論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你会点處理?

(1) 工人弄壞了佢床边的櫃門冇話比我聽, 我之前警告過佢如果有整爛野耍話比我知
(2) 好多口, 成日同我講野,又成日問我私人野,好八掛 (我地成日单对單,所以有時都会倾下計,咁樣会唔会太熟/友善唔係幾好?)
(3) 我个computer 放在厅度, 有時我用緊佢坐係度抱住bb望住我个mon.

另外想問:
(1) 你地比唔比D工人收恰你房內的櫃筒,內裝私人文件,例如銀行單...(有一次我回家返來佢幫我執哂所有櫃筒,我覺得好冇私隱,擔心佢睇我D文件,但如果佢要睇,我

大宅

Re: 你会点處理?

1.佢哋驚比人鬧或要賠錢,所以唔多會講,我個工人成日因為做錯嘢比我鬧到隻嘢咁,但我冇因為佢整爛嘢鬧佢,所以佢冇呢個問題,你一係同你工人講佢整爛嘢要出聲,咁樣你先可以claim保險,如果佢唔即刻講,到你發現時可能過咗期,claim唔到保險,咁就要佢賠,睇下佢有冇改善囉
2.我係唔會同工人傾計,佢同我講嘢,我心情好就會應下佢,如果唔係我會望/矋下佢,然後唔理佢,費時佢以為好friend 一陣恃熟賣熟
3.我會直拉叫佢行開,我唔鍾意有人睇住我做嘢,如果你想婉轉d,咪叫佢同bb去第二度玩,個mon對bb唔好囉
4.我都試過比佢"執"過個櫃桶,我即刻捉佢嚟問係咪"執"過我櫃桶,然後用好認真加好肯定加好惡同好 的語氣話"我唔洗你再執我個櫃桶,除衣櫃外,你根本唔應該開我房內任何櫃/櫃桶,你咁做係好rude,好冇禮貌,或者因為我之前冇同你講清楚,但我以為你應該知道呢d係基本的禮貌,好明顯你唔知啦,咁我而家就同你講清楚,我唔洗你再執我個櫃桶,你唔好比我知道你再開我d櫃桶"
5.唔會,因為我出門口前通常都整到間房亂七八糟,咁佢之後要入去執返嘛

大宅

Vero :
(1) 整爛野唔出聲 ,應該要賠罪+賠$!
(2)一講野就叫佢去做嘢,睇佢點!
(3)都係叫佢去做嘢,話佢知不能這樣,千萬不要覺得唔好意思.

我會比工人收恰我房內的櫃筒,不過你要話比佢知邊D櫃筒唔執得.你都應該鎖好D私人文件!鎖唔鎖房門,睇吓有冇需要,我覺得如果冇重要嘢,都可是唔鎖.
[quote]
Vero 寫道:
(1) 工人弄壞了佢床边的櫃門冇話比我聽, 我之前警告過佢如果有整爛野耍話比我知
(2) 好多口, 成日同我講野,又成日問我私人野,好八掛 (我地成日单对單,所以有時都会倾下計,咁樣会唔会太熟/友善唔係幾好?)
(3) 我个computer 放在厅度, 有時我用緊佢坐係度抱住bb望住我个mon.

另外想問:
(1) 你地比唔比D工人收恰你房內的櫃筒,內裝私人文件,例如銀行單...(有一次我回家返來佢幫我執哂所有櫃筒,我覺得好冇私隱,擔心佢睇我D文件,但如果佢要睇,我

珍珠宮

我一定鎖房門至出街,冇得傾,好多嘢唔係唔俾得佢知,而係佢唔須要知 (not entitle to know),當中當然亦有私隱嘅問題,再加埋我都有潔癖,佢坐我張床我都唔鍾意!

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

>>我係一開始就同佢講清楚弄壞野要話我知, 而係佢話我知時我會同佢好認真講要小心d. 如果發現佢唔講, 我會即時同佢再講清楚要佢report. 唔好怕同工人講清楚自己的要求. 再係出糧個日再講(每次出糧時我都會同佢好認真講番過往的一個月佢有咩做得好, 有咩要改善. 再發現無講我會出memo提佢.(有證有據)

>>如果你係一個會因為同佢熟左就唔好意思話佢既人就唔好同佢甘熟.

>>都係果句, 唔好怕同工人講你對佢既要求. 家規要講得越清楚越好.

另外想問:

大宅

Jwmae, winsonma, Sandralo, Honeybee,

Thank you very much for your advices.
宜家我点樣篤爆佢整爛个櫃門好呢?因為我都係一次口佢去左買送我去裝卞佢張床我先發現咋.

•Honeybee, 但係我巳径錯過左 "我一早同佢講(第一日到)我會隨時係屋企放view cam不過一定唔會放係washrooms & 佢bedroom."
>>現在才與講会唔会太遲(佢巳來了三个半月)? 我買左view cam 啦, 不過重未買DVD Recorder. 本來我諗住唔話比佢聽

子爵府

好媽媽勳章

1) Tell her that she MUST report any fraud and error to me asap..
2) Can't control her mouth, so tell her less about personal things
3) I think this is just for curiosity, my maid doesn't know how to use computer but she has once seen me playing cpu games

1) My maid also did once, I was angry but didn't scold her, but I told her never did that again
2) No, otherwise she couldn't tidy up the warddrobe...

[quote]
Vero 寫道:

另外想問:
Hello everybody~~!

首頁

尾頁

跳至