跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 請問東涌有咩幼稚園/幼兒園???

clarachel
我都係東涌住, 而個女就係中環讀幼稚園, 佢已經習慣左, 可能番下午班, 所以冇問題. 有時我同阿女講, 不如番入黎東涌讀, 佢吾肯, 佢話好開心.....

洋房

H&A 寫道:
hellobowie,
我大囡就黎2.5歲, 而細囡就快一歲, 所以近排同緊大囡搵k1, 將會報青草地&保良局, 所以28 & 29兩日這兩間學校既open day我都會去, 至於選邊間, 咁要去睇下間學校&同下老師傾下計先決定, 但我見好多媽咪首選都會係保良局, 我大囡依加返緊n1全日班, 好可能會係新年前搬入東涌, 咁到時會比大囡去sunshine返住n1先, 而細囡可以join埋 sunshine既playgroup,

我都係全職返工媽咪, 所以我一放工就馬上返屋企, 星期六日就會比晒所有時間佢地, 其實都ok喎, 我大囡痴到我暈 :mrgreen:

Dear H&A,

咦, Sunshine有playgroup 咩??可能給我多些資料呢??我今個Sat & Sun都會去open day bor...可能會見到你!!
你買了那裡??我住在東堤很近地鑼站架!!!
:lol:

洋房

jessicalau 寫道:
hellobowie,

bb辛苦係大人覺得的,佢地咁精力充沛(個人的想法,唔好嬲!)小朋友好易適應,我反而覺得大人最辛苦,因為小朋友有時要抱,大人又要看住佢地,地鐵車費都好甘!

Dear Jessicalau,

因為好多人話讀書太遠,小朋友會好倦喎, 始終要早D起身又遲D先返到屋企囉,時間用於車程上!!有朋友由元朗出香港讀書,每早六時要起身,十五分鐘要出門口....聽到都眼訓...

禁止訪問

該用戶已被刪除

大宅

Little_cy,

請問妳囡囡讀邊間中環的幼稚園?學校如何?我已報聖公會同聖保羅堂.

Little_cy 寫道:
clarachel
我都係東涌住, 而個女就係中環讀幼稚園, 佢已經習慣左, 可能番下午班, 所以冇問題. 有時我同阿女講, 不如番入黎東涌讀, 佢吾肯, 佢話好開心.....

伯爵府

魅力王子

hi all mami
my son next year will study at 浸信會幼稚園.....
i dont know this school good or no..anyway,i will give him full time study n i will find work.

伯爵府

clarachel,
我個女讀聖心, 學校好好, 教得小朋友好好, 佢讀下午班, 所以冇要早起身law, 不過下午班d時間真係吾係幾好駛, 上午有上午好, 下午有下午好
clarachel 寫道:
Little_cy,

請問妳囡囡讀邊間中環的幼稚園?學校如何?我已報聖公會同聖保羅堂.

[quote]
Little_cy 寫道:
clarachel
[/quote]

珍珠宮

醒目開學勳章

clarachel

你讀咗中環邊二間幼稚園?

[quote]
clarachel 寫道:
hi, hellobowie,

我也有相同的考慮,小囡今年也要報讀07k1的,東涌會報定一間作後後備(萬一出面一間也考不到時用),比較交通方便的我選了中環兩間幼稚園,另報三間九龍塘的,個人首選九龍塘創價(因上網看到此校有很多很好的評價).如果考到這些學校,多數會搬出去接近學校的地區住,住到k3或小一,再考慮返東涌住(因為東涌除咗學校同空氣問題外,是一個很好住的地區),有渡假feel,人亦很好很nice呢!當然也要考慮到時的經濟狀況啦!

所以唔好考慮咁多先,報咗心儀的幼稚園,等收咗再慢慢選擇.如果考唔到咪死心留係東涌讀囉!保良局同青草地都唔錯的.

以上只是個人意見,多多討論及賜教!

伯爵府

chilli,
你搬左黎東涌牙....記吾記得我呀

珍珠宮

醒目開學勳章

Little_cy
我當然記得你啦.
你住東堤?

伯爵府

你搬左黎東涌 , 我地可以見下喇. 你係邊樹住呀

首頁

尾頁

跳至