跳至

首頁
12345...6

尾頁

民房

港大同學會小學

請問有冇人知道港大同學會小學多數收邊間幼稚園學生架?

民房

Re: 港大同學會小學

Any parents join the interview today? Is interesting?

洋房

星期日in完,但相信好難入到,聽個女講佢地問D嘢都不淺,打開本圖書之後指D字要佢地讀出來,中英文都係咁考,好似仲有美文oral.個女考完後講好多字都不認得,仲有成2千幾人爭百零個位,所以都應該唔得囉,不過無所謂啦,都係比佢試吓,都預咗了

大宅

joanjoanjoan 寫道:
星期日in完,但相信好難入到,聽個女講佢地問D嘢都不淺,打開本圖書之後指D字要佢地讀出來,中英文都係咁考,好似仲有美文oral.個女考完後講好多字都不認得,仲有成2千幾人爭百零個位,所以都應該唔得囉,不過無所謂啦,都係比佢試吓,都預咗了

我囝囝也是在星期日in完,範圍也很廣泛,中、英、數及簡單加法也有(如果囝囝沒有轉達錯誤),但我囝囝話中、英文的故事書是要成本讀完的(但字數不太多),佢話本英文書係oxford tree stage 6,都唔知佢真定假 。但今年我相信報讀人數沒有二千人,因為我都算是遲交表的,但no.只是80X,所以我諗今年會較往年容易。

洋房

KPB4000,

你囝囝好叻呀可以講返本書名比你知,相信都會收佢的.我個女就屎D啦! 我in那日見佢分A-Z組,每組再分10小組,而每小組約8-10個小朋友interview.我想不止咁小人,不過都希望你可以入到啦,

大宅

Hi 各位 mami,

我o岩o岩路過, 我亞B今年讀緊 K2, 出年只揀學校, 見你地講呢间學校, 起初我對呢間學校幾有興趣, 但早排聽個小一講座時, 有D mami 對呢間學校有D批評, 所以都想問下各位:
係咪每年d老師流失量好大?
活動教學, 一樣要默書、考試?
學校唔夠課室, 小五至小六要提早轉中學校舍, 安排亂d?
中一派位唔係幾好?(好似無公開??)

大宅

佢地收生標準係港大畢業生d仔女及內部自己友,就算有兄弟姊妹係到讀都冇請講,好黑暗

R.Pang 寫道:

大宅

你邊度聽返嚟架?

我幾個同事嘅仔女都係响港大同學會讀,但佢哋都唔係HKU畢業個喎,當然亦都唔係自己友。你咪响度老吹啦﹗

chinalook 寫道:
佢地收生標準係港大畢業生d仔女及內部自己友,就算有兄弟姊妹係到讀都冇請講,好黑暗

[quote]
R.Pang 寫道:
[/quote]

大宅

我仔仔In完之後, 係好開心跳出黎. 不過問返佢, 佢已經話唔記得問咩了[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/026.gif[/img]

大宅

littlefaith 寫道:
你邊度聽返嚟架?

我幾個同事嘅仔女都係响港大同學會讀,但佢哋都唔係HKU畢業個喎,當然亦都唔係自己友。你咪响度老吹啦﹗

[quote]
chinalook 寫道:
[/quote]

我朋友兒子的同學仔在校成績很好的,但他的妹妹也不能有優惠,到最後連second interview也沒有,我諗機會是均等的。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果睇返d幼稚園網頁, 可知一二:
victoria個網頁, 今年有33人入左hkuga:
http://www.victoria.edu.hk/_file/2005-2006-vnk-to-pri-one-statistics.pdf
而靈糧堂係約10人:
http://www.lingliang.org.hk/top.htm(click右下角, 210人中,有5%)
而聖保羅堂有一個:
http://stpaulkg.siliconworkshop.net/php/file/img/06_1.pdf

而今年收生125人, 減左上面40幾人, 其他82人就來自其他學校喇, 以我所知, 真光有3個(包括我女女), smm有一個(我識既), cckg有一個(我識既), 啟思有一個(我識既)

至於做馬.........我識既人都唔係lor! 我只知有人waitlist之後辛苦叩門9個月入左, 咁叫唔叫做馬?
我都想做下馬呀, 我仲有個細仔架, 間學校都幾"出名"唔靠裙帶關係, 我都好擔心個細仔第2時入唔入到.....

