跳至

首頁

尾頁

大宅

你地bb有無出淡汗?

自從亞囡上次病完之後, 成日出到成頭大汗, 我發過d汗係淡架, 就算在冷氣地方都不停"標", 聽老人家話出淡汗表示人虛, 你地bb有無咁呢? 有無方法可以醫治呢?

大宅

Re: 你地bb有無出淡汗?

yukichan1974,

bee bee 仔之前都試過, 我用"北其" bowl水同佢沖涼.

大宅

POOH_MOTHER,
咁bee bee 仔沖左幾多次無事呀, 你用幾多"北其" 煲水呢?
而家我試緊用咖啡喳煲水同佢沖涼, 尋日係第一日,
未知work 唔work.
yuki

大宅

yukichan1974,

咖啡喳都得架....
bee bee 仔沖咗一次咋, 我見佢冇再流就冇再沖,
你睇吓情況啦... 如果有就繼續沖多一兩日啦.

洋房

Hi yukichan1974, poohmother

How do u know whether it's 淡汗? My b also always sweating even in air-conditioning room, but, most of the 汗 is around his head . is it 淡汗 ?

Pls help. Thanks!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

yuki,

我唔識咩野叫"淡汗"呀...只知臭b由出世到依家一流汗就成個身勁凍...其他bb喊完個身會出熱汗佢喊完果d一定係凍汗...
咁點算呀?我諗左好耐,我媽咪就話佢血氣唔好?

伯爵府

醒目開學勳章

hi 各位靚ma~

我係八卦c9, 你地睇下啱唔啱啦

止淡汗, 可治自汗, 盜汗, 寶寶若吃西藥多, 可能會在晚上多流淡汗, 飲止湯可改善, 但要完全沒有咳才可飲止茶.

北芪浮小麥茶
北芪3錢
浮小麥5錢
蜜棗2粒

所有材料洗淨, 3碗水煮沸後, 慢火煮至大半碗水, 即成

洋房

我都聽過老爺、奶奶講過,我打算試,我會買“北芪碎”試吓,早和晚各一次,一星期內共四次(兩天)左右,他們話:不要太多次,BB沐浴後,作為“過水”便可.但當然試過後,亦要留意小B的汗啦!

大宅

其實我都唔係太識分, 只係知道佢一

大宅

其實我仲未知沖涼work 唔work , 不過諗住沖涼係外用既方法, 始終好過畀有藥成份既野佢飲, 因為bb 而家仲細, 藥材都係仲未適宜飲食, 所以試左沖涼先.

首頁

尾頁

跳至