在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

各Mama , Pls help!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 各Mama , Pls help!!

差唔多兩歲ge bb都可以食三餐飯仔加兩餐奶,妳小朋友有冇食到至少兩餐飯仔(有肉有菜切碎)?而且就快兩歲,d食物有少少鹽調味都可以,係唔係d食物唔夠吸引令佢唔多願食?又或者屋企成日開飯時都開左電視令佢唔集中精神食飯?而且佢食飯時係唔係同妳或同所有屋企人一齊食(有榜樣學)?
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

hello

佢係咪掛住睇電視或者玩玩具呀
試下收埋玩具唔開電視會唔會好d..

水晶宮

你囝囝既情況同我囝囝完全一樣
我都係無晒辦法,成日比屋企人話我唔識湊仔
一餵佢食飯我就想喊 :-( :-(

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

delete

大宅

Agree.一餵佢食飯我就想喊 , 就會大吵大駡.激死人!
其實肥瘦同食得快慢都有關,如果食得慢,吸引得無咁好,就好難肥.

男爵府

我個仔23個月大, 同j129個仔體重一樣, 仲要食飯唔食生果, 一食就吐, 只食米粉麵類, 有時仲含住唔吞, 有時又吐番d食物出來, 食餐飯成粒鐘 好聲好氣又試過, 打又試過, 我都無辦法啦, 佢同d同佢一個月大及細個佢d小朋友比, 其他都高大個佢, 我都唔知點做啦

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

j129 寫道:
三餐奶OK,兩餐飯就唔係咁足,有時食半碗左右就唔食,成曰都要開電視或玩住玩具先肯食兩三啖,有時直情一啖都唔食,平日無零食俾佢,都唔知點算好,好似係自己責任,好大壓力 :-( :-(

kcpak:妳囝囝幅相塊面都不太瘦,幾重呀???

三餐奶兩餐飯應該調轉,多食固體食物。佢喜歡奶可以其中一餐係麥皮奶(可加煮淋左ge紅蘿蔔、蛋碎或果泥如香蕉),甜甜地小朋友一家喜歡。
另外,一定唔可以睇電視食飯,亦唔可以玩住玩具食。我兩個小朋友都係食飯從不睇電視,因為一到廣告時候,佢地直頭連叫佢地好多次都可以聽唔到,妳話咁點可以集中精神食飯,就連平日我都唔會俾佢地睇咁多電視,只會睇etv同資訊性節目,父母冇得睇電視娛樂可能係一種犧牲,但多出ge時間可以做親子活動,而小朋友亦唔會細細個就受到劇集不良劇情ge影響,犧牲少少係值得ga。
仲有,食飯時一定唔好俾佢四處走。我個大仔就係兩歲前冇好好管教佢,任得佢走,結果可以試過一餐飯食左6個鐘!!跟住管番佢,到佢四歲返學先有大改善,所以管教都好重要,自己都要做好榜樣先得。
如果佢胃口小,試下多d同佢去公園玩下跑下,多左體力勞動,胃口自然會大,吸收都好左。
盡我一己之力,發放正能量!

首頁

尾頁

跳至