跳至

首頁

尾頁

子爵府

有冇小朋友讀深培幼稚園的家長?

覺得點呀

大宅

Re: 有冇小朋友讀深培幼稚園的家長?

深培中英文幼稚園(頌賢花園隔鄰),獨立校舍,課室好大,體能室有4個課室咁大,又有一個圖書室,師資又良好......,唔錯

子爵府

佢以前係小學,所以校舍夠大,可以多d空間比小朋友玩

唯一照顧慮係d同學仔禮貌會唔會好差呢?(因為家長因素)

大宅

同學仔

子爵府

情況嚴重的話…咪辛苦d都要跨區啦

大宅

我就各duck好多新移民,佢地最喜歡吾排隊,我個仔而家k3 la,不過有受佢地影

子爵府

月尾幾多號呀?[quote]
KEOROR 寫道:
我就各duck好多新移民,佢地最喜歡吾排隊,我個仔而家k3 la,不過有受佢地影

大宅

應該28

子爵府

唔該晒
到時去睇下先 [quote]
KEOROR 寫道:
應該28

複式洋房

其實我個女都想佢讀深培,但不知口碑, 等我28號亦去Look下先
www.vrs-hk.com

大宅

正確日期10月28日,早d到,有小朋友表演睇

子爵府

幾點呀?
KEOROR 寫道:
正確日期10月28日,早d到,有小朋友表演睇

子爵府

今日去左喇…不過感覺一般

大宅

你覺得有咩吾好又有乜好架
wingmonly 寫道:
今日去左喇…不過感覺一般

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都有去,感覺同wingmonly一樣~
我未去學校開放日前,深培會係我首選(一來近我屋企,二來在這區校社又大又有戶外地方),但點知去到後比我想像中差~
當日去到睇玩遊戲,完結後有先生叫可以上樓上玩攤位/參觀,到我地入到課室,我地有我地參觀,先生有先生傾談,原全沒有任何介紹 ,最後參觀左2個課室就走喇~
~我雖然第一次去幼稚園參觀,但它(深培)比我感覺真係唔似一個開放日,似遊戲日多d,又沒有人介紹間學校(因係其它topic見些媽媽去完學校開放日講番出來都唔係o甘o既)
~所以我諗我唔會揀這間學校~

大宅

[quote]
janetngan2 寫道:
我未去學校開放日前,深培會係我首選(一來近我屋企,二來在這區校社又大又有戶外地方),但點知去到後比我想像中差~
當日去到睇玩遊戲,完結後有先生叫可以上樓上玩攤位/參觀,到我地入到課室,我地有我地參觀,先生有先生傾談,原全沒有任何介紹 ,最後參觀左2個課室就走喇~

~我雖然第一次去幼稚園參觀,但它(深培)比我感覺真係唔似一個開放日,似遊戲日多d,又沒有人介紹間學校(因係其它topic見些媽媽去完學校開放日講番出來都唔係o甘o既)
:-D

大宅

招乎你地同埋玩遊戲果d並吾係老師,全都是家長義工。原來你地中意座定定聽歷史,咁有冇睇下d小明友表演,其實有介詔,只不過係你

複式洋房

me too.

[quote]
WYT 寫道:
[quote]
janetngan2 寫道:

www.vrs-hk.com

子爵府

我冇心急閃
我由開始睇到散場(包括致詞、表演、參觀)

同其他媽咪一樣深培都係我首選,但當參觀之後已經被我否決…

我理由只有一個…就係有個戴眼鏡的miss(果日應該係司儀)說話時十句有六、七句尾音都加上"呢"字!

我地學校的宗旨"呢"…係想小朋友xxxxxx"呢"…
一陣表演完"呢",就可以參觀校舍"呢"仲有攤位遊戲"呢"…
佢仲有好多好多"呢",不過我學唔返出黎比你睇…

當時我唔敢相信一個教師的言詞竟然會係咁
我感到十分抗拒…因為我恐防囡囡上學後會有樣學樣!

須然當日大部份都係義工,但都不致於連基本禮貌同秩序都維持唔到(當然,亦有好的小部份)
簡單舉例…冇人會要求所有人排隊,冇人注意小朋友安全…

最後…我眼見太多家長在致詞及表演時不停談話,更加不會理會自己小朋友"攪攪陣"…何來禮貌可言?

不過值得一讚係該校校長,有幸與她傾談數句,感受到她親切、有禮對教學的熱誠

可能你對該校比我們熟悉,而且一次開放日所看到的並不代表甚麼…但可以令到我們參觀完之後,可即時否決"第一志願",我想不是個人觀點問題…

[quote]
KEOROR 寫道:
招乎你地同埋玩遊戲果d並吾係老師,全都是家長義工。原來你地中意座定定聽歷史,咁有冇睇下d小明友表演,其實有介詔,只不過係你

首頁

尾頁

跳至