民房

Charlotte_mom :
你好呀, 我想了解一下港大同學會小學, 因我仔仔過兩年便要搵學校, 現在有時間都留意一下東區的學校, 聽人講間學校好好, 想知功課多唔多?課程是否很深?thanks

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

LCP
hkuga功課唔多(平均每日中英數各一張工作紙), 小1,2無測考, 不過有pop quiz
功課量唔多不過重質唔重量, 好多時都要動下腦筋至可完成, 例如要睇一篇中文文章然後填返邊個dtnl聲母, or數學要做d動腦筋既文字題eg小明身上有$12, 欠$2至可買想買既3件文具, 咁究竟佢想買d咩(當然題目有文具價錢), or英文著重寫open ended questions多過做gramma exercise等等

民房

Charlotte_mom ,
Thank you very much, 看來這學校與一般小學的教法有些不同, 我不太認識這學校, 只知道好多小朋友想入這間學校讀書, 你覺得校風好唔好呢? 你的小朋友讀得開心嗎(或者是會否有很大的讀書壓力)? 十分感謝回覆!

王國長老

我個女當然無讀書壓力啦(講有壓力都驚俾人唾罵 )

學校policy係小一每日30分鐘內完成功課, 以我個女咁甩漏, 30分鐘就唔係好夠, 不過1個鐘一定做完lor

開心? 開心! 一定開心, hkuga係開心學校, 老師唔會鬧學生, 只會讚學生, 佢地希望透過"正面獎勵", 鼓勵學生做應做既事, 學習風氣好好, 師生關係亦好和諧, 例如
1. 我記得有次去學校, 係上課時間, 有個學生仔遲到, 副校長就問佢"e? xxx, 今日遲左呀?" 然後個學生仔就答(好唔抵咁)"係啦, 頭先架車....", 跟住去左校務處報到, 我覺得氣氛好好, 點解幼稚園小朋友見到老師就攬住, 上到小學就一定要變成"老鼠遇著貓?" 開心d唔好咩?
2. 有次, 隔離班有小朋友曳(唔記得咩事喇), 老師發現左, 問邊個有份做, 有幾個同學仔承認左, 老師無鬧佢地, 只係叫佢地下次唔好咁做, 跟住獎左個貼紙俾佢地, 因為佢地誠實

學校從來唔會阻止小朋友發問, 因為發問代表有求知慾, 所以小朋友都好大膽去問去講, 上上個星期, 女女要返學校做presentation(拎個玩具返去, 上英文堂介紹), 我同佢預習時, 女女仲好認真, present完要我扮同學, 因為仲有問答環節wor! 佢話, 個個同學都唔會怕羞架, 出到去拎起支咪就開始講, 好掂!

上星期仲好笑, 有個騎警先生放學時間入左校園, 即刻俾成班細路包圍, 我唔知d學生問左幾耐, 我淨係知道連"警察叔叔唔鐘意食立腸"都問埋出黎, 我唸警察先生都用左好多時間去甩身

民房

Charlotte_mom ,
thank you so much, 聽你講都覺得hkuga係好開心的學校, 同埋我相信間學校唔會係”田鴨式”,會有好多機會俾同學仔發表意見,可以培養獨立思考,我到時都會考慮報這間學校,唔知學費要不要大約3000-4000元(每月)呢?

王國長老

唔駛, 學費$1650 only!
(可能平掛......所以都多人爭呢!)

民房

複式洋房

回應CHINALOOK 所說:"佢地收生標準係港大畢業生d仔女及內部自己友" -- 相信好多HKUGA家長都不同意此說法, 因為收生絕無偏私, 有人捐錢給學校, 校長都沒有收其子女, 收生是靠子女自己表現, 不靠其他, 面試不識讀書不重要, 最重要有反應, 聽從指示, 開心活潑有禮貌......

洋房

咁請問收生標準會否考慮小朋友係讀邊間幼稚園?請問你小朋友之前係讀邊間呢?他們有無關聯或連係幼稚園?如果讀些唔出名的幼稚園會否無機會interview?

首頁
12345...6

尾頁

跳至