產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

懷孕期長時間失眠..有無人可以幫下我

我已經懷孕25週啦..由於長時間訓得唔好0既關係,現時體重只得105lbs,我好擔心過輕0既關係會影響BB0既健康,我依個星期有4,5晚都失眠.到早上7,8點先訓得到,10點就睡醒.每晚訓得1-2個鐘,個人無晒精神同埋好辛苦呀!請問有咩方法可以訓得好啲,我已經試過好多方法,例如按摩,聽音樂,早上床,同埋睡前飲熱0既奶粉,但都係無用,請問有無人可以幫到我呀! <a

大宅

Re: 懷孕期長時間失眠..有無人可以幫下我

你知唔知自己訓唔著既原因係因為乜呀? 好多野担心?個肚太大?
我都好多時訓得唔好, 主要原因係太多野煩同担心. 煩完一樣又一樣. 我唯有喺日頭補鐘(好在我唔使返工), 同埋學下放鬆d羅.
仲有, 除左食多d野, 訓唔到都喺床度郁少d, 因為有姑娘同我講, 你郁, bb就不斷郁, 游呀游, 想長胎都難d喎~
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

民房

可能係擔心bb0既健康,因為今次係第一胎0既關係啦!!不過我已經學習放鬆心情,但到夜晚都係好難入睡,一訓著就發好多夢,有時仲會係惡夢,有訓好似無訓咁.咁有咩方法可以訓得好0的!!因我怕會影響到bb0既發育 :cry:

公爵府

我都有呢個問題.......

2-3個月時就食燕窩, 好瞓d但係個子宮瘤大得好快, 停食
3-4個月時呢就成晚去廁所, 因為子宮壓住, 無得搞
5-7個月子宮升反上去不用成晚去廁所但係成日發夢或者失眠
而家8個月, 成晚去廁所+發夢+有時失眠

你話死唔死.......所以我8個月bb都係得3.5lbs

民房

吓!咁真係無一個好0既方法可以睡得好小小嗎?我諗住試下睇中醫,但又有小小怕影響個bb,唔知有無人試過懷孕期食中藥呢??

公爵府

你試下睡前飲一杯熱鮮奶...有時我飲咗都會好d

民房

我唔知點解有左BB之後就飲唔到鮮奶,飲完之後又嘔個胃又唔舒服,只可以飲奶粉!! :cry:

複式洋房

你或者可以試吓食香焦,我聽人講對失眠有d幫助,但一次唔好食太多因為食太多香焦會很容易濕熱架!!!

大宅

我都會訓唔著架,不過無你甘誇張,一般一點零鍾就會訓著,我而家晚晚訓覺都飲杯熱鮮奶加燕窩,比之前飲凍鮮奶加燕窩訓得好D羅,前排我都有晚晚發惡夢架,可能系燥熱影響~
如果你情緒唔系咁好可以試下食D甜野囉,朱古力或者西餅之類,咁樣心情應該會好D,千其唔好飲茶或咖啡,事因我有一日飲左杯奶茶都成晚訓唔著~~
希望你可以早日希望失眠問題啦~ :-P

民房

我有試過食燕窩,香蕉都有,但係都係無咩用!!唔通我要到BB出世先可以訓到好交..

大宅

傻啦,你而家唔訓覺到時BB都會跟住你唔訓架,咁樣對BB唔好架,諗辦法訓下啦~實在唔得就試下睇中醫囉,因為都有大肚婆睇中醫同埋食中藥架~

民房

我都諗住去睇,但又無一個信得過0既中醫介紹,好怕食錯藥.唔知有無人試過睇中醫,而且又係比較好呢!!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

試下臨訓之前..用帎頭墊高雙腳10-15分鐘..等d血液回流返心臟...同埋可以叫妳老公幫妳按摩一下背脊上下4吋中間位置....仲有可以沖下"龍眼紅早茶"飲.....龍眼肉一兩...去核紅早10粒..杞子2錢...所有材料受滾水沖...焗5分鐘飲得...都幾好....妳可以try下.....
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

_PicNic_ 寫道:
我唔知點解有左BB之後就飲唔到鮮奶,飲完之後又嘔個胃又唔舒服,只可以飲奶粉!! :cry:

試下飲羊奶啦,唔會敏感又有營養,整熱佢飲一樣會好訓d

子爵府

睇書睇到眼攰就好快訓著~
兩個都係我心肝定&gt;3&lt;

民房

你唔好咁擔心啦, 越迫自己訓越訓唔到o架

大宅

_PicNic_ 寫道:
可能係擔心bb0既健康,因為今次係第一胎0既關係啦!!不過我已經學習放鬆心情,但到夜晚都係好難入睡,一訓著就發好多夢,有時仲會係惡夢,有訓好似無訓咁.咁有咩方法可以訓得好0的!!因我怕會影響到bb0既發育 :cry:

其實我懷孕初期都係咁, 狂發惡夢, 幾乎晚晚都有, d夢都係反映自己都幾担心個bb. 訓得好差, 你最好係日頭補鐘. 仲有, 如果你飲唔到奶, 唔好再勉強自己飲, 因為有d bb會對牛奶, 羊奶敏感, 所以當你發現自己飲唔到, 可能係某種保護bb既自然機制, 就唔好再飲. 因為曾經有新聞講過, 有孕婦懷孕期間飲奶, 結果個bbd腸爛晒, 可參考以下links:
http://www.epochtimes.com/b5/5/7/3/n973563p.htm
http://life.mingpao.com/cfm/dailynews1.cfm?Issue=20050703
我覺得臨訓前用暖水浸腳, 再墊高對腳訓都幾有用.
至於中藥, 我冇試過, 有d保留, 始終要食落肚麻, 對bb好壞冇人可以保証..
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

大宅

我都係會因為個胃唔舒服、 pat pat 酸痛、腳酸痛、尿頻等原故而訓得唔好, 無乜計... 都係用 headphone 聽下歌、聽下收音機、拿枕頭 zip 呢度 zip 果度、用藥油擦下 pat pat 大腿等...

同埋... 祈禱希望訓得好0的...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

我一路都有睇中醫. 如果你晚晚發夢可能你"醋". 其實中醫只係會開d好輕ga藥比你溫和吓. 好過自己唔知食咩好.

好多時大肚婆訓唔好, 都好似係壓力太大, 你試吓多d同老公傾吓計大家一切分擔吓.

民房

我琴晚終於去睇左中醫,唔知點解諗住會訓好小小,但結果成晚訓都訓唔著,連之前1,2個鐘頭睡眠都無!!我宜家真係好辛苦,個人好累,成身無晒力,但訓到落床就眼光光,唔知點算!!

首頁

尾頁

跳至