跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔講嘢

我個BB到而家咩都唔講,連媽媽爸爸都唔肯講,有咩辨法

禁止發言

Re: 唔講嘢

男爵府

咩方法都用過,佢領願唔要都唔肯講呀,成日講埋D太空話,自己同自己講,激死 :-(

複式洋房

有無去同健康院d姑娘傾下, 睇下佢地同d醫生有無方法引佢講多d野

男爵府

歲半時去健康院,除了講野之外,其他全部合格,姑娘叫佢2歲再去,仲話呢幾個月佢會變化大D,仲話佢其實知我地係到做咩,不過係唔肯去講,而平時我地叫佢做咩,佢都明,而且肯去做,唯獨唔肯講,成日用手指同拉我地帶佢想去地方. :-(

複式洋房

你平時係唔係自己湊? 定係婆婆/嫲嫲湊? 有時d老人家過份照顧, bb未講要咩野, 佢地已經幫佢地做左, 有d甚至慣性地幫小朋友表達, 例如bb指住個電視, 佢就會攞個remote比佢, 然後仲要一路攞, 一路講 "bb,你要remote呀, 婆婆幫你攞" ... 時間耐左, bb就會樣樣野都指下指下, 因為佢唔需要用語言去得到佢想要既野. 你可以盡量鼓勵佢講出佢想要既野, 由佢最鐘意既野開始, 例如, 佢好鐘意你抱佢, 你要佢講"抱抱", 你先至抱佢. 開頭佢會唔肯, 用眼淚攻勢, 你要堅持, 當然, 第一, 二次堅持三幾分鐘, 要持之以恆. 最後佢地會學識妥協. 最好同埋你阿媽/99/工人講, 大家要一致. :lol:

大宅

plato223:

係丫, bb 你平係邊個湊架?

Joycelyn

男爵府

平時係嫲嫲湊,假期係我自己湊,我都知問題出係太多人寵愛佢,攪到佢唔駛出聲都得到佢自己要的東西,我都試過硬心腸要佢講我先俾佢,佢領願唔要走左去,或走去爺爺到,一係死拉住你,手一指爺爺就俾佢,攪到我成日叫佢唔好寵佢,我係到時,佢地就無咁寵佢,但平時閒日我見唔到,我估佢地都好就佢,而家攪到我計劃要搬番近D,閒日晚上自己湊埋,希望可以改善一下,但有些朋友話唔駛急,好多小朋友都係唔多講埋,話大大下佢就會講.

複式洋房

我囡囡係婆婆湊. 佢一歲前一至五日夜都係婆婆度, weekend我先湊番. 佢一歲後我就搬近左阿媽, 自此晚晚跟我, 第二朝湊番去. 的確係辛苦左, 但你對佢既時間多左, 對佢了解又多左, 而佢亦都會聽教d, at least 你係度個時佢會乖d. 大家係埋一齊既時間多左, 無形中同bb既關係會密切左, 佢地既安全感又大左, 自信都會強左 .. 繼而學野都快d. 你又可以毎晚同佢講下story book, 或者睇下vcd, 一齊做下小手工 .. 佢既語言能力一定有進步架. 晚晚見到bb都會開心d.

複式洋房

我女女都是一樣, 健康院姑娘要求我女女2歲要返去再check, 如果真的有言語障礙或自閉就要轉介到醫院睇, 我都好擔心
但我放工接佢, 女女會同我講俾, 抱等, 係奶奶屋企完全不出聲, 因為佢唔使出聲, 奶奶都已經俾佢

plato223 寫道:
平時係嫲嫲湊,假期係我自己湊,我都知問題出係太多人寵愛佢,攪到佢唔駛出聲都得到佢自己要的東西,我都試過硬心腸要佢講我先俾佢,佢領願唔要走左去,或走去爺爺到,一係死拉住你,手一指爺爺就俾佢,攪到我成日叫佢唔好寵佢,我係到時,佢地就無咁寵佢,但平時閒日我見唔到,我估佢地都好就佢,而家攪到我計劃要搬番近D,閒日晚上自己湊埋,希望可以改善一下,但有些朋友話唔駛急,好多小朋友都係唔多講埋,話大大下佢就會講.

首頁

尾頁

跳至