產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有左後﹐你地仲有沒有做家務﹖

我怕整到﹐唔敢做家務﹐ 但又內疚﹐不過唔通真係什麼都不做﹖﹖我想吸塵﹐拖地﹐不怕卦﹖﹖

子爵府

Re: 有左後﹐你地仲有沒有做家務﹖

有,全屋1腳踢仲有隻9仔~
我覺得只要小心d都冇問題~唔好做d危險動作(企高,跳......等)野就ok~以前s女人仲辛苦都係咁la,,,點解我地唔得喎~
兩個都係我心肝定>3<

民房

梗係有啦﹐吸塵﹐洗衫﹐洗碗﹐煮飯﹐湊仔﹐拖地﹐仲有2隻狗﹐唔做就冇人做啦..只要唔好搬重野﹐禽高禽低就OK啦

男爵府

梗係有啦!! 初初有左時因身體不適(勁嘔)係做少左. 不過﹐過了4個月後咩都要做, e.g. 掃地, 洗衫﹐洗碗﹐煮飯﹐湊仔﹐拖地﹐掠衫, 連換床單都要做埋﹐你唔做, 邊個做啦. 除非有bun bun啦. 最緊要唔好搬重野﹐同禽高禽低.

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

男爵府

同未有bb之前一樣要做咁多,買餸煮飯,所有家務,湊仔,同個仔溫習做功課都係我自己一腳踢,重要自己去買定bb出世用既嘢...........
該用戶已被刪除

禁止訪問

男爵府

2019新春慶豚圓

no la... 老公日哦夜哦, 話怕整到阿 B..
成日都掛住阿 B.. :-( :-(

複式洋房

梗係有啦~
除左頭2,3個月嘔到要入院果時冇之外, 之後都有做家務.
36wks果陣都係一個人執好晒小b間房.. 個衰佬邊會幫手丫~

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

乜都照做,不過就動作慢d,唔好太操勞.我當做運動咋.臨生前一晚都仲做緊....入左產房個半鐘細b就出世喇.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

別墅

要做, 仲做多過之前, 因為之前有做野, 要放假時先同老公一齊做家務, 有左個時又剛剛冇做野, 係屋企坐 & 訓覺太無聊, 加上有左bb, 成日想間屋清潔d! 不過就真係要慢慢做, 小心d就得.

複式洋房

初初有左乜都無做~~~~但後期就要做但多數只係煮飯洗碗!!其他多數老公做!!

別墅

老公唔洗我做,但有時見到老公都好辛苦,都會幫下手.

大宅

其實做唔做家務, 最重要睇下你本身既體質係點, 如果你本身身體較弱, 陀b又陀得唔係好穩陣, 仲有好多唔舒服, 咪休息多d, 老公屋企人又支持你唔好做家務, 咪休息多d羅.
如果平時有做開運動, 又精神ok, 陀得穩陣, 咪可以就住就住做多少少羅. 我識得有d人打開網球羽毛球, 可以一路keep住打波打到6個幾月, 你話厲唔厲害?
因為如果你大肚9個幾月, 郁都唔郁, 到時生會好難生, 比較難生. 如果唔係, 就唔會有產前運動班啦. 不過最緊要係睇你自己本身既體質, 唔好勉強, 萬事小心為重.
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

民房

有左前後我都唔洗做架

子爵府

畀面勳章

梗係有啦, 個c6點會幫我丫.......
我到左臨生之前都仲跪o係度抺地呀......
屋企事冇大小都係我做晒.....

別墅

老公唔使我做,但我自己做,每次做完老公放工見到就話我咁唔聽話!其實我覺得如果咩都唔做係屋企真係好悶!

大宅

有呀, 係嘔緊個陣煮唔到飯, 而家洗衫, 買送, 煮飯, 吸塵都有做, 拖地同洗廁所就老公攪, 因為d清潔劑好刺鼻
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

別墅

我成日作嘔, 一郁就想嘔, 所以都無做家務! 但我屋企就多咗個賓佬(老公)囉 見到佢做到無停手仲要服待d狗, 真的唔好意思 :mrgreen:

子爵府

有左當然有做
生之前要做
坐月都要做

首頁

尾頁

跳至