跳至

首頁

尾頁

別墅

點樣同BB洗頭, 換片, 穿褲?

宜家抱住BB同佢洗頭, 佢都郁黎郁去, 又用手攪個頭, 攪到成手泡之後又捽眼捽鼻, 同佢洗頭, 換片, 穿褲, 都要搏鬥一輪, 你地有無咩辦法架? 如果洗頭用洗頭帽work唔work呀?

大宅

Re: 點樣同BB洗頭, 換片, 穿褲?

洗頭係坐係沐浴盆裡照頭淋水同佢洗.換片同換衫如果係屋企都係訓低,不過要快手d,出街就唔肯訓低唯有企起身換囉!
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

大宅

我同b洗頭都係照頭淋,換片就訓低換,通常呀b會周身擰,
最後用打同喊做結尾

別墅

For 洗頭, I will let her sit down to wash it carefully.
For 換片, 穿褲, bb would stood up and I will give something to distract her direction. Otherwise, bb would move away la.........hard to control.

男爵府

2019新春慶豚圓

我阿仔到而家換片都係打仗咁呀...
一訓佢響度佢就要起番身係都唔肯訓低...
每次都要搵樣佢覺得好新鮮感既物件俾佢玩先得...
但唔係次次得..因佢都會扭要坐響度玩...
換屎片時簡直氣C我呀........

嘻...但最近...
我錄低左旺旺一D廣告...
一換片就播俾佢睇...
呢招都幾見效呀~

別墅

Hi siuyi,

Your method quite interesting! When I change a diaper for bb, I would take one more to her. Then, she would not move and hold the diaper to study it la....

大宅

你個辦法又真係唔錯喎....
等我又學下先~~
Welcome to 吳公館
www.babyhome.com.tw/babyhoey

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

因為我8個月開始就係用花灑同臭b沖涼(係佢自己要求,唔肯住盤要企起身玩花灑)
咁我同佢洗頭就好easy,只要用手"括"住佢前額,之後叫佢"昂高頭頭先啦",佢就會昂向後昂高就可以洗喇~hee~

換片反而冇6-8個月果時咁難,因為果時已經轉身轉得好好...所以一換片就唔肯定定地,死都要一路換一路攪其他野...o係老遠既野佢都要轉身爬過去攪..之後就好好多...我都唔知點解...不過就唔會成日想轉身攪野,同埋我會比d野佢

複式洋房

agree!

sometimes diaper seems work better than toys...v often, Marcus makes turn only after I finshed one side...so we usually I need one helper to change for him...but 99 and bunbuncan make it by only herself!

I find putting on pants for him is more difficult...Marcus simply makes ticking or when I put on the pant for one leg and ready to put on the other, he will kick both out! :tongue:

june711 寫道:
Hi siuyi,

Your method quite interesting! When I change a diaper for bb, I would take one more to her. Then, she would not move and hold the diaper to study it la....

大宅

洗頭仔 : 企直照頭林, 佢會烏底少少, 我就用乾毛巾遮住佢額頭. 之後d泡泡就用濕毛巾wrap走先, 先照頭林沖水, 佢就會向後. 有時無計要"慣"低佢沖水.

換片片 : 好煩, 但一定要俾野佢攪. 仲要好超速閃電手.

著褲仔 : 相對易d, 如果佢sit, 就同佢穿兩隻褲腳, then, "稱"高佢休褲. 如果佢企, 你個人sit down, 就俾佢一邊靠住你個膊頭, 穿完一邊另一邊, 休褲, finish.

不過, 三樣都好有難度, 我頂唔順就大叫老公/媽咪/工人幫手, 我係一個好無用ge媽咪

大宅

洗頭反而個女大左好d喎...都係同細d一樣,我抱住佢,用手扶住個頭咁洗囉(不過我開始唔夠力)...佢會好好奇咁望住我...

沖涼咪仲係個浴盆到囉...但有時就佢企係度淋左水先再放入浴盆過水~ 但朝朝早佢自己便便完就用花灑同佢洗patpat囉~

換片都ok,比個搖控/筆佢拎住都可以換到...

但換褲就最難! 佢好急想走...咪佢邊行我邊追住佢拎起佢隻腳著左褲腳,再好似你地咁,一野拎高佢囉!
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

複式洋房

洗頭就ok...因為我係同完佢沖涼至洗頭...佢比條毛巾包住左都郁唔到...

穿褲都仲可以....因為可以企響度換到....

換片真係 難!難!難!......一除左條片....佢就唔知爬左去邊....捉番黎清潔下...一清潔完,我都未放哂手...又爬走左....
打開定條新片...捉番佢落去....永遠整到一邊...整唔到另一邊...又要捉番黎...又要兩邊都整過.....!!!
(我都有比個搖控呀...玩具呀佢....但佢帶埋走!!) :-( :-( :-(

估唔到我地d bb都係貢活躍........ :lol: :lol: :lol:

大宅

洗頭--->照頭lum
穿褲--->抱住換
換片--->daddy負責tickling,mami負責換(麻麻就一個人都handle到)

等待驗證會員

洗頭: 都係同佢BB嘅時侯一樣,抱住佢,用手扶住個頭咁洗囉(不過我開始唔夠力洗得佢唔舒服會反抗,不過唔緊要啦, 我一個星期都係洗一次唓 但係婆婆日日同佢洗佢嗰衰妹就好鬼冧郁都唔郁俾婆婆任搞囉 )

換片&穿褲:OKAY 尚可CONTROL只要佢有咩"e 旭"同佢講嘢or俾d嘢佢楂住就搞掂...

別墅

睇吓每個bb o既情況,真係好好笑

洗頭 -- 之前都係照頭淋,後來見啲水流落隻眼,阿仔好似 唔係咁舒服,所以就好似細個果時咁抱起他,但係佢好快就扭計,所以我要用9秒9速度去洗

換片 -- 超難,我見我姑姐一個人都搞得掂,我兩公婆就要一齊出動先得,我負責氹他,我老公負責換(因為我唔夠bb大力,好容易搞到週圍都係) 真係要出盡法寶

穿褲 -- 如果係筒入去果啲,又有人幫手,就一個抱起,另一個雙手由褲管穿入,然後捉住bb對腳,再將褲拉起;如果得我一個,就要他座在我大脾同佢角力 ,因為他會不停踢番條褲出來
-- 如果係一條頭果啲,雖然易著,但係就好辛苦先可以扣到褲浪啲扭,所以有時係屋企索性唔扣,由得他好似著裙仔咁

男爵府

2019新春慶豚圓

哈哈~
原來大家既阿B都係一樣~
不過過多幾個月我地就會輕鬆好多了~
我阿仔既表哥仔大我地D BB十個月...
而家已好懂事好乖又識聽大人講野~
所以我地努力等多幾個月就會輕鬆晒架啦~
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至