烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

我家用開電磁爐,但d獲唔好用,存熱唔平均。
大家有咩好介紹?

del

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我用緊宜家生鐵鑊,但唔好用大火,要中火,其實用電磁爐,大部份鑊都要用中火,如果唔係好容易燒壞鑊..
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

大廚勳章

joyce_531 發表於 13-5-23 23:40
我家用開電磁爐,但d獲唔好用,存熱唔平均。
大家有咩好介紹?
妳用開邊款鑊、邊一隻電磁爐啊 ?
個爐 同 隻鑊 要夾得好 先至會好用㗎 ~

妳依家想換鑊 、定係想換爐 啊 ? 定係 兩樣一齊換過新呢 ?

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

睛靈勳章

回覆:電磁爐的廚具

我用緊尚朋堂電磁爐,d火力唔夠。想換

del

珍珠宮

大廚勳章

回覆 joyce_531 的帖子

使用 電磁爐 出現火力不足嘅問題 , 當中嘅原因 : 可以來自 電磁爐 本身嘅問題 , 亦可以來自 鍋具 底部嘅設計問題 .

jm 可唔可以再講得詳細 d 啊 .....
係 尚朋堂 嘅那一個型號 嘅電磁爐啊 ?
用那一個牌子嘅鍋具 啊 ?
是 不銹鋼鍋 ? 抑或是 鋁鍋 呢 ?
鍋底直徑有幾長呢 ?

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

首頁

尾頁

跳至