跳至

首頁

尾頁

洋房

有關照顧bb問題?

我想問吓大家bb係邊個照顧?我e+唔知點好, 我以前比印印照顧, 但後來唔夾,無用到,後來比99照顧, 但又唔係咁好, 交通好唔方便, 我e+都唔知點好,請咗兩星期假先(好在老闆好人)唯有係屋企照顧bb, 請問大家有咩好提意? 

大宅

Re: 有關照顧bb問題?

如果真係冇親人幫到手, 可以考慮:
1. 育嬰院: 約 $4,xxx/m, 但須有 emergency plan for bb sick (人多始終比較易病)
2. 再請工人 + 安裝 ip cam 可以安心些, 家務可以唔駛做, 多些時間同 bb 玩 (當然如果有熟人介紹會好好多)
3. 交予本地人湊一至五日間: 價錢比較貴和須要準時放工接回, 家務要自己搞掂
4. 交予本地人湊一至五全日: 價錢比較貴, 相對比較自由, 但只有假日才見到 bb

我就原本打算交育嬰院, 點知未夠2個月就發燒入院12日, 咁就怕怕唔敢, 四出尋訪之際, 剛巧搵到大嫂個媽媽可以幫忙, 所以現在一至五日間交出, 放工即時接番 bb, 自己又係阿四, 要老公幫手先冇咁辛苦呀, 但就唔駛諗擺抵 bb 去 shopping 或過二人世界!

洋房

reginefhk,

唔該, 我本來都諗住到育嬰院, 但係又怕BB好易病, 我諗我都係搵個本地工人日間, 我想問吓大約多少錢一個月? 可以點搵?

複式洋房

循道衛理有,不過好貴,你可以睇睇.

http://women.labouraid.org/maternity.php

洋房

LillianL,

唔該, 我上網睇咗啦真係好貴呀? 不過我會問吓先. thanks.

洋房

Flower2006,
當初我都同你一樣的想法, 仲請埋本地家務助理添! 點知佢做左唔夠2天, 又話辛苦又話少錢, 最後我頂唔順炒左佢law! 你知政府建議俾本地人大約6K-7k per month, 每天8 hours, 實在太貴! 俾甘多不如請多個印/菲la. 而且法例上請本地/外勞冇分別有病假/產假, 一樣煩.
Sorry, 可能我長氣左D, 只系分享經驗.

洋房

stettam,

唔該, 我唔覺得你好長氣, 我要多謝你就真, 你e+係唔係請印/菲傭照顧bb, 我諗住搵日間托兒所先, 然後再搵本地或印/菲傭, 我都唔知咁係唔係最好的方法, 但用住先啦!
stettam 寫道:
Flower2006,
當初我都同你一樣的想法, 仲請埋本地家務助理添! 點知佢做左唔夠2天, 又話辛苦又話少錢, 最後我頂唔順炒左佢law! 你知政府建議俾本地人大約6K-7k per month, 每天8 hours, 實在太貴! 俾甘多不如請多個印/菲la. 而且法例上請本地/外勞冇分別有病假/產假, 一樣煩.
Sorry, 可能我長氣左D, 只系分享經驗.

洋房

Flower2006

我e+請印印照顧bb, 99come to my home everyday. So far so good la.

大宅

我e+有一個菲傭+一個本地人湊b, 都幾好, 因為始終有人用廣東話報告一下bb的情況, 不過個本地人都幾貴, 要8,500一個月, 一日十個鐘, 一week返6days, 我在"現代瑪姐"請的, 我的bb都幾跟佢, 不過真係要好準時返屋企接班, 如果要開會遲返屋企, 便要預早通知她

洋房

孖bJAN ,

我想問吓"現代瑪姐"的資料,可以pm比我. thanks.

大宅

洋房

孖bJAN,

唔該, thanks.

洋房

多謝, 各位家長幫忙, 我bb搵到人照顧啦.

首頁

尾頁

跳至