論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果工人黎見工做野好好,但無前顧主資料,你地請唔請呀

佢做野好好,但問佢有無前employer tel n address,佢話唔見左,但有reference letter,怕唔怕佢有野收埋唔想我知?
佢响hk10年,我怕佢學到好壞.......
佢話sunday要7點走10點先番,你地d bun會咁遲先番嗎?

男爵府

Re: 如果工人黎見工做野好好,但無前顧主資料,你地請唔請呀

唔請呀.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

複式洋房

Re: 如果工人黎見工做野好好,但無前顧主資料,你地請唔請呀

It is impossible to lose previous employers' contact, the reference letter can easily be fake one. It is very suspicious.

伯爵府

畀面勳章

me too

龍舌蘭 寫道:
唔請呀.

大宅

我都唔請 !

男爵府

有古怪,佢應該有employment contract,點會無employer's address?

仲有我唔可以接受個工人咁遲返家,我家個賓8:30PM返家。

Anyway, if I were you, I would not consider her.

侯爵府

我都吾請

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

今次連我都唔制!
如果你真係好想請,寫封信俾佢前僱主,俾自己個電話佢,睇吓聯唔聯絡到!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

唔請, 如果係無野怕咩比你問舊僱主呀.

大宅

千奇唔好中計! :tongue:

大宅

no way

別墅

做得好點使驚人知吖?
一定有景轟
那些年我們開心的日子不復見

大宅

no la

複式洋房

點解想揾個好工人都咁難 :-x
咁你地有無試過check左reference,但工人黎到係兩回事呀?

大宅

唔請

子爵府

醒目開學勳章

99%唔請,呢隻賓係識途老馬,第日有乜事實告到你飛起:

1>請工人不嬲都係僱主開條件,點到佢話事?
2>早出晚歸不如叫佢返歸,使Q佢做?仲要僱主等佢門?
3>前僱主資料就係合約度寫到清清楚楚,你大可以搵晚直接上去問前僱主,如果真係想搵好工人,一般都唔會係Agent度搵到!
e.g.有好野梗益自己人,邊個親戚想請第一時間過戶啦係咪?
4>reference letter都可以係假架嘛!
5>佢响hk10年,佢已經可以學到好壞.......本性壞的話仲會玩到你飛起,跌錢送佢,可以再搵水魚!
6>個名唔好叫betty!

大宅

成左精啦,米中招

首頁

尾頁

跳至