母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

食左藥, 應該隔幾耐先好再餵奶呢?

男爵府

Re: 食左藥, 應該隔幾耐先好再餵奶呢?

我想你最好确定藥是適合哺乳媽媽用呢,如果是適合哺乳媽媽用的話,吃藥後幾時餵都不是太大問題,但如果你想減低影響,你當然可以餵完後才服藥,但你餵奶的話,最好還是不要亂服藥,問過醫生對bb沒影響才服,這樣你會安心好多呢.

子爵府

我睇左醫生
食左d藥
不過醫生話d藥無問題
可以照餵
所以我都係依時食藥....

男爵府

我的育兒心得勳章 親子王國15週年勳章

早幾日,我都病了並且發高燒,醫生開了藥給我,但叮囑我吃藥期間不可餵奶。當我快吃完藥後,才醒起忘記問醫生要隔多久才可再餵(因隔了兩天公眾假期,診所不開門),於是我隔了一天半後才再餵。後來我再打電話問醫生,他也說隔一天便可。不過,你當然最好問你的醫生啦!

以前我有病時,醫生開的藥雖然說是適合母乳媽媽,但為安全起見,我也是相隔約一天後才再餵。因為有朋友曾向我提及,她以前吃過某種藥,當時講是沒有副作用,但事隔幾年,竟被證實有問題。所以我通常待藥氣過後才餵奶。

大宅

我而家食緊藥都有泵奶, 不過見到自己泵左o既奶要倒左去...真係好肉赤呀... :-( 等我打電話問清楚先...唔該哂咁多位

大宅

我頭先再問醫生, 醫生話停左藥, 要隔一日先可以再餵奶...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