嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

救命呀, 高燒抽筋呀....

我個 2 歲 b, 一發燒就高燒, 禽日高燒抽筋, 我好驚呀, 己經 call 左 999, 去左急証, 好驚, 有開燒, 就有機會抽筋, 點算呀, 我真係好驚呀 :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

Re: 救命呀, 高燒抽筋呀....

唔使咁驚住
呢啲都係好通常啫
你等醫生同佢chekc 咗
等啲report 出咗先
多數都係冇咩樹架
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

大宅

我個女(21mths)上個月發燒抽筋, 仲抽

洋房

my girl had febrile convulsion 4 times since 15 months and now she is a 3 years old. i am very understand you now.
so we check her body temp daily at the morning and we will give her panadol at once if fever or likely fever. and let her to drink cold drink such as 寶礦力 or juice to increase the fluid intake. and we prepared a bag included drugs and wet tissue for emerency use at home and in her school bag (it suggested by her doctor). the worse of my girl is that we can not detected her fever and she will fever after convulsion only. doctors said it is very typical for some children between 1 to 6 years old. i have 3 years left to worry about this.
one time my girl with her grandma went outside and she was got convulsion at the bus. it was scared her grandma and she went to hospital immediately. after that we have not go to hospital anymore even my girl attack because doctors teach us (i and my husband) how to manage at home. in fact, it is very excausted to do it because we always worry of it and is a long time fighting.
anyway, wish your girl get well soon.

大宅

請問你地而家係咪全職去 takecare your BB, 我都想全職湊佢地, 好驚佢地又有事........ :-( :-( :-(

複式洋房

有事, 當然入急症室呢 !!

男爵府

Re: 寰韜挼, 詢

過客
我仔都試過高燒抽筋,佢一發燒我都好驚..所以屋企會有退熱貼看下門口,每日我都會同佢探熱.一有37度我就開始留意.要佢飲多d水..仲有係唔好食熱氣嘢,小朋友喉嚨痛就好易發炎跟手就發燒,得閒就煲下竹席水/意米水等佢消熱清火..呀b而家点呀.退左燒未..高燒後有機會出玫瑰疹架..到時煲番d紫草蓉佢?同用土銀花冲凉

複式洋房

你個小朋友係吾係第一次抽筋或試過幾次呀.如果只係第一次吾洗咁担心..有80%小朋友都會......如果試過幾次咁就要小心啲.......我個小朋友都試過幾次呀...一定要同e生check 清楚係正常的高燒抽筋或其他問題........如果係正常的高燒抽筋最緊要係要識得處理......依家邊個人照顧你個BB呀.你一定要教識佢點處理.......開頭我都想全職湊BB但係始終都要搵食唯有每日早午晚打比工人提醒佢要同BB量體溫有無異樣.同教咗一百次點處理時不時問番佢記吾記得點做.... 如果你有時間可以丫clip 入去我處睇下,我地之前都有講過這個topic 同點樣處理.....

過客 寫道:
請問你地而家係咪全職去 takecare your BB, 我都想全職湊佢地, 好驚佢地又有事........ :-( :-( :-(
:

複式洋房

個题目係"發燒抽筋點解" 日期2006/8/15

CATMAMAHK 寫道:
你個小朋友係吾係第一次抽筋或試過幾次呀.如果只係第一次吾洗咁担心..有80%小朋友都會......如果試過幾次咁就要小心啲.......我個小朋友都試過幾次呀...一定要同e生check 清楚係正常的高燒抽筋或其他問題........如果係正常的高燒抽筋最緊要係要識得處理......依家邊個人照顧你個BB呀.你一定要教識佢點處理.......開頭我都想全職湊BB但係始終都要搵食唯有每日早午晚打比工人提醒佢要同BB量體溫有無異樣.同教咗一百次點處理時不時問番佢記吾記得點做.... 如果你有時間可以丫clip 入去我處睇下,我地之前都有講過這個topic 同點樣處理.....

[quote]
過客 寫道:
:[/quote]

別墅

不用怕,我朋友的女女都是一發燒至38度就會抽筋.100/1000個bb中有3個會是這樣的情況.第一次她都嚇到cc下.
:wave: :pint:

首頁

尾頁

跳至
熱門主題