跳至

首頁

尾頁

大宅

你地會幾多個月比bb飲果汁?

剛剛八去睇7月媽咪會所,見到有兩個月的BB己飲果汁。我個囡三個幾月了,我都想比佢試下,因佢不太喜歡飲水,但又怕佢太細;有冇6月份媽咪已比bb飲果汁 ? 同邊隻果汁好?

別墅

Re: 你地會幾多個月比bb飲果汁?

我都想知

民房

太早飲果汁, 有d bb會食少左奶架=.=無咁好味麻, 者係吸收少左奶既營養, 我諗住4個月先比佢飲囉~_~"
e家用米水開奶都幾好喎, d大便又好@_@"
~海澄靚相~最愛的Vivian妹妹豬豬

複式洋房

我打算大概5個月先開始比有味既水佢飲~因為我家小B而家都小左食奶 再比其他野佢飲我怕佢連奶都唔食 :-( :-( :-(

複式洋房

你有比米水開奶架, 我都想試下架, 不過唔知幾時先得, 係咪而家ok架啦.

ckji 寫道:
太早飲果汁, 有d bb會食少左奶架=.=無咁好味麻, 者係吸收少左奶既營養, 我諗住4個月先比佢飲囉~_~"

別墅

lenette 寫道:
你有比米水開奶架, 我都想試下架, 不過唔知幾時先得, 係咪而家ok架啦.

[quote]
ckji 寫道:
[/quote]

米水開奶<- d米水點做嫁?

大宅

上次聽譚一翔医生講,最好六个月先, 因為bb的腸胃未發育好,太早飲果汁会影响腸胃.

vero

伯爵府

好多醫生同姑娘,同埋我上網,都係話6個月以後先好...等腸胃發育好d先...而且會fresh個d,唔好買現成

民房

lenette,女,

用一執米煲水囉, 但煲20分鐘好啦喎...唔好煲得耐,唔係就無左清熱個效用啦, 可能我個女d大便之前未用米水開奶好硬架, 用左米水開奶d大便就好令耐, 記得唔好煲得耐=.=d米煲到未爛先ok架! 個女兩個半月就比佢用米水開奶了. 係每餐都用架. 個個bb唔同情況, 你地用一兩餐試左先囉.

大宅

用一執米煲水, 其實米同水份量係點 ??? 係唔係水滾放米定一齊放??? 通常保一次飲幾多餐??

ckji 寫道:
lenette,女,

用一執米煲水囉, 但煲20分鐘好啦喎...唔好煲得耐,唔係就無左清熱個效用啦, 可能我個女d大便之前未用米水開奶好硬架, 用左米水開奶d大便就好令耐, 記得唔好煲得耐=.=d米煲到未爛先ok架! 個女兩個半月就比佢用米水開奶了. 係每餐都用架. 個個bb唔同情況, 你地用一兩餐試左先囉.

民房

大概6分1杯米(細杯唔係牛奶嘜), 1.5L水, 水滾先放米唔係會黏底架, 要日日煲....唔好煲定放雪櫃會茲生細菌喎, 煲完放落保暖壺(用象印牌...我用緊,朝早煲完到第二朝食埋早餐差唔多用晒d米水囉(d水仲熱), 記得開奶唔好溝凍滾水開, 飲之前拎定少少熱既米水出黎放涼, 到食果時加d熱既米水就開得奶(平時食奶oz既6成份量倒啦,慢慢試下就知次次拎幾多放涼)
如果要煲定兩日既份量,第二天都一定要煲滾先再用喎..咁可以殺死d細菌啦(最好就唔好煲埋兩天用啦,大人食飯都天天煲飯啦,係唔係?隔夜既無益架.....有咩唔明再問啦^^"

大宅

請問米水是否清熱氣的??? 會否令BB飽肚D呢??? 是否日日,餐餐都飲嫁??? 飲左是否不用飲開奶荼呢???
Thx~

民房

hkbc0817 寫道:
請問米水是否清熱氣的??? 會否令BB飽肚D呢??? 是否日日,餐餐都飲嫁??? 飲左是否不用飲開奶荼呢???
Thx~

係清熱氣的, d奶會甜d架, 餐餐食的(開始時試兩餐慢慢加多啦), 開奶茶我是打針先飲架=.=, 米水其實係清腸胃 bb飲左易大便自然飲多d奶, 腸胃清得好自然就無咁熱氣囉.大人食粥既腸胃都好d啦@_@"

首頁

尾頁

跳至