嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

戒唔到夜奶.....戒咗早奶....請問有無問題????

BB 而家四個月, 半夜四點都仲要食奶, 跟住一路訓到12點先食, 即係戒唔到夜奶, 但係戒咗早奶, 請問o甘樣會唔會唔健康????

男爵府

畀面勳章

Re: 戒唔到夜奶.....戒咗早奶....請問有無問題????

我自己就會比佢食,因為肚餓佢會好辛苦,訓得吾好,而佢訓得吾好= 你都無得訓,而家我個仔20個月都林訓前都食支奶,但我大女兩歲就自己介左奶,吾肯食.

大宅

Re: 戒唔到夜奶.....戒咗早奶....請問有無問題????

妳比佢訓到12點當然戒唔到啦,妳應慢慢將時間shift去~7:00早奶,咁夜奶咪11點食一訓天光啦,妳BB訓太late啦!

大宅

Re: 戒唔到夜奶.....戒

Agreed!! 我阿仔都係戒唔到夜奶,因為佢最多食5oz,捱唔到早上,我都會比佢食,因為肚餓佢會好辛苦,典來典去,訓得吾好,我都無得訓,寧願拿拿林餵左佢,仲有覺好訓,醫生話佢想食就俾佢食就無問題

eyan 寫道:
我自己就會比佢食,因為肚餓佢會好辛苦,訓得吾好,而佢訓得吾好= 你都無得訓,而家我個仔20個月都林訓前都食支奶,但我大女兩歲就自己介左奶,吾肯食.

民房

因為我要返工, 所以bb晚上跟我奶奶訓(其實千萬個唔願意), 但我奶奶又晚晚打麻雀到凌晨先返, 所以bb掉轉哂d時間, 我擔心會影響到佢生理時鐘..........

大宅

bingowong,

我個女依家兩個月, 佢係個半月已經介左夜奶, 初出世時, 我係甘執佢d飲奶時間, 有d fds同我講, 佢地鍾意幾時飲就幾時飲, 唔好定佢地飲奶時間, 甘細個就要按規律哩做人, 好慘, 我覺得甘唔可行, 我要佢細細個開始學識乜野係規律, 同埋我覺得佢地甘細未識野, 只要我試多幾次就得既.

我個囡最係個餐係晚上11點, 之後就到早上7點先飲, 起初佢地一定會咸, 俾水佢地飲完都咸, 因為唔鍾意, 俾佢飲奶就介唔到, 甘我諗到照俾佢飲, 開3oz水落1匙粉俾佢, 佢照飲, 飲完就乖乖瞓覺, 其實佢地係唔飽的, 只係暫時令佢地滿足, 到個囡日頭7點時, 就飲好多, 幾日都係甘, 佢地就開始知道夜晚無奶飲, 日頭就會飲多d, 甘就介左.

我個囡飲奶時間俾你參考 :

7:00a.m 唔好遲過 7點
10:30a.m.
2:30p.m.
6:15p.m. 唔好遲過6:15
11:00p.m.

minnie

洋房

我個囡三個月都係戒唔到夜奶,經已試過十二點叫醒佢飲,但只係食得2.5oz,到半夜四五點就醒,所以依家都係由係醒就醒瞓就瞓快快比佢食完乖乖瞓覺好過,但是日頭要定時食。

首頁

尾頁

跳至