論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我同事請個菲傭中咗風入咗醫院,因為等人用,所以想炒咗佢然後請過個,但又驚比平機會告,有冇jm有辦法?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

但個菲傭講到野嗎?清醒嗎?
如果清醒講到野﹑溝通到, 或者私下同佢傾下, 送佢回鄉好嗎?
試下同佢講, 佢咁既情況, 回鄉有家人照顧會好D喎!
Childhood is journey, not a race.

子爵府

回覆:菲傭中風

唔炒得,工人宜家唔告遲些聽同鄉同家人講都會告,幾時完約,應問下保險包幾多野?我保險係包運送回家。

大宅

如果真係行動唔方便,叫醫生寫張証明,話佢不適合該工作,咁應該可以送佢返菲。但可能要比補償金,叫你朋友打去勞處問下詳呈啦。

珍珠宮

中風就送佢返鄉下

男爵府

porkchop 發表於 13-5-23 13:45
如果真係行動唔方便,叫醫生寫張証明,話佢不適合該工作,咁應該可以送佢返菲。但可能要比補償金,叫你朋友 ...

其實點解要比補償金? 佢唔係人工受傷,係自己中風喎。 touch wood 我哋有咩事老細都唔會包你生養死葬,啲工人既福利真係好過我哋好多 .............

男爵府

回覆:tys 的帖子

即係佢地自殺,我地都要送條咸魚返原居地, 自睇唔開都關僱主事呢個政府係咪無能

男爵府

porkchop 發表於 13-5-23 13:45
如果真係行動唔方便,叫醫生寫張証明,話佢不適合該工作,咁應該可以送佢返菲。但可能要比補償金,叫你朋友 ...
agreed, 不可炒的.

男爵府

中得1次就好易有第2,3,4,5次!!拿拿聲好聲好氣tum佢返鄉下啦!唔係粗重嘢又唔敢叫佢做,又驚醫藥費手尾長!

子爵府

畀面勳章

多謝各位意見。
我同事都話而家氹緊佢自動辭職,重要寫埋信話自己自願走,但如果佢唔肯,咁有冇其他辦法?
我同事好等人用,佢媽媽行動不便,好需要人照顧,而家佢都好煩惱

男爵府

BK Milk勳章

回覆:NatalieMaMa 的帖子

1,保險要買包危疾先包中風,要check清楚保單
2,叫唔到佢自己走,就要看病情,醫生寫紙証明永久不能工作,咁就唔洗賠送佢走,如果唔係,情況ok出了院,比賠賞金(如果冇錯應該一個月人工)加一個月代通知金可送佢走
3,如你同事等人,可馬上再請工人,你點都唔會用回中風的工人,所以請定人

禁止訪問

引用:我同事請個菲傭中咗風入咗醫院,因為等人用

子爵府

畀面勳章

已經5x 歲

子爵府

畀面勳章

DK_Family, 就係驚比咗兩個月糧(或三個月)叫佢走,佢會去平機會度告我同事。

子爵府

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

NatalieMaMa 發表於 13-5-24 23:31
DK_Family, 就係驚比咗兩個月糧(或三個月)叫佢走,佢會去平機會度告我同事。

...
平機會就一定過唔到架啦,佢收咗你同事錢再告都得,睇吓醫生肯唔肯幫佢寫unfit to work啦.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

引用:我同事請個菲傭中咗風入咗醫院,因為等人用

原帖由 NatalieMaMa 於 13-05-23 發表
我同事請個菲傭中咗風入咗醫院,因為等人用,所以想炒咗佢然後請過個,但又驚比平機會告,有冇jm有辦法?

...
我叔仔個菲傭之前都係中風,問佢想唔想返鄉下,佢話想,
咁叔仔叫佢自己resign,但會出多一個月糧比佢,
佢答應咗,通常人大病時,都會最想念家人。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

回覆:NatalieMaMa 的帖子

要小心勞工法例, 有薪病假期間唔可以炒外傭, 係刑事罪行, 平機會可以陪錢和解, 打去勞工處問清楚。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Issac_BB 發表於 13-5-25 20:07
要小心勞工法例, 有薪病假期間唔可以炒外傭, 係刑事罪行, 平機會可以陪錢和解, 打去勞工處問清楚。

...
平機會判罰嘅金額可以好甘架
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

男爵府

要過咗佢有薪病假先可以中止合約。

首頁

尾頁

跳至