論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

水費問題

一個家庭,二大一少加隻賓,一季交約600水費,我覺得好貴呀!我以前交百零蚊之嘛,請問各位交幾多錢水費呢?可唔可以分享下呀?

大宅

Re: 水費問題

夏天, 多些$330..

大宅

幾年前在我未生時巳請定印印..水費8舊幾...個心...幾赤. 平時都係交開150左右...之後我給長水費單佢看....跟以往比較.佢地雖然不懂看中文字...但佢地懂看bill 的數字. 但都沒有改善...坐完月我炒了她lu... 佢地用水...好浪費的...
我眼看...佢一路炒菜...一路開大水沖...但沒有物品在升盤...
看到我眼都突...

大宅

四大一少加隻印,一季交約600水費

洋房

用印印時, 一家三口唔過3百, 賓賓比較鍾意用水, 4百幾, 佢一日沖涼3次, 唔多才怪.

男爵府

兩大一細一工人兩隻狗,每季水費二百零。

洋房

Hi bbdou,

嘩! 恨死人, 賓or印, 點教佢ga? 弟享下la.

bbdou 寫道:

別墅

其實用水多少都同個洗衣機有關,之前我們2人都是70元左右,之後bb+工人+我們就標到850元,我都係show張單給賓賓看,之後我們又將洗衣機較到快速洗衣,好明顯水費降到450左右.現在個菲傭好節省,今期要等水費單來左先知幾多?
電費就$2100,最貴要成$4000 :-( :-(
:wave: :pint:

男爵府

我家姐姐係印印,做得好好,好多野都自動波,其實我地冇乜點教過佢,只係拖地前先掃地,拖地係用我個仔沖完涼的水,洗衫一定儲夠一機先至洗,手洗的衫佢唔會開住個水喉來洗,而係一盆一盆水咁樣來過水,過一盆水之前一定會扭乾件衫先,連埋衫上面的泡先扭咗去,咁過水就會過得清D,仲有,佢抺野係用兩個桶,一個裝清潔劑,一個裝清水用來過水的,咁就唔駛換好多桶水,因為我廚房裝咗濾水器,出水係比較慢,洗菜洗食物洗碗都用濾過的水來洗,所以唔會有開大水喉水長流的情況,姐姐沖涼我聽到佢唔係長開住花洒(反而我同老公係),只係先沖濕個身,閂水喉,過一陣先至開返水來沖身,有時預先知道停沖廁水,就會儲住我地沖涼的水或者洗手的水來沖廁,就唔駛額外開水喉水來沖廁。
我家電費都好平,夏天只係每月三百蚊有找,一來因為我屋企比較通風,係廳只係吹風扇都夠,如果我個仔係房玩,會開風扇,同埋姐姐會跟住我個仔幫佢撥扇,我都有試過叫姐姐開冷氣同阿仔係房玩,但係佢話吹得冷氣太多唔好,夜晚瞓覺淨係主人房開冷氣(我個仔同我地瞓),姐姐就開風扇。

GiBo 寫道:
Hi bbdou,

嘩! 恨死人, 賓or印, 點教佢ga? 弟享下la.

[quote]
bbdou 寫道:
[/quote]

洋房

Hi bbdou,

水費+電費慳埋都夠請姐姐啦, 我都要學下la. tks.

大宅

咁又係,我哋以前一個星期先儲到兩機衫,而家一日一機,咁600零蚊水費又好似差唔多,而家冇咁赤啦

vinoo 寫道:
其實用水多少都同個洗衣機有關,之前我們2人都是70元左右,之後bb+工人+我們就標到850元,我都係show張單給賓賓看,之後我們又將洗衣機較到快速洗衣,好明顯水費降到450左右.現在個菲傭好節省,今期要等水費單來左先知幾多?
電費就$2100,最貴要成$4000 :-( :-(

洋房

我都係1日起碼1機衫, 有時會2機 (1星期換1次床單, 3張床都3套, 仲未包括被袋) 但都係4百幾.

別墅

GiBo 寫道:
用印印時, 一家三口唔過3百, 賓賓比較鍾意用水, 4百幾, 佢一日沖涼3次, 唔多才怪.

唔係化!一日沖涼3次,

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

二大一小加賓賓,呢季交$840水費

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

剛剛check完原來都只是三佰多元, 比你們八佰多省好好多. 我兩大一小加一個bun bun. 歐州洗衣机應該用好多好多水.

子爵府

好媽媽勳章

我想問你o地一季即係3個月定4個月?因我張水費單每四個月一次....

洋房

真的, 早上起身洗頭沖涼, 中午及夜晚沖涼, 一日三次.
起初中午個次都不維意, 只是囝囝講我知, 試過一次暑假有幾天請假在家, 接近5時我都無同囝囝出街, 便見她騰來騰去不自在, 最後佢都問我去唔去廁所, 她想沖涼.

首頁

尾頁

跳至