嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB仔每天早上尿片及衣服必濕,請問大家可有解決方法?

我BB仔現時9個多月大,每天早上六時多常小便,並弄至衣褲濕透。已用大碼尿片也沒有改善,替他換片,自己辛苦之餘又怕弄醒他,頗為煩惱,請問大家可有經驗及良策。  

別墅

Re: BB仔每天早上尿片及衣服必濕,請問大家可有解決方法?

條片size可能太大 亦可能條片唔

大宅

Re: BB仔每天早上尿片及衣服必濕,請問大家可有解決方法?

妳用什麼俾子呀?可能用開的已唔Fit BB,試下其他吧!

複式洋房

我用開pampers,請問是吾需要將尿片包得很緊才行呢?我又怕緊過頭不太好。大家可有建議?另外,何謂fit? 有什麼好牌子建議?

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

我個仔久不久朝早都會賴尿賴到衫同褲都濕, 原因通常如下:

1) 因為夜晚飲左好多水,半夜又無同佢換片,條片咪淋哂,再殊殊咪流出來. -->半夜同佢換一次片! (辛苦D啦 !!)

2)因為佢超級反訓,條片又包得唔夠緊,咪係邊位流出黎.
-->包緊少少!

3)因為條片唔岩size,包唔哂,尤其腰位唔夠高,殊殊咪係腰位流出黎. -->轉大一個碼

我個仔都用開pampers (棉柔), 吸濕能力應該好好!你睇下會唔會係以上原因!!

珍珠宮

你可以考慮夜晚瞓前同佢換大一個碼的尿片。
通常漏尿有兩個可能:
1. size唔o岩
2. 尿量多,尿片不能吸晒所有的尿

我估你BB可能係後者,縱使BB的腰圍o岩大碼,但你可以夜晚同佢再換大一個碼,你試下咁樣得唔得?
如果佢係反瞓的話,你試下換輕鬆穿

別墅

首頁

尾頁

跳至