跳至

首頁

尾頁

大宅

008腸胃炎... 好肉赤>,<

星期六中午起身之後就嘔
嘔到第3次我地就同佢入急症
留院一晚都無再嘔醫生就叫佢走
佢出院之後就一直肚痾
每日平均痾5次
全部都係水
尋晚諗住再入急症
太多人唔想等就求其去左間24小時診所
醫生都無乜野可以做到
只係話佢應該係腸胃炎既尾聲
有可能痾多兩三日先會好
要我地比多d 水佢飲等佢唔好脫水
今日008又痾左5次喇...
好肉赤呀... :-( :-( :-(

雖然我知比佢痾晒d 菌出黎係好
不過都想知有無咩食療係會食左好d 舒服d架??
同埋有無媽媽有經驗呀??
通常幾多日先好架??
如果聽日仲係咁我需唔需要同佢睇多次/另一個醫生呀??

help me pls..........

別墅

Re: 008腸胃炎... 好肉赤>,<

lazymama,

My bb girl also have experience of 腸胃炎 few months ago !
I remember she also 每日平均痾3-5次,
The doctor had given her 豆奶&營養POWDER開水!!
So, she recovered within 3 days.

I think it is better to take your bb 睇另一個醫生!!

( if U need the information of the doctor, pls pm me. The doctor is at Mei Foo)

Hope U bb recover soon !!

komama

伯爵府

lazymama,
你要比多啲水008飲,等佢唔好脫水,之前浩朗腸胃炎食咩嘔咩連飲水都嘔,搞到脫水要吊鹽水,如果008肯飲水就比多啲水佢飲,最好就比糊同粥佢食,因為奶會令佢痾,比奶佢食就開奶唔好開足奶粉.

大宅

係呀, 要比脪d的糊仔或粥仔008食, 有入先有出,帶走d菌。008都要有energy先可以同d菌fight過!所以要夠野食先得。
希望008快d好番啦!
米奇BB 寫道:
lazymama,
你要比多啲水008飲,等佢唔好脫水,之前浩朗腸胃炎食咩嘔咩連飲水都嘔,搞到脫水要吊鹽水,如果008肯飲水就比多啲水佢飲,最好就比糊同粥佢食,因為奶會令佢痾,比奶佢食就開奶唔好開足奶粉.

複式洋房

Besides, you can apply some cream to protect 008's pat pat geting redness and pain...

really :-( to hear that 008 is sick, hoping he'll get well as fast as he can

男爵府

希望008快d好番喇! 盡可能都俾d稀粥仔/糊仔俾008食, 如果唔係,好快就痾到手軟腳軟la~

大宅

我有個同事個仔上個月又痾又嘔入咗院, 醫生有幫佢驗有咩細菌/virus感染, 結果中左諾沃克...... 如果008未見好轉嘅最好入院check吓...
希望008早d好番冇事啦~~

首頁

尾頁

跳至