢話: 因為第一胎, 無經驗, 費時有咩唔舒服唔識處理. 仲有就係, 萬一咁唔好彩有咩意外, 除咗你自己好唔開心之外, 你同老公嘅屋企人或多或少會有說話俾你聽... 到時仲煩.

所以, 都係等bb出世後先再諗喎

複式洋房

vivianf 寫道:
我想問問大家, 你地有冇/有冇識人, 大肚時坐過飛機?
我下月尾 plan 左去旅行, 到時大約3個月左右, 要坐3個鐘機, 但去到就冇咩行程, 只o係酒店/沙灘 swim 下 relax 下, 我地一早比晒錢, 而家都唔知應唔應該去好

vivianf,
照到bb心跳, 恭喜你呀!
"唔番工d 日子先好過d" ~ 咁你有冇諗住轉做全職媽媽呀? 係呢, 日頭你返左工, 邊個幫你湊大囝的?
我有個同事馱第一胎時, 約4-5個月去了台灣旅行. 佢都玩得好開心, 冇問題. 下個月尾你都差不多3個月, 如果而家一路都冇咩野, 其實都係安全的. 不過最緊要要睇番自己身體狀況. 如果你的身體健康狀況良好的話就冇問題. (我自己呢胎就覺得年紀大了, 個人成日唔係好精神, 冇氣冇力咁, 所以我唔會plan去旅行的了.)
坐飛機的時候, 在安全的情況下可以在機艙走動一下以防腳腫. 叫老公負責照顧/抱囝囝, 你自己唔好咁粗勞. 祝你到時一家三口玩得開心d!
哥哥七歲, 妹妹四歲, 兩個都好曳!!!

大宅

vivianf 寫道:
我尋日去左做第1次婦科檢查, 見到 bb 心跳, 真係好開心
confirm 左而家7 weeks 半, 預產期係5月19日
我今胎咪又係成日好唔 c 服, 又嘔, 但好奇怪, 尋日唔洗番工, 但都唔係叫休息, 因為大半日都o係街, 不過就一d 唔 c 服感覺都冇, 唔通我要唔番工d 日子先好過d??

嘩, 你見到bb心跳呀, 一定好開心啦
我呢, 聽日會第一次見醫生, 不過5wk都未夠(我自己計), 相信應該未見到bb心跳住, 真係好期待呀

子爵府

[size=small]♡Amy,

[size=small]♡各位,
講開去旅行...我陀第一胎果時老公堅持唔去泰國,因為佢話如果有咩事,真係要入醫院佢信唔過果樹d醫生喎...佢話最好去日本呀,美國呀,果d文明國家呀!:mrgreen:講咗咁多始終邊樹都無去囉!

別墅

我沉日睇左醫生, bb又大左, 依家8w3d, 有1.98cm, 見到係一舊野, 都唔識睇, 不過明顯係大過上次好多...

醫生叫我下次11w4d時去度頸皮同抽血, 到時應該可以睇得清楚d...

首頁
34567...37

尾頁

跳至