跳至

首頁

尾頁

子爵府

想幫妹妹豬買保險...

想幫妹妹豬買一份儲蓄保險又可保障佢醫療、住院。
教育基金係唔係另一樣野黎架?
有無教育基金包埋住院及醫療又可以儲蓄架。
教育基金每月要供幾多呢?

大宅

Re: 想幫妹妹豬買保險...

我也打算係小b1歲前buy 1份 (d同事話平d).
醫療 - 跟公司個家屬plan.
現欠教育及saving, 真係不知如何入手. 因為我平時也會幫小b buy股票作長線(18年後之價值應該好okay.) 所以不想太多在saving上, 費時俾保險公司keep住.
但當我聽見d同事一年要pay 30000元保費, 真係嚇一跳
頗煩

goofyszesze 寫道:
想幫妹妹豬買一份儲蓄保險又可保障佢醫療、住院。
教育基金係唔係另一樣野黎架?
有無教育基金包埋住院及醫療又可以儲蓄架。
教育基金每月要供幾多呢?

大宅

不過也有人話有了小b後, 反而要加大ba ma之保額, 大人有事小b也有更多保障

大宅

供幾多其實應先睇你可以afford 幾多架喎﹐又要睇你係想個女入咩大學﹐海外都有分平同貴架。

如果你或你老公是但一邊公司有包一部份醫療及住院保險﹐你又唔駛買咁多﹐甚至可以唔額外買﹐可以到你或老公轉工先再買。你都可以當教育基金係一種儲蓄保險﹐但係基金會睇你可承受多少風險的﹐基金回報回會不同。

都係我幾年黎小小經驗。而家Manuxxx同Prudxxx都有好多保險products﹐但個人不喜歡銀行的products﹐因為touchwood 有事claim 錢好難。我兩間都有朋友﹐你想搵人問可PM 我。

By the way﹐我冇commission 架﹐只係覺得保險揀得好的話﹐真係幫到人

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

子爵府

2500 一個月....我去銀行都睇過下,都要2仟幾架。
要儲幾多年呀?

大宅

dora611 寫道:
不過也有人話有了小b後, 反而要加大ba ma之保額, 大人有事小b也有更多保障

係呀﹐保險就係買萬一﹐萬一你有事﹐身邊人會點﹖如果你又要供樓又有亞爸亞媽退左休等你一個養又有仔女﹐當然要唔同保障﹐三萬一年都唔奇﹗但係一開始就買咁多會幾辛苦﹐教育基金一萬蚊一年到佢18歲都唔係好多架。不過尋晚同朋友講起﹐好似恆X銀行風之后個400萬廣告被人投訴嚇親人。。。

大宅

2500 一個月....我去銀行都睇過下,都要2仟幾架。
要儲幾多年呀?

你諗住呀女幾時畢業入大學lor。香港九年免費教育ar ma 。18年左右差唔多﹐儲蓄都係越早越好。記得睇埋萬一突然有一期或幾個月交唔到保費會點收費。其實如果唔係咁risk adverse﹐可以係買份醫療+儲蓄保險﹐另外搵D投資基金﹐風險大但回報都大﹐反正你同你老公都仲後生﹗

子爵府

minnelli
你既提議都幾好喎 :lol: 醫療+儲蓄保險﹐另外搵D投資基金。
不過投資基金係點樣架,好似mpf咁?
風險大會唔會無得剩架

大宅

買保險搵保險公司, 買基金去銀行搵好d, 穩陣d.
我未問過MPF 個公司, 需然都有諗過.你都可以問問你公司HR 你公司個MPF 管理公司有冇個人理財經紀,不過金額少,未必會理你,好現實既.
minnelli
你既提議都幾好喎 :lol: 醫療+儲蓄保險﹐另外搵D投資基金。
不過投資基金係點樣架,好似mpf咁?
風險大會唔會無得剩架

男爵府

毛毛都買左prudenxxxx,毛爸公司包左毛毛醫療,所以我只買了儲蓄及危疾,一年大慨$25K,儲10年就不用再供,18歲時可提款,不過銀碼我又唔係好記得....總之夠在香港讀大學有餘啦。

另外我自己份保險都加左額,又係多個保障呾囉。

毛爸唔贊成我買毛毛份保險嫁,不過我婆仔數唸住多少少都好啦,毛爸就負責幫毛毛投資個D囉。

男爵府

如果識識地買股票, 不如買股票作saving, 因為保險公司食你好多admin fee, 我只係買左住院同意外.

複式洋房

我都準備買份全家既保險,都係買儲蓄同埋醫療架,一年供五千幾蚊咋
<b><font size="medium"><font color="FF00FF">

子爵府

我今日去恆生銀行睇左每月教育基金保計劃

投保額:$200000
每月保費:$1844
年繳 $21074
供 8年
18年取(約) $306430
有一個額外保障:付款人65歲前因死亡或傷殘而失去工作能力連續183天或以上,所有到期應繳之保費將會獲得豁免。

你地覺得呢個好唔好呀?

首頁

尾頁

跳至