少年成長

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

好唔開心, 琴晚我好惡好大聲閙阿仔

男爵府

Re: 好唔開心, 琴晚我好惡好大聲閙阿仔

整的好味的既野佢食得唔得?
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

複式洋房

灝&童媽咪,

我個仔6歲,都是不喜歡食嘢,好瘦,我都好煩.依傢早餐仲食一痰就想嘔.我老公話越迫會越反感.其實我都知,這些都叫做惡性循環,阿仔越唔想食嘢,越瘦,做阿媽就會越緊張,越迫得利害,我都好心煩.
該用戶已被刪除

複式洋房

你小心小孩會越食越口掉(同音),我都試個同佢食d好野味的食物,初時,好似好見效,結果,依家變得對食物好簡擇.其實我老公講得對,阿媽越緊張(任何事情),個仔就越唔緊張,食嘢是人的先天需要,肚餓自然要食,你唔叫佢食,就算簡單的食物也一樣會食哂.但做阿媽的最難就是忍心不理佢哋,尤其見倒自己個仔咁瘦.

複式洋房

灝&童媽咪,

佢哋平時多唔多運動?郁多d可能胃口會好d.又或者,將食飯時間推遲,等佢餓d先食.
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

複式洋房

你是不是很緊張佢嗰餐,個仔知唔知道你好緊佢食嘢?
該用戶已被刪除

複式洋房

我仔仔3.5yrs,都係唔鍾意食飯;鍾意食麵包,餅乾,不過我唔會俾佢食零食(唔係完全唔俾,不過就甚少).

我仔仔就食晚飯前,一定唔可以食其他食物,否則仔仔一定無胃口食晚飯;飯前一碗湯一定要佢飲完,然後食飯,好胃口可以食到一碗,唔好胃口食幾啖,然後佢肚餓就會話想食麵包/餅乾.

我諗唔需要太緊張(因為我自己之前都係太緊張,小朋友唔想食,自己又要迫佢食),俾太大壓力自己,自己會好辛苦,放鬆!!!

別墅

me too....... 好唔開心
琴晚我好惡好大力用滕條打阿仔(2.5yr),今日見到佢隻腳仔有滕條印,好後侮,佢仲好痴爸爸,有d抗拒我,真係好後侮
其實最初我地都唔主張打,但我6299就成日話我地縱佢,佢d脾氣又大,又活躍,鐘意搞搞震,6299揍得辛苦,好多時都 ,我又成日比6299話,我仲比99訓話過,係佢教我打仔嘅!唉!
琴晚佢發咗幾次脾氣,終於我係99面前狠狠地用滕條打阿仔,99走黎噤住我,我知99好肉尺(me too!)
我發覺自己開始失控,esp當62or99在場(becoz我想比佢地知我能管教好阿仔 and my husband has no power in his home!)
但我唔知after琴晚一打,and I note my son's response today,我點面對佢!!?? :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
I cried many times today when I recalled my act last night! I regret what I have done to him!! :-( :-( :-( :-( :-(

複式洋房

其實每次閙完仔(3.5)之後, 心情都唔會好過,又後悔, 但每次都控制唔到, 當細聲講唔聽, 語氣就會越差. :-(

複式洋房

Re: 好唔開心, 琴晚我好惡好大聲

Hello 各位媽媽

我路過突然有感而發

可吾可以先蹲下去 高度跟小朋友相若
必要時雙手按著小朋友肩膀
然後用好沉好嚴肅的聲音同佢講 "你發脾氣令到媽媽/爸爸/爺爺/麻麻吾開心" 然後要佢罰企/罰坐 (約5分鐘)
當然全家都吾好理佢 佢喊/叫等都吾好理
但一定要罰在指定範圍 吾可以走
當然要持之以恆
(因為咁先見到效用 當然打係最快 不過係最吾長久)
同埋一家合作最好
有實例 效果比打好 起碼吾傷親子情

你發脾氣令到媽媽/爸爸/爺爺/麻麻吾開心 :呢句令佢久而久之有同情心 明白別人的感受

罰企/罰坐 : 令佢冷靜

指定範圍 吾可以走 : 令太活躍的小朋友認識暫停

Anyway 我知道大家湊仔經驗比我豐富
我多口左D 但我樓下成日聽到人打仔
我諗如果打/迫係好有效 咁無理由一日比一日鬧得大聲
至於管教
我地做媽媽係世上只需要對我們的小朋友負責

最後 我係吾反對體罰 不過一定吾係唯一的方法

共勉之

男爵府

我都曾經因為食飯攪到炆炆熷熷.因為驚佢食唔飽唔夠營養.跟住迫佢食飯..反而咁佢仲更加唔食..不過我發現一樣嘢..我將呀仔D飯餸全部減半後.佢竟然食晒..仲問我仲乜咁少飯同餸..因為我個仔係食餸唔食飯...而家减左份量後佢連D飯都有食..仲會叫我添餸...

