想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

做ivf or 做ivm?

各位好,

我衣家係做緊iui, 不過失敗左, 將會再做多一兩次, 不過, 我覺得最終都係要行ivf條路, 我見到呢度做緊ivf的姊妹好brave, 能夠承受當中的辛苦, 無論係身體上或精神上, 最近, 我聽聞有ivm呢樣野, 係唔需要食藥或打針谷卵, 只需要從體內取出未成熟的卵, 在體外成熟, 再在體外受精, 這方法能避免針藥的痛苦, 你地的醫生有無suggest過你地做?考慮有是什麼?

子爵府

2019勳章

Re: 做ivf or 做ivm?

IVM FOR 多囊卵巢証好處比較多.同香港經驗比較淺,同IVF既經驗差好多年.

因為利用荷爾蒙刺激卵巢,有機會出現過度反應,正常情

大宅

pollybell

多謝你的回覆, 其實我的醫生都有同我提過, 不過當時只係first consultation, 我聽得唔係好明, 之後上網搵過有關的資料, 感覺上 ivm 有好多advantage, 而係bk呢個forum見唔到有人做 ivm, 所以有

洋房

Liliana,

我因為身體本身有問題, 唔可以用hormone刺激排卵, 最近見醫生, 佢 suggest 我做ivm。我同你一樣, 都係 first consultation, 跟住上網睇咗d資料, 我都覺得ivm好似比ivf好處多d, 少d side effect, 價錢又平d, 又可減少皮肉之苦,最重要係ivm對我嚟講係唯一既選擇, 所以我已經約咗下個月再見醫生, 不過ivm係香港仍然較新, 做既人未係好多, 如果大家有咩資料不妨分享吓吖, 唔駛我一個人咁無助。

大宅

kuku2881,

你可唔可以講或pm你依家睇緊邊個醫生?

洋房

Liliana,

Please check pm.

大宅

Kuku2881,

Thanks for you PM. I have sent you a PM also. Please check.

男爵府

kuku2881,
可否給你醫生的資料我, 謝謝!
收費如何? 醫生有冇提過成功率有多大?
可否選擇性別?

大宅

Hi kuku,

我都想要醫生資料!! please pm 我!! Thanks.
另外,太約幾錢呀???

複式洋房

How much does it cost for ivm?

洋房

Hi jb-bb, LegantBB & westwest123,

Meanwhile, I still don't know the charges of IVM in Hong Kong. As it was the first consultation that I really didn't know what should ask the doctor last time. I shall see him end of this month again and hope that I can share more later.

:wink:

首頁

尾頁

跳至