婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽咪懷孕時發現有性病(HPV).....

我有睇緊醫生....佢話滴藥可以好!!!
但如果分娩時返發就要開刀.......係咪架?
我好擔心影響個BB :-(

別墅

Re: 有冇媽咪懷孕時發現有性病(HPV).....

(HPV)係咪即係梅毒呀?我有2個朋友有梅毒, 1個係只有老公有, 一個就只係媽咪有,佢地生個B出黎都健健康康, 其實如果可以開刀生佢出黎傳染唔到比佢既話咁即係話有解決既辦法啦,咁唔好擔心咁多喇, 開開心心生佢出黎啦
angie1217 寫道:
我有睇緊醫生....佢話滴藥可以好!!!
但如果分娩時返發就要開刀.......係咪架?
我好擔心影響個BB :-(

複式洋房

梅毒這個名稱經常聽到, 可以從什麼途徑中招.

別墅

我只知道係性接觸
kakilau 寫道:
梅毒這個名稱經常聽到, 可以從什麼途徑中招.

大宅

HPV 唔 = 梅毒架

別墅

係疣....... :-(

別墅

係咪即係椰菜花呀 ?-(

別墅

yes ar....... :-(

大宅

e生話唔係性病黎架
如果係,咁即係老公出左去滾啦
我下星期就做e個手術,係電環
e生話e個病係過濾性病毒,解釋唔到點解會有架喎!
有冇人知,我都驚老公去滾,野左d野比我

別墅

我有個朋友同你的情況差唔多,佢11月預產期,但就係未知懷孕前知道自己有HPV,開頭每個禮拜覆診+塞藥,而家話有左後,就睇番到時有冇發先決定開唔開刀

以我所知,HPV係性病黎ga.......

別墅

我都唔肯定係咪性病,但我知唔經性接觸都有可能感染!!!!!
所以唔一定係老公去滾.....我都唔信我老公去滾啦...

別墅

angie1217 ,
我之前睇過有個topic係講(HPV)架, 你試下搜尋下睇下搵唔搵得返個topic

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

人 類 乳 頭 瘤 病 毒
研 究 顯 示 , 第 一 次 性 行 為 時 的 年 齡 愈 輕 、 性 伴 侶 的 數 目 愈 多 、 或 自 己 的 性 伴 侶 有 愈 多 其 他 性 伴 侶 的 婦 女 , 愈 容 易 患 上 子 宮 頸 癌 。 原 因 是 這 些 婦 女 有 較 大 機 會 從 性 行 為 中 感 染 人 類 乳 頭 瘤 病 毒 , 英 文 為 Human Papilloma Virus , 簡 稱 HPV 。 而 此 病 毒 能 干 擾 正 常 宮 頸 細 胞 的 運 作 , 增 加 癌 病 發 生 的 機 會 。
人 類 乳 頭 瘤 病 毒 可 因 應 其 基 因 組 合 分 類 為 七 十 多 種 。 不 同 種 的 HPV 會 引 發 不 同 的 病 症 。 獲 區 分 為 低 危 險 度 的 HPV 能 導 致 良 性 疣 的 產 生 , 疣 是 一 種 皮 膚 增 生 所 形 成 的 肉 粒 , 體 積 大 的 肉 粒 呈 椰 菜 花 狀 , 能 生 長 在 身 體 的 任 何 地 方 包 括 生 殖 器 官 上 。 獲 區 分 為 高 危 險 度 的 HPV 可 經 性 接 觸 傳 播 至 子 宮 頸 , 引 致 宮 頸 細 胞 變 異 , 最 終 癌 病 的 發 生 。

大宅

angie1217,

我知你係0703媽咪, 你現在好返未呀?? 我有個朋友都有呢個病, 我記得佢話唔可以順產的, 所以你都係問清楚醫生先啦, 如果開刀唔會對bb有影響就開刀啦! anyway, 祝 你生個肥肥白白的bb.

民房

angie1217
你現在點呀?你是曾經介紹過深水埗盧佩雲女婦科醫生比我!所以我記得你囉!你放心啦!我有個朋友做護士,佢話醫生到時會睇情況而決定是否需要開刀,所以現在你應該放開開心心迎接新生命呀!我在此祝福你生個肥肥白白既bb!你現在是否還是看深水埗盧佩雲女西醫呀!可以既話告訴一下近況呀!

首頁

尾頁

跳至