跳至

首頁

尾頁

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

第二胎O既, 入O黎傾下...

不如share下次同上胎有咩唔同...

我上次無便秘, 但今次食好多菜, D 大大都好硬...
上次無話成日急要去廁所, 今次明顯多O左尿急感覺...

仲有, 大家多唔多抱大B呢? 我隻仔都好痴身, 成日扭抱

子爵府

Re: 第二胎O既, 入O黎傾下...

小倩,
Hi! 上次成日嘔, 今次成日頭暈, 而且比教辛苦要睇住個大女.
你咁快就成日去廁所, 因為我都有嘔, 小飲好多水.
個多月小了同大女玩, 現在姐姐比我更重要 :-( :-(

大宅

我呢2次都係嘔...又係好辛苦, 呢個幾月疏忽左大仔.

子爵府

我個女好多時都唔要"我". 好心酸! :-(

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

tpmak:

我仔返育嬰園, 所以無"姐姐"呢個煩惱... 不過佢又係一日扭抱, 我又唔敢成日抱佢, 係上落車先抱下咋!! 但一落車要放佢落地, 佢就會嘈我抱抱, 抱抱... 今朝佢

大宅

上胎同今胎都有嘔, 不過今胎嘔得勁好多, 好早就嘔, 仲差啲要入醫院吊鹽水!

照顧個仔的時間同之前差唔多, 因為有了今胎便開始休息一年, 不用返工, 所以其實是多了時間在家, 但少了跟仔仔到公園玩, 因為每天又暈又嘔, 無力到公園呢! 好彩爺爺每天也來跟仔仔玩, 老公又會同個仔到outdoor玩玩. 唯一唔開心係不可以再跟仔仔洗澡了, 現由老公代勞, 我只有精神好時才可看着他們玩水!

Cheers,
Kam

民房

我個女亦都成日想我抱,但係我又唔敢抱佢,有時上落車都要抱一陣。

民房

小倩,

你個大仔有幾大,我個大女而家2歲多。

民房

想問係邊個幫你個大女沖涼呢?

大宅

Hi,

有了这胎,大仔会比较‘扭‘。 本来上学不哭了,最经又哭了几个礼拜。 我也是每天都要抱他冲凉和上highchair吃饭。我早期也有见啡,还好现在好多了。我有时也平平去尿尿。 这次胃口也没有上次好, 不太想吃鱼,肉。

小倩,

如果你会便秘, 你可吃火龙果。排便会容易些。

子爵府

我囡囡依家3歲半, 好懂事, 不用我抱, 我主動抱佢佢有時都唔比, 佢知道會容易整到BB.
今胎舒服好多, 無乜嘔過, 最大唔同係, 上胎到4-5個月都係34吋肚圍, 依家呢個未夠3個月都33吋了

版主

[quote]
kamtsk 寫道:
唯一唔開心係不可以再跟仔仔洗澡了, 現由老公代勞, 我只有精神好時才可看

大宅

我第一胎係3個月前只嘔過幾次....但完全無胃口食野~
今胎好好胃口....但食完就想嘔...唔知係咪飽得滯~

上胎好受得奶...今胎唔受得....唔想飲....飲完又反胃~

上胎4、5個月先見肚...依胎3個月已經見晒肚啦~

至於個女...已經3歲了...無扭抱...因為佢一直都唔會
扭我抱....由細教落...自己識行就要自己行...唔可以抱~

同埋由知道有左開始...我就叫佢每晚訓前向住我個肚
say goodnight~ 因為肚裡面有個bb...佢做人姐姐了...
要錫bb....所以佢都好期待bb出世...因為佢鐘意
做姐姐~
*  願我兩個小寶貝身體健康、幸福快樂! *

子爵府

morning, 咁多位!

大宅

我上胎無嘔,今胎嘔到c ; 而且又成日暈,又唔想飲奶(上胎成日都想飲)...
我隻大牛差唔多歲半,佢唔要我呀~好慘... :-( :-(
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我2胎都冇嘔, 不過呢胎個胃好辛苦, 食完之後就頂得好勢利, 成日係樹"er". 個肚都快大, 但係個肚腩. 嘻, 同呢胎戒口都冇咁清啦, 想食就食呀.
我都少左抱仔仔, 初頭佢都有扭, 但家下都習慣左. 唔, 夜晚成日要去2,3次toilet. 不過醫生話第二胎係會咁喎.

大宅

HELLO 我都係駝緊第二胎,兩胎都係嘔到死 :-( 但又同你

大宅

我個大囡(2yrs),好痴身,成日要抱,好辛苦呢!

別墅

我個仔而家10個幾月,越來越黐身,又冇時停四圍爬四圍攪,日頭又要返工,夜晚要同佢玩同一齊訓,真係幾辛苦!

男爵府

我個肚又唔係好大喎, 而家仲著緊平時既衫, 著返鬆少少既上衣就唔係好覺tim. 不過就成日俾老公話d褲頭緊會cool到個肚, 所以琴日先的起心肝摷番d大肚衫褲出黎, 一著起就當堂覺得個肚大左好多!

呢胎都係嘔, 印象中無上胎嘔得咁勁, 而家起碼朝早食到野, 下朝嘔一半, 夜晚食唔到野, 上胎係餐食餐餐嘔, 唔食都會嘔胃水. 不過就成日都偏頭痛, 頭痛同無精神.

個囝都會抱, 驚遲d個肚大到抱唔到, 有時由學校抱返屋企, 五至十分鐘度, 無乜唔舒服, 可以應付到, 去街都會抱一陣, 之後就會過手俾老公.

首頁

尾頁

跳至