別墅

若能全家管教方法一致就確係對小朋友最好,問題在於怎樣令全家配合,特別是老人家!
for my case
用他們教上一代的方法(打罵)--->久而久之破壞親子關係之餘,阿仔長大後分分鐘有陰影 & other unforeseeable 問題
用自己套方法(講道理)--->與6299會起衝突,自己又因家人未能配合而未能堅持,老公又無power,幫不上,總之我教仔時梗有62 or 99其中一個插手!
我地仲要晚晚一起食飯
我都唔知點教好?

複式洋房

twg,

聽到你個case都feel到你有幾唔開心. 我係反對體罸既. 你打佢, 第一, 破壞大家既關係, 第二, 佢痛你重痛, 第三, 細路越打越"un"皮, 第四, 你越打越大力 (不自覺, 而佢既忍痛能力與日俱增, 第五, 佢學唔到野 (或者話佢學到用打人黎解決問題), 第六, 仔仔對人越來越無信心 (無安全感 - 連自己最信任既媽咪都傷害我, 其他人一定唔會對我好), 第七, 你以後會”yuk”下就打佢, 因為慣左 ... 第八, 九, 十 .... 我好明白有時真係火遮眼 ... 既然都打左啦, 你唔好咁自責. 見你咁hurt相信你係第一次打佢 (或者第一次勁打佢). 可以補救架. 但係你一定要問自己係唔係可以keep your promise, 以後唔再打佢.  if yes, 你可以同佢入房, 兩個人, 好認真咁同佢道歉. 跟住攬住佢, 摸下佢既傷口, 問佢係唔係好痛, 話佢知你一樣好痛, 好心痛. 要同佢話你唔係想打佢, 不過當時佢太唔聽話而媽咪好唔開心... 真係好對唔住 ... 一定要攬實佢, 比佢feel到你真係好愛佢 ... 呢d係我既個人意見, 希望幫到你.  個仔係奶奶湊, 當中都會有好多conflict...又好難叫佢改變佢既湊仔方法.  我自己既做法係盡可能多d同個仔一齊, 而你對個仔既管教方法要consistent, 你個仔快會知道兩者既分別 ...sorry, 阿女要我同佢玩, tomorrow再continue ..

複式洋房

Hello twg

吾好內疚

小朋友有返pre-nursery 嗎?
如果安排他返全日的pn
會吾會減輕6299的壓力
而又令小朋友從群體生活中學到自律呢

複式洋房

sorry, continue .. 當佢feel到媽咪既愛, 佢會慢慢calm d, 無咁百厭.  而當你99見你個套work, 佢會試下 . 當然唔會話你知   如果你發覺你99真係成日打佢鬧佢而又無意思去改變 .. 可能你真係要考慮下將佢地分開, 好似其他媽咪suggest咁, 比佢番全日nursery.  祝 好運.

別墅

ChloeMammy
thanks for your advice, I'll try your method to recover with my son
my son has been attending a whole day nursery school
I found that he is very polite and behave himself very good at school, he's a good student at school
I hope that I could 堅持 our method of teaching and be more patient
u'r right, I hate 6299 but on the other side, I 體諒 them for carrying my son and I know that they love our family, so I'll try not to conflict/ argue with them, unluckily, I found that what I've done is totally breaking the relationship with my son and I'm frustrated, I also afraid that if I insisted to do my own teaching, I believe that it's hard for my husband to balance with 6299 & me, it will be a very hard time for him
I know I know I couldn't change their mind and their method
my son will not follow our instructions and is very naughty when 6299 are here with us
at the same time, my husband will not leave 6299 and separate my son with them (although I'm much much eager to leave them)
oh! what should I do?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題