跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb患有玫瑰疹!!

好可憐呀!! 之前筠筠發燒, 以為好似醫生話齋, 係因為佢喉嚨定生了痱滋(醫生檢查後, 說不是口足手病, 是細菌感染)引致的!! 不過燒了三日跟住退燒, 以為佢好番啦, 點知佢d臭臭好爛, 仲令到佢個pat pat又紅又腫, 好似俾滾女淥親咁呀!! 帶佢睇醫生途中, 發覺佢頸項同背脊出左好多一點點好似粉刺的粒粒, 見醫生時, 我都未講野, 醫生就話佢出疹! 仲話聽日會出得最犀利, 不過後日開始會退的...

醫生話除了接觸, 口水, 空氣都可以傳染!! 所以筠筠為所有人著想, 要隔離佢一星期!! 我個女係一個浦精, 我諗禁固佢一星期, 佢會大發脾氣...

呢度會唔會都有bb係染上玫瑰疹呀?? 你地個bb又點呀??

大宅

Re: 我bb患有玫瑰疹!!

早一排都有幾個0601bb出玫瑰疹, 你 可以去呢個-->TOPIC 傾下計。

大宅

去藥材舖買金銀花仲涼~

會好快好~

大宅

Joannex 寫道:
好可憐呀!! 之前筠筠發燒, 以為好似醫生話齋, 係因為佢喉嚨定生了痱滋(醫生檢查後, 說不是口足手病, 是細菌感染)引致的!! 不過燒了三日跟住退燒, 以為佢好番啦, 點知佢d臭臭好爛, 仲令到佢個pat pat又紅又腫, 好似俾滾女淥親咁呀!! 帶佢睇醫生途中, 發覺佢頸項同背脊出左好多一點點好似粉刺的粒粒, 見醫生時, 我都未講野, 醫生就話佢出疹! 仲話聽日會出得最犀利, 不過後日開始會退的...

醫生話除了接觸, 口水, 空氣都可以傳染!! 所以筠筠為所有人著想, 要隔離佢一星期!! 我個女係一個浦精, 我諗禁固佢一星期, 佢會大發脾氣...

呢度會唔會都有bb係染上玫瑰疹呀?? 你地個bb又點呀??

咁啱我曈曈都係出玫瑰疹呀! 佢23/9開始發燒, 中途燒到over 40度, 我地仲去左兩次急証室, 同住左一晚e 院 (因為之前都係唔知佢因咩事發燒), 27/9 終於出疹, 出疹之後一日才退哂燒

今日佢係第三日出疹, d 疹越來越化得大, 同埋佢無咩胃口呀, 成個瘦哂, 大脾仔都無左好多肉呀....都唔知點算... :-( :-( 之前已經唔係大隻, 又輕左...唉...筠筠有無胃口呀?? 佢無胃口, 你有無其他方法呀?

仲有呀, 我都唔知佢係出牙定係因為d 疹, 佢好忟憎呀, 尋晚仲喊到好似比人虐待咁呀, 好慘咁 筠筠係咪咁呀....

我99煲左庶水同紫草容比佢飲, 等佢清熱, 同埋又煲左芫茜水比佢沖涼, 你筠筠點呀? 有無其他嘢可以攪呀?

複式洋房

唉~我個b都懷疑中左招 :-( ...佢星期三晚開始發燒, 食左2日藥都冇退燒, 於是今朝帶佢睇第2個醫生. 點知...今日下晝特然燒到39度幾, 嚇到我即刻請假同佢睇急症, 但一直都check唔到邊度唔妥. 最後2個醫生都話懷疑係玫瑰疹...

頭先um佢瞓見bb面同身上都有d好淡嘅紅點...到底係唔係玫瑰疹?要點照顧小b???請指教

大宅

hihihi,

Last week my Long Long also got 玫瑰疹. I gave him to drink the sugar cane, carrot and water chestnut soup. He like it very much. Also it looked 'effective' as his 'red marks' only lasted for 1 day.

別墅

rebeccachor 寫道:
咁啱我曈曈都係出玫瑰疹呀! 佢23/9開始發燒, 中途燒到over 40度, 我地仲去左兩次急証室, 同住左一晚e 院 (因為之前都係唔知佢因咩事發燒), 27/9 終於出疹, 出疹之後一日才退哂燒

今日佢係第三日出疹, d 疹越來越化得大, 同埋佢無咩胃口呀, 成個瘦哂, 大脾仔都無左好多肉呀....都唔知點算... :-( :-( 之前已經唔係大隻, 又輕左...唉...筠筠有無胃口呀?? 佢無胃口, 你有無其他方法呀?

仲有呀, 我都唔知佢係出牙定係因為d 疹, 佢好忟憎呀, 尋晚仲喊到好似比人虐待咁呀, 好慘咁 筠筠係咪咁呀....

我99煲左庶水同紫草容比佢飲, 等佢清熱, 同埋又煲左芫茜水比佢沖涼, 你筠筠點呀? 有無其他嘢可以攪呀?

我又唔覺得筠筠胃口差喎!! 醫生叫我將奶粉開半俾佢飲, 佢好快就又要飲奶, 計落條數, 好似仲飲多左添! 醫生叫我地俾多d白粥佢食, 筠筠又好鐘意食.
之於你話曈曈忟憎, 我又唔覺筠筠有! 可能佢六個月時已經出左牙, 所以我都唔知關唔關事. 我99都有煲庶水佢飲, 佢又好鐘意飲, 唔覺唔覺佢可以一個鐘內飲左8安添! 同你一樣, 都係用金銀花,芫茜煲水佢沖涼囉...
今日佢出得好勁, 成塊面都係, 睇到都心痛!
不過, 除左見到佢出疹外, 佢又好似平常咁, 唔覺佢唔舒服喎~

複式洋房

Thanks a lots cleverbb! I'll try it tomorrow.

洋房

芫茜水係好有用, 力薦~!

我bb一個月前都係咁, 個時向呢度有好多媽咪支持我同熹熹, 好開心呀.

放心啦~! bb好快就無事, 最緊要睇住佢會唔再發燒. 如果再燒返就要立即睇醫生啦.

希望你同小朋友向中秋前就好返曬啦.

子爵府

唔好太擔心,玫瑰疹幾乎係bb都會出,小心留意佢既體溫,飲多d水,好快就好番架喇!不過,記住出咗疹個兩三天d奶都要開半比bb食,因為要排毒(我bb出個時e生話我知既)
]

首頁

尾頁

跳至