想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

有無好書或好方法介紹

我已經有一個十四個月大的bb,依家又有左,到bb出世時,大果個約兩歲,想問有無一d資料依家可教大的bb要愛錫弟妓呢?或令大的不妒忌細的方法呢?

大宅

2019勳章

Re: 有無好書或好方法介紹

pigbo, 事事以大 b 為先, 晚晚都話比大 b 知, 細 b 好鍚 姐姐/哥哥, 然後問 大 b 鍚唔鍚 細b, 叫佢鍚下個肚, 拍隻耳埋個肚度聽下細 b. 出世後不忘分一段父母同時只屬於大 b 的時間和大 b 玩. 2-5歲的 bb 腦部情緒區發育, 當發育左腦時就會極之開心, 發育右腦時情緒會較差, 要多加體諒, 他的情緒是身不由已的, 所以不要錯怪大 b.

民房

多謝你的意見呀bo bo T.
我覺得好開心有人咁快回應,因為今次係我第一次加入王國媽媽會,並在流言版上第一次留言.

pigbo

boboT 寫道:
pigbo, 事事以大 b 為先, 晚晚都話比大 b 知, 細 b 好鍚 姐姐/哥哥, 然後問 大 b 鍚唔鍚 細b, 叫佢鍚下個肚, 拍隻耳埋個肚度聽下細 b. 出世後不忘分一段父母同時只屬於大 b 的時間和大 b 玩. 2-5歲的 bb 腦部情緒區發育, 當發育左腦時就會極之開心, 發育右腦時情緒會較差, 要多加體諒, 他的情緒是身不由已的, 所以不要錯怪大 b.

大宅

2019勳章

pigbo, 大家都好熱心架. 你有冇見過一本書, 叫 "二寶出世xxx..." 可能啱你睇喎.
歡迎你加入 bk 呀

民房

多謝你呀bo bo T,

本書有無全名呀?

PIGBO

大宅

2019勳章

pigbo, 我在書局見過, 唔記得全名呀, 你叫書局啲人幫你在電腦找啦. 佢地有書名一部份字都會搵到本書架.

首頁

尾頁

跳至